);

Zwemles, het hoe wat en wanneer

Zwemles, het hoe wat en wanneer

Je kindje wordt 4 jaar en mag voor het eerst naar school. Al gauw zie je de eerste klasgenootjes op een willekeurige maandagochtend, trots de klas in lopen met in hun handjes het in een insteekhoes behaalde zwemdiploma A. Oja, zwemles! Dat moet ook nog, denk je. Wanneer moet ik dat dan gaan plannen? En hoe? En waar?

Je ziet het al voor je, week in week uit op een dag die eigenlijk niet uitkomt, maar een andere dag is ook geen optie. Dat gesjouw naar dat hete zwembad, waar je met het zweet op je tanden iedere week je kind in zijn zwembroek staat te hijsen. Om daarna dat natte en rillend hoopje kind, de haren nog nadruppelend, de te strakke kleren over zijn klamme lijfje heen aan het trekken bent. Hij, rillend van de kou. Jij, zwetend van de hitte.

Je afvragend of er nou echt geen enkele geschikte temperatuur te vinden is die voor allebei aangenaam is, prop je je kind maar een stuk peperkoek in zijn mond.  

Zwemles, voor de meeste ouders een moetje, en een niet prettige bezigheid en bovendien best wel duur.

Naar welke zwemschool moeten we gaan? Wat is de beste leeftijd om te starten met zwemles? Wat is beter, een uur, een half uur, of 3 kwartier? 1 of 2x per week? Turbo lessen of niet? Hoeveel gaat het kosten? Hoelang gaat het duren?

Allemaal vragen die de revue passeren.

 

Op welke leeftijd kun je het beste starten met zwemles?

Deze vraag wordt heel vaak gesteld en er is niet echt een eenduidig antwoord op te geven. Vaak ligt de ideale leeftijd rond de 5 jaar. Dit omdat een kind dan al een jaar op school zit. Het heeft dan al geleerd om te luisteren als de juffrouw iets uitlegt en het kan al kleine opdrachtjes uitvoeren. Maar ook dit kan verschillen per kind. Misschien kan jouw kindje dit wel al met 4 jaar of juist pas met 6.

Vaak is het wel zo dat hoe ouder een kind is, hoe sneller ze het leren.

Ook de ontwikkeling van een kind kan een rol spelen of een kind toe is aan zwemles.

Sommige kinderen zijn bang omdat de ouders ook bang zijn en sommige kinderen kunnen al bijna zwemmen voordat ze überhaupt op zwemles zitten. Soms gebeurt het ook wel eens dat een kind een nare ervaring mee heeft gemaakt in een zwembad waardoor er een angst is ontwikkeld die er voor zorgt dat de zwemles in het begin een beetje stagneert.

Sommige ouders laten hun kinderen starten met zwemles samen met de kinderen van de buurvrouw want dat is leuk, samen zwemmen. Dan gaan we gezellig samen rijden, samen koffiedrinken en samen het diploma halen. Ouders staan er vaak niet bij stil dat je met zwemles niet altijd àlles samen kunt doen. Het ene kind leert sneller dan het andere kind en dat ze dan uiteindelijk aan het einde van het zwemtraject niet samen af kunnen zwemmen is eigenlijk heel normaal. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat ze niet samen af kunnen zwemmen. Dit kan erg confronterend zijn als je je daar wel op instelt. Jaloezie komt dan vaak om de hoek kijken, en ouders kunnen het niet verkroppen dat het kind van de buurvrouw wel mag afzwemmen.

 

Wat als het langer duurt dan gepland

Enige optie is dan nog: ik geef mijn kind èn de zwemjuf de schuld. Mijn kind, die moet gewoon beter luisteren, gaat te vaak staan, kletst te veel, speelt alleen maar, doet niet zijn best, vindt zwemmen niet leuk, hij doet het expres slecht of hij is gewoon te lui.

Of het ligt aan de juf: ze is niet streng genoeg, ze moet duidelijker praten binnen een afstand van 20 cm tot mijn kind, of ze moet meer aandacht geven. Maar het ligt gek genoeg nooit aan de ouder.

Als de ouder het kind de ruimte geeft om te groeien en haar vertrouwen geeft aan het kind èn, de juf, zal hij veel sneller vooruitgang boeken dan wanneer we er met zijn allen aan gaan trekken. Gras groeit immers niet sneller als je er aan trekt.

 

Kan ik zelf thuis al wat doen aan voorbereiding voor de zwemles?

Je kan niet vroeg genoeg beginnen om kinderen te laten wennen aan water. Dat kan al vanaf de geboorte. Je kunt dan tijdens een bad bijvoorbeeld al beginnen met wat druppeltjes water over het gezichtje te laten vallen, zodat het kan wennen aan water in het gezichtje.

Vanaf ongeveer 10 weken kun je met je baby’tje al gaan babyzwemmen. Hier kun je ontzettend veel leren over het watervrij maken of blijven van je kindje. Je kan er ook voor kiezen om regelmatig zelf te gaan zwemmen met je kindje en leuke spelletjes te doen, zoals elkaar nat spetteren of duikspeeltjes van de bodem rapen. Samen gaan drijven als een bootje op je buik of je rug of onderwater even spieken of je misschien wel mooie duikboten of zeemeerminnen kan spotten. Zet er vooral geen druk achter en hou het leuk!

Een kind leert het beste en het snelste als het eraan toe is.Als je als ouder hierop inspeelt blijft je kind zwemmen interessant en leuk vinden. Geef je te moeilijke uitdagingen, zal hij sneller afhaken.

Voorkom het doe-maar-een-washandje-voor-je-gezicht-als-ik-je-shampooharen-uitspoel-syndroom. Als je hier aan begint kom je er heel moeilijk weer vanaf en kan dit een probleem worden tijdens de zwemles. Probeer om je kindje vanaf het aller begin de haren uit te spoelen door hun ogen gewoon dicht te doen.

Als ze het spannend vinden om hun ogen open te maken als hun gezicht nat is kun je het spelletje spelen van “de ruitenwissers”. Als je knippert met je ogen is dat net als ruitenwissers van de auto. Je ‘wist’ door te knipperen vanzelf het water uit je ogen. Laat je kindje knipperen tot al het water uit de ogen is. In het begin kan dit wat lang duren. Maar als ze eenmaal gewend zijn, knipperen kinderen nog maar een paar keer of zelfs niet meer. Het is leuk om dit spelletje samen te doen. Eerst mama of papa en dan je kindje.

 

Welke zwemschool kies ik?

Bij het kiezen van een zwemschool heb je tegenwoordig heel veel mogelijkheden. Je hebt zwemscholen in grote zwembaden. Je hebt zwemscholen in kleine zwembaden. Het is handig als je een zwemschool kiest met een online volgsysteem. Steeds meer zwemscholen kiezen hier tegenwoordig voor. Dit is een online programma waarin je thuis samen met je kindje kan zien hoe het op de zwemles gaat.

 

Let op met kleine privé zwemscholen!

Kleine privé zwemscholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer ouders hechten tegenwoordig waarde aan kleine groepjes en een klein bad. Omdat dit een veilig gevoel geeft en het kind meer aandacht krijgt in een klein groepje. Dit is een prima manier om te leren zwemmen en kan heel rustgevend zijn voor kinderen.

Er is dan ook niks mis, met leren zwemmen in een klein zwembad maar houd wel rekening met het feit dat dadelijk in de grote boze waterwereld, zwembaden alles behalve klein en rustig zijn. Zeker op hete zomerse vakantiedagen waar heel veel mensen zijn en heel veel kinderen en grote oppervlakten met heel veel water. Ook hier zal je kind zich veilig moeten voelen en vertrouwen moeten hebben in zichzelf tijdens het zwemmen en springen in een groot en vaak dieper zwembad.

Tot voor kort was er maar 1 diploma waar alle zwemscholen zich aan moesten houden. Dit diploma had als belangrijke eis, het verplicht afzwemmen in een groot 25 meterbad. Tegenwoordig zijn er ook diploma’s ontwikkeld door andere zwemorganisaties voor kleine zwembaden zodat je kind ook in zijn vertrouwde kleine bad kan afzwemmen. Dit klinkt heel leuk en gezellig maar houd wel rekening met het volgende.

In de praktijk zien we steeds vaker dat kinderen die een “kleinzwembaddiploma” hebben gehaald niet in een groot diep zwembad durven te springen en te zwemmen. De bodem is dieper en het bad is veel groter. Ze staan met een soort van “dieptevrees” op de kant angstig te kijken en durven niet te gaan zwemmen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen als jouw kindje per ongeluk een keer terecht komt in een groter bad.

Het afzwemmen in een klein bad kun je een beetje vergelijken met rijlessen op een industrieterrein. Je kan prima leren rijden op een groot industrieterrein waar maar weinig verkeer komt. Je leert de auto besturen net als iedereen. Als je dan vervolgens ook je rijexamen hebt op dit grote industrieterrein kun je hier prima voor slagen als de examinator ziet dat jij het voertuig onder controle hebt, je kunt inparkeren en helling trekken.

Maar als je dan na je behaalde examen trots achter het stuur kruipt en voor het eerst de snelweg op rijdt naar een drukke stad en dan een grote rotonde moet nemen vraag ik me af of dat wel zo veilig is en of de bestuurder zich dan ook wel veilig en vertrouwd voelt in die geheel nieuwe verkeerssituatie?

Het is dus handig als je bij de zoektocht naar een geschikte zwemschool ook even navraagt welke diploma’s er worden afgenomen en of het afzwemmen in een groot bad plaatsvindt. Zodat je rekening kan houden met de keus die je wilt gaan maken tijdens jouw zoektocht naar een geschikte zwemles.

 

Hoe lang doet mijn kind over het zwemdiploma A

Ongeacht of je kind in kleine of grote groepjes les krijgt, of half uurslessen, drie kwartier of uur lessen krijgt, gemiddeld doet een kind ongeveer 48 klokuren over het behalen van zijn diploma A. Sommige kinderen zijn sneller, en sommige kinderen langzamer, sommige boeken meer vooruitgang in kleinere groepen, sommige in grotere groepen.

Over het algemeen zie je hoe ouder het kind is hoe sneller het leert, dit heeft ook te maken met de lichamelijke en psychische ontwikkeling van het kind. Hoe ouder een kind hoe meer controle het heeft over zijn lichaam en hoe beter het zijn lichaam aan kan sturen.

 

Kijken naar je kind

Bij alle keuzes die je maakt is het dus belangrijk dat je kijkt naar wat je kind nodig heeft en wanneer.

Als jouw kind samen met het buurmeisje start met zwemles betekent dit niet dat ze ook samen af zullen zwemmen. Als je merkt dat je kind het tempo van het buurmeisje niet bij kan houden steun hem hier dan gewoon in. Ieder kind kan leren zwemmen, ook die van jou. Geef het gewoon de tijd. Ieder kind heeft in een zwemtraject wel eens een periode dat de vooruitgang niet zo snel gaat. Maak je hier over geen zorgen. Maar stimuleer het kind juist dat hij het heel erg goed doet. Soms is een bergbeklimmen wat lastig, maar als je door klautert kom je er echt wel een keertje overheen. Als een kind het vertrouwen krijgt van de zwemdocent en jij als ouder zal het zeker met plezier naar een zwemles gaan, en dat is het aller belangrijkste.

» Lees ook: kinderen in het zwembad

» Lees ook: review over zwemsokken

De afbeelding met zwemmende kinderen is van Shutterstock

Meer blogs van Lonneke:

6 jaar en nog een speen, nou en?

6 jaar en nog een speen, nou en?

Mijn kind is 6 jaar en heeft een speen, een fiepje, een fup, een sabbeltje een foepje of een tutje. Maar eigenlijk is het gewoon een kunstduim,…

Kinderen moeten hun eigen rommel opruimen. Toch?

Kinderen moeten hun eigen rommel…

Een tijdje geleden besloot ik het op te geven. Nou ja, opgeven. Het was meer van richting veranderen. Maar je kan het ook zien als opgeven,…

Alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen

Als je zwanger bent heb je heel veel vragen. Zo ook bijvoorbeeld: hoe zit dat nu met babyzwemmen? Kan ik dadelijk met mijn kindje ook gaan…

Mijn naam is Lonneke, ik ben getrouwd en heb 3 lieve kinderen Fay '06, Jins '07 en Ninte '13. Ik heb een geweldige baan als zwemdocent en sportinstructrice. Ik hou er van om kinderen en volwassenen iets te leren en te motiveren. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje als Essentrics instructrice. 

Pas sinds kort kwam ik erachter hoe ik de al jaren vast zittende verhalen in mijn hoofd kon bevrijden in de vorm van een Blog. Ik geniet van schrijven. Ook op mijn eigen blog Mamapoester lees je een hoop herkenbaarheid, tips, en dagelijkse strubbelingen van het moederschap met een beetje humor en een tikkie overdrevenheid.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.