);

Zelf een labeldoekje voor baby's maken

Zelf een labeldoekje voor baby's maken

Eigenlijk is dit supermakkelijk: een knuffeldoekje met labels of lintjes zelf maken. Daar hoef je geen ster in naaien voor te zijn. Het kan met de hand, maar de meeste mensen gebruiken een naaimachine voor dit soort klusjes. Lees hieronder de stap-voor-stap beschrijving en geef je (klein-)kind zijn eigen knuffeldoekje.

Met ongeveer 4 maanden vinden ze knisperende geluidjes heel leuk, dus het is een goed idee om er ook een knisperend stofje bij te gebruiken. In deze beschrijving heb ik dat inderdaad gedaan, maar het hoeft niet. De labeltjes zelf zijn al motiverend genoeg voor baby’s.

 

Waarom een knuffeldoekje met labels?

Waarom zou je eigenlijk een knuffeldoekje met labels willen maken? Het idee daarachter komt van de ervaring, dat baby’s het leuk vinden om met labeltjes te spelen. Vaak, als er een favoriete knuffel is, is juist het labeltje de plek waar ze hun houvast mee hebben. Met hun vingertjes bewegen ze het labeltje of ze doen het langs hun neus en mond en ontdekken zo de variatie in hardheid en zachtheid van de knuffel en van het labeltje.

Zo werkt het ook met het knuffeldoekje met labels of lintjes en/of koordjes. Als je verschillende stofjes gebruikt, dus een zachte en een harde, en de labeltjes ook varieert in grootte en breedte, dan is er genoeg te ontdekken aan het doekje voor baby’s. Knuffelen, kroelen en daardoor rustig worden, dat is het grote effect van dit knuffeldoekje om zelf te maken.

 

Naaibeschrijving van een knuffeldoekje voor baby's

Nodig:

  • 12 verschillende labels, lintjes en/of koordjes
  • 1 hard stukje stof, 18 x 18 cm, gewone platte katoen is prima (stof A)
  • 1 zacht stukje stof, 18 x 18 cm, bijvoorbeeld velours of geruwde katoen, als er maar duidelijk voelbaar verschil is tussen de twee stukjes stof (stof B)
  • (eventueel voor een knisperdoekje) 1 stukje plastic, wat goed ritselt, van 18 x 18 cm. Als je twijfelt over het geluid van het plastic, doe het dan met twee laagjes.

 

knuffeldoekje labeldoekje voor baby's zelf maken

Het stikken van het knuffeldoekje met labels

  1. Knip de labels, lintjes en/of koordjes verschillend in lengte af, tussen 8 en 10 cm.
  1. Speld de lintjes vast aan de goede kant van stof A, verspreid over de 4 breedtes van de randen van de stof. Spelden naar binnen gestoken, dat is handiger om de spelden tijdens het naaien eruit te halen. Stik je lintjes eerst vast, dan raken ze tijdens het echt in elkaar zetten niet los. Dat scheelt je een boel ergernis en het is beter tegen het rafelen van de lintjes.
  1. Stik ze dubbel vast op een voetjesbreedte vanaf de rand. Je wilt niet, dat er tijdens het spelen opeens een lintje los laat. Het beste is dit met steeklengte 2 te doen.
  1. Leg dan als eerste laag het plastic, als tweede laag stof B met de zachte kant naar boven en als derde laag omgekeerd stof A met de lintjes erop gestikt boven op elkaar. Bij dat werkje moet je er goed voor zorgen dat alle lintjes mooi naar binnen zitten. Speld aan de rand met een paar spelden de stoffen op elkaar.
  1. Stik dan met steeklengte 3 weer met een voetjesbreedte aan de binnenkant van je eerdere stiknaad, dus op een 1 centimeter vanaf de rand. Houd een ruimte over van zo’n 8 cm om te keren, dus niet helemaal rond stikken.

 

Het afwerken van het labeldoekje

Knip voordat je het doekje om keert een klein beetje van de hoekjes van de stof af. Keer je doekje buitenstebinnen.

Duw de hoekjes goed naar buiten (met een schaar bijvoorbeeld en omdat je ze enigszins korter hebt gemaakt, kun je de hoekjes beter naar buiten duwen) en stik het doekje helemaal om met stiklengte 4 of 5.

Klaar is je knuffeldoekje met labels! Als je het wilt strijken, dan kan dat. Maar gebruik een theedoek voor de zekerheid, tussen het knuffeldoekje en je strijkbout. De labels of lintjes zijn waarschijnlijk niet allemaal van katoen en het zou vervelend zijn, als het daardoor zou mislukken. Zo’n hete bout kan net dat ene labeltje verpesten.

 

Labeldoekje: een leuk kraamcadeautje

Dit labeldoekje is een perfect kraamcadeautje. Want baby’s vinden dit al leuk met een maand of 4. Een kraamcadeautje zelf maken is leuk om te doen en jonge ouders vinden het heel leuk om te krijgen, omdat duidelijk is dat je er werk van hebt gemaakt. Je kunt natuurlijk ook een babybal haken, vijf verschillende uitvoeringen van hetzelfde basispatroon, van makkelijk tot iets moeilijker.

 

Wat je ook maakt, zelf een kraamcadeautje maken is erg dankbaar om te doen. Dat zul je zien. Succes!

Huis ingebroken? Wat nu!

Huis ingebroken? Wat nu!

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit zal overkomen: een inbraak. Toch komt het geregeld voor, en vooral in de zomermaanden zijn veel inbrekers…

Tips voor de verzorging van kamerplanten

Tips voor de verzorging van kamerplanten

Je weet dat aandacht goed is voor levende organismen, toch? Alleen daarom al is het verzorgen van je

Je huis in de gaten houden met een beveiligingscamera

Je huis in de gaten houden met…

Het is je wellicht bekend dat er in Londen enorm veel beveiligingscamera’s hangen, toch staan ze momenteel op de vierde plek in de top 10.…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.