);

De beste bespaartips voor je gezin

De beste bespaartips voor je gezin

Het leven wordt alsmaar duurder. Zo is de premie voor de ziektekostenverzekering bij bijna alle verzekeraars omhoog gegaan en gaat het lage btw tarief van 6% naar 9%. Dat ga je direct in je portemonnee merken doordat o.a. de kapper duurder wordt, de sportclubs van jezelf en de kinderen, voedingsmiddelen dus de dagelijkse boodschappen worden duurder en eten bij een restaurant of het halen van een patatje of Chineesje kost al snel een paar euro meer.

Hoog tijd om eens te kijken naar mogelijkheden om komend jaar te besparen op je kosten.

 

Telefoonkosten

Heb je een abonnement afgesloten met een nieuwe smartphone, dan komt er een moment dat je abonnement afloopt en je een nieuwe telefoon uit mag zoeken. Doe dit niet en stap over op sim only. Kijk hier voor sim only vergelijken. Voor nog geen 15 euro per maand heb je een heel compleet bel en data abonnement en je spaart zo nog een jaartje de kosten van een nieuwe telefoon uit. Een telefoon van 2 jaar geleden kan tenslotte nog best een jaartje mee (tenzij je erop gaat zitten of deze van de trap laat stuiteren).

Besparing: 20 – 50 euro per maand

 

Energie besparen

Het loont écht de moeite om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Elk jaar overstappen bespaart je al snel een bonus van 150 – 200 euro per jaar. Tientallen jaren bij dezelfde energieleverancier plakken, is niet meer van deze tijd. Met een paar klikken kan je dit al regelen en je wordt ruim op tijd op de hoogte gesteld wanneer je jaar voorbij is en je weer kunt gaat shoppen.

Besparing: 125 – 200 euro per jaar

 

Verzekeringen

De zorgverzekeringen worden alsmaar duurder. Voor een gezin kan dit al snel tientallen euro’s schelen. Het loont dus de moeite om te kijken naar andere verzekeraars. Kijk daarbij niet alleen naar de basispremie, maar ook naar de premie van aanvullende verzekeringen, zoals tandarts, homeopathie en alternatieve geneeswijzen. Het kan ook interessant zijn om daarnaast het eigen risico onder de loep te nemen. Zit je elk jaar onder de huidige grens van 385 euro, dan kan je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dat scheelt je redelijk wat premie per maand.

Ook loont het de moeite om andere verzekeringen onder de loep te nemen. En neem je een pakket met verzekeringen bij 1 verzekeraar, dan krijg je vaak nog korting.

Besparing: 10 – 50 euro per maand

 

Boodschappen

Zoals gezegd kan je nog even flink boodschappen doen in 2018, zoals met lang houdbare levensmiddelen als koffie en thee. Maar die besparing is maar eenmalig. Wil je op boodschappen besparen dan loont het de moeite om diverse (online) folders in de gaten te houden. Via voordeelmuis.nl hou je alle aanbiedingen van supermarkten in de gaten. Heel handig.

Besparing: 10 – 50 euro per maand

 

Kleding

Denk vooruit! Kinderen doorlopen heel vaak een groeicurve, dus aan het einde van het seizoen in de uitverkoop leuke kleding kopen voor hetzelfde seizoen een jaar later is vaak mogelijk. Zo deed ik het in ieder geval altijd. Kleding kopen bij Zeeman en Wibra is altijd nog mogelijk als het financieel echt tegenzit, maar daar doe je je kind vrijwel nooit een plezier mee als het gaat om modebewuste dochters en zonen die een eigen smaak ontwikkelen. Ook de kwaliteit is vaak niet om naar huis te schrijven. Prima voor een legging of onderbroek en sokken, maar ik heb heel vaak kleding gehad die na 1x wassen al verwassen eruit zag. Goede merkkleding koop je voor 50% of zelfs meer aan het einde van het modeseizoen. Een prachtige broek van een heel bekend merk koop je dan voor evenveel geld of minder dan die van Hema.

Besparing: 150+ euro per jaar

 

Vakantie

De vakantie betekent vaak een enorme hap uit het budget. Het vakantiegeld in mei is soms niet eens voldoende om de vakantie te bekostigen. Maar wil je echt besparen en zelfs je vakantiegeld voor andere dingen aanwenden als de vakantie, dan zal je op zoek moeten gaan naar alternatieve manieren om vakantie te vieren.

Het huren van een huisje, stacaravan of tent kan je dan beter even vermijden. Vraag via Facebook of je een tent kunt lenen voor 2 weken en zoek een leuke maar niet al te dure camping in Nederland of België. Je bespaart dan sowieso op de benzinekosten voor het vervoer en op de verblijfkosten.

En ben je geen kampeerder? Wacht tot het allerlaatste moment met boeken van je vakantie. Last minute deals schelen al snel honderden euro’s. Ga er maar vanuit dat er altijd wel ergens een leuk hutje is voor jou en je gezin.

Zoek je een grotere besparing, blijf dan thuis en onderneem goedkope of zelfs gratis uitjes. Een wandeling door het bos, naar het strand of de kinderboerderij hoeft niets te kosten en is vaak net zo leuk. Het is de tijd die je met je kinderen spendeert wat een vakantie mooi en bijzonder maakt.

 

Nog meer bespaartips:

  • Geef jezelf een huishoudbudget en schrijf op wat je per week gepind hebt. Beter nog: pin een bedrag: bijvoorbeeld 125 euro en betaal hiervan je boodschappen voor de komende week. Is het op, dan moet je inventief zijn met wat je op tafel zet. Een avondje soep met brood kan tenslotte best een keer. Sowieso is 1x in de week boodschappen doen beter voor je portemonnee dan een paar keer per week. Je gaat tenslotte altijd met meer naar huis dan je in eerste instantie van plan was.

 

  • Zeg abonnementen op tijdschriften en kranten op. Heb je echt dat dagelijkse nieuws op papier nodig? Wil je echt zien hoe anderen een mooi huis inrichten via een woontijdschrift? Het zijn keiharde euro’s die je maandelijks bespaart door alle abonnementen de deur uit te doen en je informatie voortaan gewoon online op te zoeken. Denk daarbij ook aan je ANWB abonnement op de wegenwacht. Hoe vaak sta je nu werkelijk langs de kant van de weg? Er zijn veel goedkopere alternatieven voor de wegenwacht.

 

  • Nou heb ik het nooit zo goed begrepen waarom de handdoeken elke dag in de was moeten, maar er zijn echt mensen die elke dag een schone pakken. En dat terwijl je daarmee gewoon een nat maar schoon lijf hebt drooggemaakt. En iets wat niet vies is, zoals een spijkerbroek kan nog best een paar dagen langer aangetrokken worden. Hang daarnaast je was eens op aan een waslijn of wasrek in plaats van het in de droger te stoppen. Het is maar wat je belangrijk vindt en hoe graag je geld wilt besparen. Er valt op die manier behoorlijk op de was en de energierekening te bezuinigen.

 

» Lees ook: de 20 ultieme bespaartips,  bespaartips voor de babytijd en bespaartips voor je huishouden

» Lees ook: hoeveel zakgeld krijgt een kind?

De foto van de spaarvarkens is gemaakt door Microstock 3D: by Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

Een geboorte aankondiging: de leukste manieren

Een geboorte aankondiging: de leukste…

Binnenkort dient zich een nieuwe wereldburger aan. Jouw zoon of dochter wordt geboren. Wat een geweldige en spannende tijd breekt er aan.…

Buitenspelen in de tuin: de leukste spelletjes

Buitenspelen in de tuin: de leukste…

Zodra het zonnetje begint te stralen, is het tijd om die deuren open te gooien en de kleintjes naar buiten te laten stormen. De tuin wordt…

Wat relatiegeschenken en merchandise kan doen voor je bedrijf

Wat relatiegeschenken en merchandise…

Als we het hebben over relatiegeschenken of branded merchandise dan kennen we allemaal wel de balpen. Dit is verreweg het meest gebruikte…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.