);

Zorgverzekering vergelijken is geen overbodige luxe

Zorgverzekering vergelijken is geen overbodige luxe

Ook in 2020 zullen de zorgpremies weer hoger worden dan in 2019. Om toch nog enigszins op de centen te passen is het vergelijken van je zorgverzekering altijd een goed idee. Je kunt namelijk behoorlijk wat geld besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. 

 

Verzekeraars zijn blij met “slapende” verzekerden

Verzekeraars zijn erg gebaat bij al die slapende verzekerden, makkelijker geld verdienen kan bijna niet. Dat die groep slapende mensen nog steeds groot is bleek wel uit het feit dat er kortgeleden allerlei berichten in de media opdoken om toch vooral de eigen zorgpolis eens tegen het licht te houden. En jezelf vragen te stellen als: past mijn zorgpakket nog steeds bij mij of kan ik ergens anders de benodigde zorg niet goedkoper krijgen. Twee eenvoudige vragen die niet altijd even makkelijk te beantwoorden zijn. Dit komt omdat ze samenhangen met je persoonlijke situatie en de nieuwe richtlijnen van verzekeraars. Om een beetje overzicht te krijgen geef ik je hieronder alvast even de belangrijkste veranderingen in 2020.

 

De belangrijkste veranderingen in 2020

 • Zeker is dat de zorgpremie omhoog gaat. Ook zeker is dat het eigen risico onveranderd blijft. De zorgtoeslag, bedoeld voor mensen met een laag inkomen, gaat ook omhoog.

   
 • Het eigen risico is ook in 2020 € 385.

   
 • Mensen met een laag inkomen ontvangen meer zorgtoeslag. Zo wordt de hogere zorgpremie voor hen gecompenseerd. Alleenstaanden ontvangen € 67 en gezinnen ontvangen € 95 extra zorgtoeslag.

   
 • Het basispakket is uitgebreid. Zo worden bepaalde nieuwe medicijnen tegen kanker en ms voortaan vergoed. Bij drie dagen aaneengesloten behandeling zonder opname in het ziekenhuis heb je voortaan recht op een logeervergoeding van 75 euro per nacht. Het ziet ernaar uit dat vanaf 1 januari 2020 ook de eerstelijnszorg door artsen verstandelijke gehandicapten en specialisten ouderengeneeskunde gedekt door de basisverzekering. Maar dit is tot op heden nog niet bevestigd.

   
 • Heb je een collectieve zorgverzekering bij bijvoorbeeld je werkgever? Dan heb je pech, want de maximale korting van een collectieve zorgverzekering wordt verlaagd van 10% naar 5%. Dat kan een reden zijn om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekering. Wellicht kun je dan alsnog geld besparen.

   
 • Heb je een aanvullende verzekering? Waarschijnlijk wordt weer minder vergoed door de aanvullende verzekering. Hoe dat komt? Steeds minder mensen nemen een aanvullende verzekering, terwijl de mensen die wel een aanvullende verzekering hebben er steeds minder gebruik van maken. Om de kosten in de hand te houden wordt er steeds minder door de aanvullende verzekering vergoed, terwijl de premies ook het komend jaar weer stijgen. Heb je een aanvullende verzekering en overweeg je om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Overweeg dan ook of het weer afsluiten van een aanvullende verzekering nog wel de moeite waard is. Weegt de te betalen premie voor bijvoorbeeld de tandartsverzekering nog op tegen de maximaal te ontvangen vergoeding?

   
 • Het kabinet verwacht dat de zorgpremie gemiddeld met 3 euro per maand omhoog gaat. Het zijn echter de zorgverzekeraars die bepalen wat de hoogte van de nieuwe zorgpremie wordt. Wellicht is de stijging van de zorgpremie hoger dan door het kabinet wordt verwacht. Bij een hogere stijging zullen waarschijnlijk meer mensen overstappen naar een andere zorgverzekering.

 

Zorgverzekeringen vergelijken 2020 kan vanaf 12 november

Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt. Vanaf deze datum kan het vergelijken dus beginnen.

 

Tot slot: Neem de tijd voor je vergelijkend warenonderzoek. Voorkom hoge kosten in het nieuwe jaar

Bekijk mijn bovenstaande punten goed en zet ook  je eigen wensen op papier. Op deze manier kun je bepalen welke verzekering voor jou voldoende dekkend is. Doe dit rustig en zorgvuldig. Je hebt nog alle tijd. Een verzekering hoeft pas te worden opgezegd vóór 1 januari. Laat je dus vooral niet opjagen. Een goede plek om je zoektocht te starten is trouwens: Zorgverzekeringvergelijken2020.net Je hebt dan nog tot einde van januari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.

 

Afbeelding is van antoniodiaz by Shutterstock

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.