);

Zo komt je kind over bedplassen heen

Zo komt je kind over bedplassen heen

Moet jij ook regelmatig eruit ’s nachts om je kind een schone pyjama aan te doen en het beddengoed van zijn of haar bed te verschonen? Vervelend, maar het is nu eenmaal zo dat niet ieder kind even snel zindelijk is ’s nachts. Je hoeft je daar overigens nog niet op iedere leeftijd gelijk zorgen om te maken. Of er werk van te gaan maken. Hieronder lees je meer over wanneer het wel tijd wordt om wat aan het bedplassen te gaan doen, en wát je dan allemaal zou kunnen doen.

 

Wanneer spreek je eigenlijk van bedplassen?

Is je kind zes jaar of jonger, en plast hij of zij wel eens in bed ’s nachts? Dan hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Tot deze leeftijd komt bedplassen nog best vaak voor, en hoort het er nog een beetje bij. Zindelijk worden is een heel proces, zowel fysiek als mentaal, en niet ieder kind is even ver in dat proces.

Wanneer je wel tot actie moet overgaan, is als je 6-jarige tenminste twee maal per week in bed heeft geplast gedurende de laatste drie maanden. Of als je kind van tenminste zeven jaar oud minimaal een keer per maand in bed heeft geplast gedurende het afgelopen halfjaar. In deze gevallen spreek je ook echt over bedplassen, waarvoor de medische term enuresis nocturna (onwillekeurige urinelozing) is.

Tip: meer weten over dit onderwerp? Dryly geeft veel informatie over bedplassen.

 

Tips om bedplassen te stoppen

Er zijn allerlei technieken, behandelingen en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je kind te laten stoppen met bedplassen.

Allereerst is het goed om te beseffen hoe belangrijk je eigen gedrag is. Word je boos als het bed weer nat is? Begrijpelijk, omdat je liever lekker had doorgeslapen. Onthoud echter goed dat je kind er ook niets aan kan doen, en dat kinderen zich vaak zelfs schamen. Een straf uitdelen werkt dan ook alleen maar contraproductief. Blijf daarom vriendelijk en positief, maar laat je kindje bijvoorbeeld wel het bed mee opnieuw opmaken om de consequentie te laten merken. Zorg er daarnaast voor dat je kind gemotiveerd wordt om een droog bed te houden. Bijvoorbeeld door na een droge nacht het kind met een sticker te belonen, of een klein cadeautje.

Daarnaast komen veel kinderen af van bedplassen met behulp van een plaswekker. Dit is een speciale onderbroek met een vochtsensor. Zelfs bij het kleinste druppeltje vocht wordt er een signaal gestuurd naar een ander voorwerp, zoals een knuffel. Deze geeft een alarmsignaal waardoor het kind wakker wordt. De plas zal automatisch opgehouden worden door het wakker worden. Na het alarmsignaal uitgeschakeld te hebben gaat hij of zij naar de wc om te plassen.

 

Bedplassen komt vaker voor dan je denkt

Kinderen kunnen zich erg schamen als ze nog in bed plassen. Ze zullen het niet snel aan anderen vertellen, omdat ze bang zijn dat zij als enige nog dat ‘babygedrag’ vertonen. Het kan helpen je kindje te vertellen dat hij of zij vast niet de enige is. Onderzoeken geven geen eenduidige uitkomsten, maar gemiddeld blijkt een op de tien kinderen tot zeven jaar oud in bed te plassen. Vanaf deze leeftijd daalt het aantal weliswaar, maar gaat het nog steeds om gemiddeld ongeveer vijf procent van de kinderen.

» Lees ook: boekjes voor zindelijkheidstraining

De mooiste gezinsvriendelijke wandelroutes in Oostenrijk

De mooiste gezinsvriendelijke wandelroutes…

Ben je op zoek naar een avontuurlijke en ontspannende wandelvakantie in Oostenrijk voor het hele gezin? Dan is Oostenrijk…

Weekend voor jezelf als mama? Dit is waarom

Weekend voor jezelf als mama? Dit…

Als moeder sta je natuurlijk altijd klaar voor je kind(eren). En dat is prachtig! Maar vergeet niet dat je af en toe ook een moment voor jezelf…

Schermtijd en gezondheid: hoeveel is teveel voor kinderen

Schermtijd en gezondheid: hoeveel…

Het is tegenwoordig moeilijk om schermen uit het leven van onze kinderen weg te denken. Van tv's en tablets tot smartphones en laptops, kinderen…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.