Zwangerschapskwaaltjes: opgezette enkels en benen

Zwangerschapskwaaltjes: opgezette enkels en benen

Een heel bekend zwangerschapskwaaltje is opgezette enkels, voeten, onderbenen en handen door het vasthouden van vocht. Vooral aan het einde van je zwangerschap kan je hier last van krijgen. Je wordt namelijk steeds inactiever, je energie gaat ergens anders heen en je hart heeft het sowieso wat zwaarder om je bloed rond te pompen. Tijdens mijn zwangerschap had ik ook voor het eerst last van dikke enkels. De afdruk van mijn sokken bleef regelmatig in mijn benen staan. Uiteindelijk zwol ik helemaal op tot mega proporties maar dat is wat Hellp syndroom met je doet.

Heb je gewoon wat last van opgezette voeten en benen of misschien ook vingers, dan kunnen deze tips je helpen om het overtollige vocht zo snel mogelijk af te voeren.

 

  1. Blijf gewoon minimaal anderhalf tot twee liter per dag drinken. En bij voorkeur water. Deed je dat voor je zwangerschap niet, ga het dan nu wel doen. Wat je lichaam denkt tekort te komen, gaat het vasthouden. Extra drinken helpt! En drink geen slokjes gedurende een dag, maar een kwart liter per keer. Bij voorkeur begin je de dag met een halve liter water. Dat spoelt de handel lekker door.
  2. Blijf zo lang mogelijk sporten. En als sporten als fitness of dansen uiteindelijk teveel wordt, ga dan zwemmen of wandelen. 3x per dag een wandelingetje maken, gaat echt verschil maken.
  3. Wat ook kan helpen, is het gebruik van compressiekousen of speciale zwangerschapspanty’s. Die kousen zitten strak om je onderbenen heen, waardoor het vocht niet kan zakken en de bloedafvoer wordt gestimuleerd. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Olfit, een webshop gespecialiseerd in compressiekousen. Tip: ook handig als je een vooral zittend beroep hebt en aan het einde van de dag je sok-afdrukken in je enkels terugvindt.
  4. Ban het zout uit je eetgewoontes. Zout zit in vrijwel alle zakjes, pakjes en bewerkt voedsel. Ook in brood! Maak dus je avondeten helemaal zelf zonder die zakjes en pakjes, gebruik brood met mate en wil je dan een keer zout op je eitje gebruik dan bijvoorbeeld Herbamare. Dat is een kruidenmengsel gecombineerd met zeezout. Net zo lekker en een stuk minder slecht voor je nieren.
  5. Slik extra magnesium
  6. En last but not least… Eet veel groenten en fruit tijdens je zwangerschap. Deze fruitsoorten staan bekend om hun vochtafdrijvende eigenschappen: ananas (niet uit blik), druiven, aardbeien, peer, perzik, cranberries en kiwi's. Qua groenten kan je denken aan: asperges, wortelen, kool, komkommer, radijsjes, etc.

 

Blijf altijd alert op andere gezondheidsklachten binnen je zwangerschap, die kunnen duiden op een ernstiger probleem. Krijg je naast gezwollen enkels ook last van pijn bovenin je rug onder de schouderbladen, zie je sterretjes of zwart voor je ogen en/of heb je daarnaast ook regelmatig hoofdpijn? Dan kan je een beginnende zwangerschapsvergiftiging hebben. Ga met dat soort klachten altijd direct naar je verloskundige.

Lees ook: wat is hellp syndroom

 

De afbeelding van sportende zwangeren is van Kamil Macniak by Shutterstock

Meer blogs van Esmée:

 

Mama is moe: hoe word ik weer een relaxte moeder?

Mama is moe: hoe word ik weer een…

Heb je dat ook wel eens? Dat je om een scheet in janken uit kan barsten? Dat je om niks (of bijna niks) begint te schreeuwen tegen je kind?…

Overgewicht bij kinderen een probleem

Overgewicht bij kinderen een probleem

Ik lees: “overgewicht bij kinderen wordt steeds meer een probleem”. De afgelopen 20 jaar zijn kinderen steeds dikker geworden. Dat is onherroepelijk…

Hoofdluis? Geen stress!!

Hoofdluis? Geen stress!!

De scholen in het Zuiden van het land zijn weer begonnen en de luizenbrigades staan weer paraat om alle basisschoolkinderen te controleren…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta.  Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus.

Reacties 0

Voeg een nieuwe reactie toe: