);

Zo zorg je goed voor jezelf en je baby tijdens de zwangerschap

Zo zorg je goed voor jezelf en je baby tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap blijft toch eigenlijk maar een wonderlijk iets. Je lichaam stelt zich in staat om in negen maanden tijd een klein eitje uit te laten groeien tot een compleet minimensje. Hoewel er onvoorziene complicaties op kunnen treden waar je niets aan kunt doen, is het erg belangrijk om gedurende deze maanden goed voor jezelf en voor de kleine te zorgen. Zo maak je de kans op complicaties in ieder geval kleiner, en geef je je baby de beste start. Hieronder lees je diverse tips om goed voor jezelf en je ongeboren kindje te zorgen tijdens je zwangerschap.

 

Blijf in beweging tijdens je zwangerschap

Door fit te zijn tijdens je zwangerschap verklein je niet alleen de kans op zwangerschapskwaaltjes, maar herstel je ook sneller na de bevalling. Je lichaam verandert voortdurend tijdens een zwangerschap, maar beweging helpt om in balans te blijven en een goed gevoel over jezelf te hebben. Populaire bewegingsvormen zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of yoga. Wees voorzichtig met contactsporten zoals voetbal of basketbal. Twijfel je over het beoefenen van een bepaalde sport? Vraag dan advies bij je verloskundige of huisarts. De kans op overbelasting en blessures is overigens ook wat groter tijdens een zwangerschap. Pas je training daarop aan op wat je lichaam aangeeft, en doe het rustig aan.

 

Drink genoeg water

Je lichaam heeft tijdens een zwangerschap behoefte aan extra vocht. Ten eerste omdat je je placenta en baby voorzien moeten worden van bloed. Hierdoor neemt je bloedvolume toe tot wel vijftig procent. Daarnaast maakt je lichaam vruchtwater aan met een gedeelte van het vocht dat je binnenkrijgt. Het is overigens niet gelijk nodig een hele hoop extra water te drinken. Zo’n anderhalf tot 2,5 liter water is voldoende, zeker als je ook voldoende groenten en fruit eet.

 

Eet gezond

Ken jij ook van die vrouwen, die opeens trek hadden in de meest vreemde dingen tijdens hun zwangerschap? Hoewel de theorie bestaat dat je trek krijgt in dingen waar je lichaam behoefte aan heeft tijdens de zwangerschap, is het de vraag of dat ook bij die vrouwen het geval was. Gezonde en gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf tijdens je zwangerschap is erg belangrijk. Op deze manier krijg je namelijk alle noodzakelijke vitamines en mineralen binnen die goed zijn voor jou en je kindje. Het is overigens helemaal niet nodig om gelijk voor twee te gaan eten, maar gaan diëten wordt ook afgeraden.

 

Voedingssupplementen

Tot slot zijn er enkele voedingssupplementen die goed kunnen zijn voor jou en je baby. Allereerst vergroot je de kans op een goede, gezonde groei van je kindje door foliumzuur te slikken. Je kunt hiermee starten als je een kinderwens hebt, of zo snel mogelijk na de ontdekking van je zwangerschap. Aangeraden wordt dit tenminste slikken tot de elfde week van je zwangerschap. Het verkleint het risico op aangeboren afwijkingen zoals een open gehemelte, rug of buik. Daarnaast kan het voor de botvorming van je baby ook helpen dagelijkse extra vitamine D (voor kinderen tot vier jaar sowieso aangeraden) in te nemen.

 

Stop met alcohol, drugs en roken

Alcohol, drugs en roken worden sterk afgeraden tijdens de zwangerschap. Roken brengt risico’s met zich mee, doordat schadelijke stoffen de doorbloeding van de placenta verslechteren en je kindje bereiken. Alcohol kan hersenbeschadiging en aangeboren afwijkingen veroorzaken. Van veel drugs is onbekend of en welke schade het kan veroorzaken. Daarom wordt drugsgebruik afgeraden tijdens een zwangerschap. Dit geldt ook voor het gebruik van CBD-olie. CBD-olie tijdens de zwangerschap zou in theorie pijnstillend en rustgevend kunnen zijn. Fijn met al die zwangerschapskwaaltjes. Omdat er echter onvoldoende onderzoek naar eventuele gevolgen voor je ongeboren kindje is gedaan, wordt gebruik ervan nu afgeraden.

 

Ook leuk om te lezen:

Een tuin inrichten voor kinderen doe je met deze tips

Een tuin inrichten voor kinderen…

Als ouder wil je dat je kinderen zich veilig voelen in de tuin, maar ook dat ze er plezier kunnen hebben en zich kunnen uitleven. Het…

Stedentrip naar Londen in Harry Potter stijl!

Stedentrip naar Londen in Harry…

Er even tussenuit met een stedentrip; dat willen we allemaal wel. Helemaal als de stedentrip in het teken staat van één van je favoriete verhalen.…

Zo zorg je voor de online veiligheid van je kind

Zo zorg je voor de online veiligheid…

Kinderen hebben al vanaf redelijke jonge leeftijd een telefoon of een tablet. Dat betekent dat ze ook steeds vaker online zijn. Het internet…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.