Je onzekerheden tijdens de zwangerschap

De zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen op hormonaal gebied. Ook op emotioneel vlak gebeurt er een hoop met je. Naast de onzekerheden over het moederschap zijn er de zorgen over het welzijn van je baby. Al eerder schreven we over de onzekerheden van moeders. In dit artikel willen we ingaan op de onzekerheden die je als toekomstige moeder tijdens je eerste zwangerschap kan hebben over de gezondheid van je baby. En we proberen deze onzekerheden een beetje weg te nemen door je te informeren.
De gezondheid van je baby tijdens je zwangerschap
De gezondheid van je baby kan je goed bezig houden tijdens de zwangerschap. Vragen als “Groeit mijn kindje wel goed” en “Ik voel mijn kindje niet meer” zullen misschien bij je opkomen. Besef dat je veel antwoorden krijgt tijdens de vele controlemomenten in de periode dat je je baby draagt,
Maar welke controles zijn er allemaal. En welke tests kan je extra afnemen om eventuele onzekere gevoelens weg te nemen. Laten we beginnen bij de consulten die je krijgt wanneer is vastgesteld dat je zwanger bent.
Controles via de verloskundige of gynaecoloog
Het regelmatig controleren van de baby en de voortgang van de zwangerschap is een van eerste onderdelen die je wat zekerheid kan verschaffen tijdens de zwangerschap. Het eerste consult zal omstreeks de 8ste week plaatsvinden.
Over het eerste consult
Voor het eerste consult is het belangrijk om te bepalen wanneer je acht weken zwanger bent. Je kunt dit simpel uitrekenen door de eerste dag na je laatste menstruatie op te schrijven en hier vervolgens acht weken bij op te tellen. Neem dan voor de 9de week contact op met een huisarts. En zorg dat je in de tussentijd op zoek gaat naar een verloskundige.
Wat kan je verwachten bij een eerste controle door de verloskundige of de gynaecoloog?
Tijdens je eerste controle zal er bloed worden afgenomen en een eerste echo worden gemaakt. Tijdens dit eerste consult zal er ook gekeken worden naar jouw lichamelijke conditie en er zal veel gelegenheid zijn tot het stellen van vragen.
Aan de hand van deze resultaten zal vervolgens worden gekeken of een verloskundige volstaat of dat er een gynaecoloog nodig is. In principe zal je onder controle blijven van een verloskundige tenzij je een hogere leeftijd hebt (vanaf 36 jaar) of wanneer je een historie van miskramen hebt. Zoals gezegd zal er ook naar je bloed worden gekeken. Het bloedonderzoek geeft antwoord op de volgende vragen:
- Geslachtsziekte (Syfilis, HIV)
- Je bloedgroep en je rhesus-factor
- Of je bloed antistoffen bevat tegen een andere bloedgroep
- Hepatitis B
- Glucose (zwangerschapsdiabetes)
- IJzergehalte/Hb
De huisarts is ook je vertrouwenspersoon
In het bovenstaande gingen we even uit van een vrolijke start. Maar het kan zijn dat je misschien ongewenst zwanger bent geworden. Dit kan je leven behoorlijk op zijn kop gooien. Zeker als je niet weet wie de vader is bijvoorbeeld. Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent kun je dit het beste snel met de huisarts overleggen. Met hem kun je namelijk in goed vertrouwen bespreken hoe je het beste met de situatie om kunt gaan. Verder is het mogelijk om een vaderschapstest af te nemen. Dit soort prenatale testen kun je bij huisarts afnemen maar als je dit toch anoniemer wilt doen is dit ook mogelijk. De test bestel je dan online bij een erkend dna onderzoekscentrum . Deze testen zijn tot 99,99% betrouwbaar en er is geen risico voor de baby. Dus ook voor deze onzekere moeders zijn er snel een hoop antwoorden te krijgen.
Laten we weer even verder gaan in het verdere traject van de zwangerschap.
Wanneer moet je naar de gynaecoloog?
Soms is het noodzakelijk om naar een gynaecoloog te gaan. Bijvoorbeeld als je in verwachting bent van een meerling of wanneer de baby verkeerd in de baarmoeder ligt. De gynaecologen zijn gespecialiseerd in dit soort risico bevallingen. Dus ook hier ben je weer in goede handen. In de volgende situaties zal je worden doorverwezen naar de gynaecoloog:
- Als je in verwachting bent van een meerling
- Wanneer je veel bloed verliest
- Als de baby niet goed voor de baarmoeder ligt
- Wanneer de baby niet goed groeit
- Als de placenta verkeerd ligt
- Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt
- Als je last hebt van zwangerschapsdiabetes
- Wanneer je kampt met ernstige bloedarmoede
- Als je zelf patiënt bent en/of je medicijnen gebruikt
- Wanneer je dreigt een miskraam te krijgen
- Als de weeën te vroeg komen
Je ziet dat in de bovenstaande gevallen duidelijk geen sprake is van een gewone zwangerschap. Het is dan dus zaak dat er een beetje extra op je gelet wordt. Soms is het zelfs noodzakelijk, zoals je begrijpt.
Na het eerste consult volgen er nog een aantal
Na de eerste controle en of doorverwijzingen zijn er ook nog de vervolgcontroles. Deze vinden plaats in de volgende weken: 20, 26,30, 36 en 39. Zoals je ziet is elke controle zo tussen de 4 en 6 weken. Na 32 weken zal de frequentie iets verhoogt worden, zo om de twee weken. Na 36 weken zelfs elke week. Als er reden tot bezorgdheid is dan wordt deze interval verder bijgesteld. Als je zwangerschap boven de veertig weken komt dan zal je worden doorverwezen naar het ziekenhuis.
Je ziet ook hier weer dat je als zwangere vrouw nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Dit moet toch een veilig gevoel geven. Op deze manier kun je zo optimaal mogelijk genieten van je zwangerschap!.
In de vervolg consulten worden ook nog diverse echo’s en testen afgenomen. De meest voorkomende zetten we even voor je op een rij.
De pretecho
Vanaf week 13 is de baby groot genoeg om een pretecho te maken. De meeste vrouwen laten een pretecho maken als ook het geslacht te zien is. Dat is vanaf 15 á 16 weken bijna altijd het geval. Het is dus een beetje afhankelijk van wat je wilt zien tijdens de echo. De beste termijn voor een 3-D of 4-D echo ligt tussen de 24 en 30 weken.
De 20 weken echo
De twintig weken echo is een heel belangrijkere echo, waarbij je baby medisch wordt bekeken. Bij deze echo is niet alleen het geslacht te zien (hoewel de echoscopist niet verplicht kan worden het geslacht tijdens de echo kenbaar te maken) maar ook of het kindje gezond is en of de organen goed ontwikkelen Je kunt nu ook zien of het kindje bijvoorbeeld een open ruggetje heeft of een hazenlip.
Maar er zijn nog meer testen die je kan doen. Die benoemen we nog even onder de specifieke testen. Ook van veel van deze testen zal je wel eens gehoord hebben.
Specifieke testen tijdens de zwangerschap
De combinatietest
In de periode van week 11 t/m week 13 kan een combinatietest worden gedaan. De combinatietest is een zogenaamde nekplooimeting via een echo in combinatie met een bloedtest. Door het meten van de hoeveelheid vocht onder de huid bij de foetus in combinatie met de uitslag van de bloedtest en je leeftijd komt er een kansberekening uit die aangeeft hoe hoog de kans is op een kindje met downsyndroom. Is de kans 1: 100 dan noemen ze dat een verhoogde kans en kan vervolgonderzoek worden gedaan. De combinatietest wordt aangeboden aan zwangere vrouwen van 36 jaar en ouder. De combinatietest is verder pijnloos en niet belastend voor de foetus.
Vruchtwaterpunctie laten afnemen
Vanaf week 16 kan er een vruchtwaterpunctie worden gedaan. Met behulp van een naald wordt er een beetje vruchtwater afgenomen. Dit vruchtwater wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht. Met deze test kan bijvoorbeeld al in een vroeg stadium het syndroom van down worden geconstateerd. Over het algemeen worden dergelijke testen afgenomen wanneer uit de combinatietest blijkt dat er een verhoogde kans is. De keuze daarvoor maak je altijd zelf, want de kans dat je naar aanleiding van deze test een miskraam krijgt, is 3 tot 5 op de 1000 onderzoeken.
Vlokkentest
Met een vlokkentest worden er wat cellen afgenomen van de placenta, Het voordeel van deze test dat deze wat eerder kan worden afgenomen dan de vruchtwaterpunctie maar de test is wel iets minder nauwkeurig..
De combinatietest, vlokkentest en vruchtwaterpunctie vallen onder de prenatale diagnostische onderzoeken. Deze testen worden vergoed als hier een medische indicatie voor is. De arts of verloskundige bespreekt welke van de bovenstaande testen voor jou als zwangere vrouw van toepassing zijn.
Tot slot: En de bevalling?
Laten we hopen dat het bovenstaande overzicht je een geruststellend gevoel geeft. De bevalling is in dit verhaal niet meegenomen. Ook daarin zou je natuurlijk graag gerustgesteld willen worden. Helaas, de bevalling heet niet voor niks zo. Maar wat we wel kunnen zeggen is dat elke moeder deze stap heeft gezet en veel van die vrouwen hebben het niet bij een kind gelaten. Dus het is de inspanning meer dan waard!
Succes met de zwangerschap. En vergeet er vooral niet van je zwangere periode te genieten!
Op zoek naar tips? Zo blijf je gezond tijdens de zwangerschap en hier vind je als zwangere vrouw meer informatie over vaccineren tegen kinkhoest tijdens je zwangerschap en vind jij je eerste echo ook zo eng?
Dit is een ingezonden artikel
De foto van de zwangere vrouw is van Shutterstock
Reacties 0