);

Het belang van voorlezen

Het belang van voorlezen

Elk jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen in januari staan er 10 prentenboeken in het zonnetje. Er wordt daarmee extra aandacht gevraagd voor het belang van voorlezen. Maar waarom is voorlezen dan zo belangrijk, wanneer begin je er mee en hoe dan?

 

Vanaf baby?!

Ik schreef het al eerder: taal. Alles in het leven begint ermee. Ja, ook rekenen vereist een goede taalontwikkeling. Je kunt je kind enórm helpen door ervoor te zorgen dat hij/zij op een positieve manier in aanraking komt met taal. En dat kan dus al vanaf baby! Daarbij zijn meerdere dingen belangrijk, zoals in normale taal praten tegen je kind. En dat je de héle dag door met en tegen je kind praat. Dit kan bijvoorbeeld door te benoemen wat je ziet en doet. Op die manier went je kind aan gewone zinnen en woorden. Maar waar je je kind dus echt enorm mee helpt is… voorlezen.

 

Honderden woorden EXTRA per jaar!

Je kunt vanaf ongeveer 3 maanden starten en met de juiste boeken kun je je baby óók op die leeftijd al boeien. In boeken staan nou eenmaal woorden die je niet dagelijks in je spreektaal gebruikt. Dat betekent dat met een kwartiertje voorlezen per dag je kind hónderden woorden per jaar extra leert!!

 

Voorlezen aan een baby

Baby’s zullen genieten van de aandacht en het contact tijdens het voorlezen. En zich verwonderen over de plaatjes vol contrasten. Al duurt het maar kort, je kunt het wel meerdere keren op een dag doen. Zo wordt voorlezen een vaste gewoonte. En door samen met boekjes bezig te zijn ontdekt je baby het verschil tussen een boek en andere speeltjes.

 

Vanaf 6 maanden

Vanaf een half jaar begint je baby al te volgen wat je aanwijst en kun je de dingen waar hij/zij op reageert herhalen. Hij/zij zal steeds meer aandacht hebben voor de plaatjes en het ook langer volhouden. Het ritueel van voorlezen wordt bekend en vertrouwd, zeker als je het op vaste momenten doet, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

 

Vanaf een jaar: nu wordt het echt leuk!

Vanaf een jaar wordt het voorlezen steeds leuker en interactiever. Je kind zal aanwijzen, benoemen, reageren op een plaatje en verhaaltjes steeds beter begrijpen. Het wordt dan echt een feest!!

Vanaf 1,5 jaar krijgt je kind meer belangstelling voor de figuren in het boek: wat doen ze en wat maken ze mee? Je kunt vertellen wat er op de plaatjes gebeurt. Je kind gaat het verband tussen de verschillende onderdelen op een bladzijde ontdekken. Hij begrijpt dat het ene met het andere te maken heeft.

Lezende peuter

Rond de 2 jaar

Voor kinderen van bijna twee wordt de buitenwereld steeds interessanter. Er is veel te zien, te proberen en te ontdekken; meer dan je als tweejarige aankunt. Veel van die buitenwereld is in boeken terug te vinden. Boeken geven de kans om veel te leren over de wereld om je heen. Boeken met herkenbare onderwerpen sluiten daarop aan: over dieren, huis en tuin, auto’s, uitstapjes.

Van 2 tot 2,5 jaar zijn boeken over alledaagse belevenissen interessant. Dieren in de hoofdrol doen het goed. In de figuurtjes ziet de peuter zichzelf. Via hun belevenissen  worden eigen ervaringen verwerkt. Bekijk samen goed de platen en praat over wat daarop te zien is.

 

Vanaf 3 jaar

Nu is je peuter toe aan een echt verhaal. Kijk goed naar wat je kind begrijpt en al weet. Waar heeft hij/zij belangstelling voor? Kies een boek dat daarop aansluit. Lees samen een boek dat dicht bij de belevingswereld staat. Bijvoorbeeld over een kind dat op het potje gaat, een uitstapje maakt of een dagje naar de kinderopvang. Je peuter wil nu ook een beeld krijgen van wat andere kinderen overkomt en wat zij doen. Het verhaal moet herkenbaar zijn. Daarnaast moet het iets nieuws bevatten, om op de nieuwsgierigheid in te spelen.

 

Wanneer stop je met voorlezen?

Wanneer stop je eigenlijk met voorlezen? Nou, ik herinner me nog goed dat we het in de klas een feest vonden als alles aan de kant mocht als de leraar ging voorlezen.

Hoe oud we toen waren? 12! Ga er dus niet te snel van uit dat je kind al te oud is, ook al kan hij of zij al zelf lezen!

» Lees ook: handige uitleg van de AVI leesniveaus

 

Tip voor nieuwe mama’s!

Wist je dat je je kind kunt aanmelden voor Boekstart? Dat is een programma dat door gemeenten in samenwerking met bibliotheken en consultatiebureaus wordt uitgevoerd. Alle ouders krijgen, als hun baby drie maanden oud is, van de gemeente of consultatiebureau een uitnodiging om een gratis BoekStartkoffertje op te halen bij de bibliotheek. In het koffertje zitten twee boekjes. Je baby kan dan meteen gratis lid worden van de bibliotheek. In de bieb is een speciale collectie babyboekjes aanwezig die je kunt lenen!

Met dank aan Boekstart.nl. Daar vind je nog veel meer voorleestips per leeftijdscategorie.

Check ook eens deze kinderboeken top 10

 

Foto's: uitgelichte foto van Shutterstock en in tekst een foto uit de privé collectie van Judith

 

 

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 2

  1. Ik vind voorlezen ook belangrijk. Ook omdat zo'n baby nog maar weinig terug zegt en je soms zelf niets meer te zeggen hebt. Dan kun je door voorlezen toch tegen je kind 'praten'.



    1. Judith

      feb 01, 2017 at 01:24

      ja het is zo'n fijn moment met je kind al!



This thread has been closed from taking new comments.