);

Zelf een glitter sneeuwbol maken

Zelf een glitter sneeuwbol maken

In drukke of spannende periodes maken de hoofden van kinderen vaak overuren. Ze worden hierdoor onrustig en slapen minder goed. Op zo’n moment is het hoofd/de geest van je kind eigenlijk te vergelijken met een sneeuwbol. Gedachten en gevoelens dwarrelen rond als verschillend gekleurde sneeuwvlokken in een bol. Samen zorgt dat voor een warboel in je hoofd en onrust in je lijf. Op zo’n moment is het belangrijk om te kijken hoe alle gedachten en gevoelens tot rust kunnen komen oftewel de sneeuwvlokken naar de bodem kunnen zinken.

Niet alleen is een sneeuwbol een heel mooi hulpmiddel om aan kinderen de wervelstorm van gedachten en gevoelens in hun hoofd uit leggen, maar ook kan deze juist gebruikt worden om deze  tot rust te brengen.

 

Hoe brengt een sneeuwbol rust in het hoofd van ons kind

Laat je kind ergens rustig gaan zitten en vraag hem of haar een hand op de buik te leggen. Schud een sneeuwbol en vraag aan je kind een van de glitters/sneeuwvlokken te volgen totdat deze op de grond gevallen is. Raakt hij halverwege de glitter/sneeuwvlok kwijt dan kiest hij gewoon een ander. Kijk of je kind na een keer schudden al rustig is geworden, zo niet dat kan het herhaald worden.

Het willen volgen van een sneeuwvlok stuit niet vaak op weerstand, omdat sneeuwbollen van nature een grote aantrekkingskracht op kinderen hebben. Als ik met mijn dochters  in een winkel loop waar ze sneeuwbollen verkopen dan moeten mijn kinderen ze ook altijd even omdraaien en bekijken.

 

Wat voor sneeuwballen/mindfullness ballen kunnen we zelf maken?

Wanneer ik iets nieuws met mijn kinderen wil gaan proberen, vind ik het altijd belangrijk om ze hier zo veel mogelijk bij te betrekken. Nu kan je natuurlijk samen naar de winkel gaan en een sneeuwbol uitzoeken, maar er een samen maken leek mij een leuk en bijzonder idee.

Om ideeën op te doen, kan ik uren op Pinterest rondsnuffelen tot ik het beste idee gevonden heb. De volgende voorbeelden kwam ik tegen. Een heel simpel voorbeeld waarbij het puur om het rustgevende effect gaat, is het vullen van een  PET fles met rijst en een aantal kleine speeltjes of bijzondere knopen. Deze plastic flessen zijn makkelijk mee te nemen en kunnen voor kleine kinderen een hele mooie afleiding zijn op momenten dat ze iets persé willen wat niet handig is of wat jij niet wilt. Laat ze dan de speeltjes of knopen zoeken. Een andere optie is:  het vullen van een fles met doorzichtige handzeep en een handje strijkkralen. Bij het omdraaien van de fles vallen de kralen langzaam naar beneden (duurt bijna 20 minuten). Laat je een kind een gekleurde kraal uitzoeken en deze volgen. Duurt het vallen van de kraal te lang dan kan je doorzichtig afwaszeep toevoegen om het te versnellen. Nu ging mijn voorkeur uit naar een wervelende glitter pot. Dit bleek helaas lastiger dan het volgen van de beschrijving.

 

Waar liep ik tegenaan met het maken van de wervelende glitter sneeuwbal

Volgens de beschrijving moesten we een glazen pot met 1/3 water (gekookt water wat afgekoeld is) vullen en daaraan glitterlijm toevoegen. Dit gaf een heel mooi effect maar mengde niet. Bij toevoegen van wat extra lijm kregen we een hele mooie kneedbal  in plaats van een dikke oplossing. Al mijn pogingen met lijm mislukte.

Uiteindelijk hebben mijn dochter en  ik een pot gemaakt met 2 eetlepels glitter, afgekoeld gekookt water, 2 kneepjes afwaszeep (wat niets deed) en 2 eetlepels groene zeep. Wij waren blij met het resultaat,  want met schudden kan je hele mooie wervelingen van de glitters krijgen. Echter is het niet de ideale pot voor mijn dochter omdat de vloeistof bruin is. Ze had roze glitterlijm met extra zilveren glitters bedacht.

 

benodigdheden zelf maken sneeuwbolRecept voor een wervelende glitter sneeuwbol

Benodigdheden:

 • Glazen pot of plastic fles
 • Kleurloze doorzichtige handzeep
 • Afgekoeld gekookt water
 • Glitters

Om de mooie roze glitter pot, die mijn dochter voor ogen had, te krijgen, vulden we het glazen potje voor ongeveer 1/3 met handzeep, strooiden we een buisje (maar 2 eetlepels kan ook) roze glitters in het potje en vulden we het potje tot ¾ aan met water. Mijn dochter mocht het potje toen goed schudden en bekijken of ze het mooi vond. Dit was zo, zodat we het potje tot de rand met water konden vullen. Vindt jouw kind de glitters niet mooi wervelen dan kan je er nog wat extra handzeep aan toevoegen.

Om de potjes nog persoonlijker te maken kan je op de binnenkant van de deksel een poppetje/beestje plakken die zichtbaar wordt als de glitters naar de bodem zijn gezakt. Naast glitters kan je ook zilveren sterren of eventueel kraaltjes toe voegen.

zelfgemaakte glitter sneeuwbol

 

Werkt de zelfgemaakte wervelende glitter sneeuwbol bij mijn kinderen?

Het gebruik van een sneeuwbol is een leuke manier om kinderen uit een situatie te halen en hun focus naar iets anders te verleggen. Het kijken naar de wervelingen geeft inderdaad rust. Echter behoeft het natuurlijk wel uitleg en begeleiding. Persoonlijk vind ik het een leuke tool om in te zetten om een moment van rust te creëren. 

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 2

 1. Claudia Diependaal

  sep 29, 2017 at 12:59

  Wat leuk. Ik ga dat denk ik ook eens proberen. Zou het met gummen gaan op de dop of zouden die oplossen?  1. Shirley Jansen

   okt 05, 2017 at 09:41

   Ik ben bang dat die niet lang goed blijven in water.This thread has been closed from taking new comments.