);

Last van bekkenpijn tijdens de zwangerschap?

Last van bekkenpijn tijdens de zwangerschap?

Heb je last van bekkenpijn tijdens je zwangerschap? Helaas ben je niet de enige vrouw die hiermee te maken krijgt. Op het moment dat je zwanger bent en je buik aan het groeien is komt er druk te staan op je bekken. Heel wat zwangere vrouwen ervaren pijn gedurende de zwangerschapsperiode. In feite is je lichaam zichzelf alvast aan het klaarmaken voor de bevalling die eraan zit te komen. Je lichaam maakt aan de hand van de zwangerschapshormonen de gewrichten en de spieren rondom je bekken soepel. 

 

Wanneer en waar krijg je last van bekkenpijn?

Veel vrouwen ervaren klachten rondom de vijftiende of zestiende week van de zwangerschap. Ze hebben rond die periode moeite met bewegen en voelen voortdurend pijn. Hieronder staan de plekken opgesomd waar de pijnklachten zich het vaakst bevinden:

– Stuitje
Zeker op het moment dat je aan het fietsen bent en er is een hobbel op de weg kan je pijn voelen. De druk op het stuitje wordt verhoogd waardoor je pijnklachten kan ervaren. Ook hardlopen kan een pijnlijke bezigheid zijn rond deze periode.

– Rugpijn
Je bekkenbodemspieren werken gedurende de zwangerschap net wat harder om de bekken en de onderrug te stabiliseren. Deze spieren compenseren in feite de dwarse buikspieren die normaal je lendenwervelkolom ondersteunen. Doordat de spieren elkaar compenseren kan er compensatie pijn ontstaan.

– Schaambeen
Pijn bij je billen of de achterkant van je bovenbenen komt veelvuldig voor. Dit komt doordat de linker- en rechterhelft van het schaambeen moeite hebben om goed te kunnen bewegen. De bekkenbodemspieren oefenen voortdurend trekkrachten op het gewricht.

– Onderbuik
Vaak wordt pijn in de onderbuik verward met bekkenpijn. Deze pijn wordt in dit geval veroorzaakt door iets anders. Naarmate de buik groeit, groeit ook de baarmoeder. De grootte van de baarmoeder kan zorgen voor pijn in de onderbuik.

 

Tips om te blijven bewegen

Ondanks dat de pijn erg vervelend is, zijn er gelukkig tips om deze periode draaglijk te maken. Zo raden heel wat specialisten zwangere vrouwen aan om te blijven bewegen. Let wel op want de manier waarop je beweegt kan zeker het verschil maken. Zo is stevig wandelen beter dan slenteren en is fietsen eigenlijk nog de beste optie om de pijn dragelijk te maken.

 

Het gaat gelukkig een keer over

Gelukkig is deze pijn tijdelijk en hoort het gedeeltelijk bij de zwangerschap. Zwangere vrouwen die al een gezin hebben ervaren wel vaak extra pijnklachten. De opvoeding van de kinderen met de zwangerschap samen kan extra pittig zijn, zeker als er ook sprake is van bekkenpijn. Deze periode is helemaal een opgave wanneer je voortdurend de trap op en af moet. Een traplift kan dan een uitkomst zijn. Deze zijn op verschillende plekken te huur en is voor veel zwangere vrouwen een fijne oplossing.

» Lees ook: onzekerheden tijdens de zwangerschap

 

Tips om met het gezin te reizen binnen Nederland

Tips om met het gezin te reizen…

Op vakantie gaan hoeft echt niet opeens op te houden als je kinderen hebt, maar het kan wel handig zijn om het wat dichter bij huis te zoeken.…

Verlaagd libido: hierdoor kan het komen en zo los je het op

Verlaagd libido: hierdoor kan het…

Een laag libido kan erg vervelend zijn. Vooral als je partner en jij niet op één lijn liggen op het gebied van seks en intimiteit. Een laag…

Een tuin inrichten voor kinderen doe je met deze tips

Een tuin inrichten voor kinderen…

Als ouder wil je dat je kinderen zich veilig voelen in de tuin, maar ook dat ze er plezier kunnen hebben en zich kunnen uitleven. Het…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.