);

Zindelijk met de zindelijkheidsbox

Zindelijk met de zindelijkheidsbox

Al een jaar ben ik op weg naar zindelijkheid met mijn jongste telg van bijna 2,5 jaar. Ik pakte het aan op dezelfde wijze als haar twee oudere zussen: op speelse wijze introduceerde ik het potje en stap voor stap bewandelden wij de weg die nodig was naar een luierloos bestaan. Althans, dat had ik zo bedacht. Mijn jongste dametje die denkt er het hare van en die heeft er allemaal niet zo’n haast mee. Dat hoeft ook niet, want het moet leuk blijven voor iedereen. Daarnaast vind ik het juist belangrijk dat zij zelf haar tempo bepaalt. Wij kregen via website4mama de kans om er met behulp van de zindelijkheidsbox tegen aan te gaan!

 

Mijn dochter is gewoon lui…

Mijn meisje weet inmiddels donders goed waar het potje voor dient, zo ook de wc. Al tijden doet ze keurig op gezette tijden haar plasjes op de wc of op het potje. Echter blijft ze daar ook een beetje hangen. Het is ondertussen hoog tijd dat ze zelf aan gaat geven dat ze moet plassen en dan haar plasjes op het potje of op de wc gaat doen. Maar ach, waarom zou je? Ze vindt het eigenlijk wel prima zo. Mama dus niet en enige tijd geleden besloot ik dat we eens zonder luier gingen oefenen. Toen kwam ik tot de conclusie dat ik het bij het rechte eind had: mijn dochter is gewoon lui! Want echt, ze kan het prima, maar ze vertikt het gewoon. Ze wil niet haar bezigheden onderbreken om even een plasje te doen en zo haar kleding droog te houden. Dus hoppa, ik trok haar haar favoriete jurk aan. Dat was de eerste paar keren inderdaad reuze vervelend en daarna trok ze zich ook daar niets meer van aan.

 

Ik mocht de zindelijkheidsbox testen!

Oké, en nu? Toen kreeg ik de vraag of ik de zindelijkheidsbox wilde testen. Kwam dat even goed uit! Die kans greep ik aan. Nieuwsgierig maakte ik de leuke box open. Meteen had ik door dat er met een beloningssysteem werd gewerkt en al gauw werd me duidelijk dat ik hier eigenlijk een week voor vrij moest nemen. Er werd flink doorgepakt, iets waar ik niet vies van ben. Alleen ja, ik kan niet zomaar een week vrij nemen, dus daar zou ik creatief mee om moeten gaan. Ik besloot dat in te vullen zoals ik dat nu ook al doe: op de momenten dat we thuis zijn, geen luier aan. En dat beloningssysteem dan? Daar had ik wel enige weerstand tegen, want mijn standpunt was eigenlijk dat ik het onnodig vind om mijn kinderen materialistisch te belonen voor iets wat gewoon onder hun dagelijkse routine behoort te vallen. Dat klinkt misschien wat zuur, zo bedoel ik het niet. Ik vind het juist waardevol dat ze weten en voelen dat ik immens trots op hen ben wanneer ze zich nieuwe vaardigheden eigen maken. Ik laat dit dan ook uitbundig merken door hen te uiten hoe knap ik hen vind en hoe trots ik op hen ben wanneer er een plasje op het potje of de wc wordt gedaan. Eigenlijk vind ik dat de mooiste beloning die je je kind kunt geven.

Zindelijkheidsbox stickers

 

Ik gaf het beloningssysteem voor de zindelijkheidstraining een kans

Ouders die wel een beloningssysteem hanteren die veroordeel ik overigens niet en ik vind het heel begrijpelijk. Zeker nu mijn eigen dochter ook een eigenwijze dondersteen blijkt. Haar zussen waren op haar leeftijd al praktisch zindelijk. Ook op mijn werk in de kinderopvang zie ik met enige regelmaat dat die beloning hun kroost nou juist wél dat ene zetje geeft. Dus ja, de ene die vaart er wel bij, terwijl het bij de andere nauwelijks meerwaarde heeft. Dat in acht nemende, besloot ik het beloningssysteem een kans te geven en de stappen te volgen.

 

‘Droog in 1 week’

Dat staat er veelbelovend op de box! Nadat ik het trainingsprogramma door had genomen, kreeg ik er ook wel vertrouwen in dat dit mogelijk zou kunnen zijn wanneer je de stappen echt accuraat en consequent doorloopt. Maar zoals ik al eerder heb vermeld, moet je dan wel echt zeven dagen beschikbaar zijn en er uitgebreid de tijd voor nemen en thuis blijven. Ik wist daarom bij voorbaat al dat het voor ons niet binnen die termijn van zeven dagen zou vallen en dat ik hier een andere invulling aan zou moeten geven. Wij zouden er wat langer over doen, maar dat vond ik geen probleem.

 

Dit zit er in de zindelijkheidsbox:

Voor iedere dag is er een instructiekaart/ trainingsprogramma, een zindelijkheidsschema en een stickerkaart. Er zitten ook stickervellen bij om op de stickerkaarten te plakken. Na een volle spaarkaart heeft je kindje een kleine beloning verdiend. Zorg ervoor dat je deze zelf al hebt, want dat is niet bij de box inbegrepen. Die stickers vond mijn dametje overigens erg leuk! Al heel gauw had ze in de smiezen dat er stickers te verdienen vielen met haar plasjes. Leuk om samen te doen en mijn hart smolt iedere keer wanneer ze zorgvuldig een sticker uitkoos en deze zelf op de stickerkaart wilde plakken. Mijn middelste dochter die al lang en breed zindelijk is, ontwikkelde een lichtelijke jaloezie jegens die stickers en we waren uiteindelijk genoodzaakt voor haar ook een velletje stickers te kopen!

Inhoud van de Zindelijkheidsbox



Het kwartje voor betreft de kleine cadeautjes viel wat later, ze vond de stickers prikkelender. Dus ze heeft welgeteld één cadeautje gehad en daar hebben we het toen bij gelaten, de stickers bleken voldoende motivatie bij haar op te wekken om enthousiast te roepen dat ze moest plassen en haar plasjes in de daarvoor bestemde plekken te deponeren. Fijn! Het vooruitzicht op het plasdiploma deed haar niet zoveel, maar daar is ze nu misschien ook nog iets te jong voor om dat te begrijpen. Desalniettemin wel een heel leuk documentje om te bewaren voor later.

Op het zindelijkheidsschema vul je puntsgewijs de drinktijden, wc tijden, plas/poep en eventuele notities in. Zo vergaar je een mooi inzicht in de aandrang momenten van je kind en kun je een inschatting maken van de momenten dat het tijd is om weer even op het potje/wc te gaan en kun je je kind er even aan herinneren dat het er zelf aan moet denken om zijn plasje op het potje te doen.

Op de instructiekaarten staan handige tips en voorbeelden van complimentjes die je kunt geven of hoe je het beste kunt reageren wanneer je kind een ongelukje heeft gehad. Op de instructiekaart van dag 6 staat dat je ergens op visite moet gaan om ook ergens anders te oefenen. Dit is een punt die ik misschien wel iets te snel vind gaan, want ik vind het al een geweldige prestatie wanneer mijn meisje het op dag 6 al weet te presteren zo goed als droog te blijven. Ik vind dat ik teveel van haar verwacht om al zo snel buitenshuis hetzelfde van haar te verwachten in een voor haar minder vertrouwde omgeving dan thuis. Ik vind het belangrijk om haar tempo en haar gevoel van vertrouwen en veiligheid niet in het geding te brengen. Dit heb ik daarom ook uitgesteld. Ik laat haar eerst zonder luier in de tuin spelen. Dat is wel net een stapje verder, maar nog wel in een vertrouwde omgeving voor haar.

 

Ik ben te spreken over de zindelijkheidsbox

Ik vind het erg goed dat er benadrukt wordt om de kinderen te stimuleren zelf aan te geven dat ze moeten plassen. Iets wat ik zelf ook bij alle drie mijn meiden veelvuldig toegepast heb. Daar gaat het grotendeels natuurlijk ook om bij het zindelijk worden. Laat het echt uit je kind komen en geef het de kans en de ruimte om zich dit eigen te maken. Er staan veel goede en bruikbare tips op de instructiekaarten en ze loodsen je echt stap voor stap naar zindelijkheid. Zeker wanneer je nog helemaal geen ervaring hebt met zindelijkheidstraining, is dit een heel waardevol en handig hulpmiddel.

Net zoals ik, kun je makkelijk bepaalde elementen ombuigen naar hoe het voor jou wel toepasbaar is en goed voelt. Mijn meisje blijft een luie donder, ze is na die zeven dagen nog niet compleet zindelijk, maar wel weer een stap dichterbij zindelijkheid. Ze komt de dagen momenteel zo goed als droog door en geeft nu zelf aan dat ze moet plassen! Maar zodra ze weer een luier om haar billen heeft, plast ze weer gewoon in haar luier.

Wanneer je echt alle stappen doorloopt, acht ik de kans aanwezig dat het best eens binnen zeven dagen zou kunnen slagen om je kind zindelijk te krijgen. Het is echt een hele mooie opzet naar volledige zindelijkheid en prikkelt met de stickerkaart en het plasdiploma de kinderen om goed mee te werken.

Het zelfvertrouwen van ouders wordt vergroot doordat er in het boekje herhaaldelijk wordt benadrukt dat ongelukjes erbij horen en geen reden is om de handdoek in de ring te gooien. Een heel belangrijk element vind ik! Bemoedigend worden ouders aangespoord om vol te houden en gecomplimenteerd met het doorzettingsvermogen. Dat is precies wat je nodig hebt en wilt horen als het even niet lijkt te vlotten. De weg naar zindelijkheid bewandel je namelijk samen. De aanhouder wint, zet ‘m op! Knap bedacht en goed opgezet! Ik vind de zindelijkheidsbox dan ook een aanrader voor ouders die net de wondere wereld naar een luierloos bestaan inslaan.

Kijk hier voor meer informatie over de zindelijkheidsbox
 

Meer blogs van Judith:

Over volwassen worden enzo...

Over volwassen worden enzo...

Terwijl de ene 90’s hit na de andere de boxen uit knalt, zit onze oudste dame ongeïnteresseerd en onderuitgezakt op de achterbank in onze…

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.