);

Zakgeld en sparen: net even anders dan anders

Zakgeld en sparen: net even anders dan anders

Sparen in een digitaal tijdperk, hoe doe je dat? Ik kreeg als kind wekelijks mijn zakgeld gewoon in mijn handje. Meestal verdween dit in mijn spaarpot, maar ik mocht ermee doen wat ik zelf wilde. Hedendaags heb ik nauwelijks of zelfs geen losgeld/ kleingeld meer voorradig, want alles wordt met de betaalpas of automatische incasso betaald. Hoe moeten onze kinderen dan met geld om leren gaan en hoe leren zij de betekenis en waarde van geld dan kennen? Hoe leren zij sparen en hoe wordt dit minder abstract voor hen? Daar moest iets op verzonnen worden en ik besloot met het digitale tijdperk mee te gaan.

 

Al doende leert men

In het verleden waren we al eens begonnen met het geven van zakgeld, toen kwamen we er al gauw achter dat dit onbegonnen werk was. We hadden vaker niet, dan wel kleingeld voorhanden. We kwamen steeds meer in de schulden te staan bij ons kind. We raakten het overzicht kwijt en het concept zakgeld, verslofte en verdween uiteindelijk. Jammer! Want mijn dochter had geen benul van de betekenis en de waarde van geld, het werd echt tijd om haar dit bij te brengen en dit minder abstract voor haar te maken.

 

Ik vond een manier voor het zakgeld en sparen

Nou ben ik een ster in het maken van digitale fotoalbums. Dit blijft niet alleen bij fotoalbums, want je kunt het voor veel meer doeleinden gebruiken dan alleen voor fotoalbums. Zo maakte ik er mijn zwangerschapsdagboeken mee en ontwierp er ook eentje voor vriendinnen. Een zwangerschapsdagboek, compleet op maat en naar smaak. De zwangerschapsdagboeken die destijds op de markt verkrijgbaar waren, die vond ik veel te beperkt en dus maakte ik ze gewoon zelf! De zwangerschapsboeken maakte plaats voor complete dagboeken van het eerste jaar van mijn meiden en nog steeds houd ik deze boeken bij. Ik maakte ook een heus ‘bak-boek’, daarin verzamel ik alle leuke recepten met bijbehorende foto’s die ik ooit met mijn meiden maakte. Toen het voor mijn naaste collegaatjes tijd was om met zwangerschapsverlof te gaan, maakte ik een leuk invulboek om in hun verlof in te vullen en te lezen. Leuke vragen om in te vullen, feitjes en weetjes om te lezen, de cravings van mijn lieftallige collegaatjes met bijbehorende plaatjes/foto’s en foto’s die ik ‘pikte’  van hun social media, van hun groeiende buikjes. Stuk voor stuk prachtige documenten en een herinnering voor het leven.

 

Zakgeld en sparen door kinderen

Het Ik-krijg-zakgeld-en-spaar-voor-boekje

Nu heb ik dus een ‘Ik krijg zakgeld en ik spaar voor…’ boekje voor mijn dochter bedacht en het werkt als een tierelier! Iedere dag hebben we samen even een momentje om te kijken hoeveel ze nog moet sparen voor hetgeen ze graag wil hebben. Er is ook ruimte om een plaatje van waar ze voor gaat sparen in het boek te plakken. En we kunnen er precies in bijhouden hoeveel geld ze nodig heeft, hoeveel ze nog moet sparen, hoe lang ze al spaart en hoe lang dit nog duurt. In een tabelletje zetten we een krulletje en wanneer het tijd is voor zakgeld, kan ze het bedrag toevoegen aan het totaal. Zo ziet ze wekelijks het bedrag groeien en ze komt nu tot de ontdekking dat de dingen die zij zo leuk vindt, een hoop centjes kosten en het erg lang duurt voordat ze dat geld bij elkaar heeft gespaard. Dat is precies wat ik haar wilde bijbrengen. Het volgende spaarproject kunnen we het wat ingetogener houden en dan zal ze ontdekken dat het minder lang duurt wanneer ze voor iets goedkopers gaat sparen.

 

Sparen kan best lang duren

In de tussentijd kan ze natuurlijk besluiten dat ze ook nog iets anders wil kopen. Dat is geen probleem, dat trekken we dan van het gespaarde bedrag af. Wanneer ze het bedrag bij elkaar heeft gespaard wat ze voor ogen had, dan kan ze met papa en/ of mama het betreffende item samen gaan kopen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze eens niets heeft waar ze voor wil sparen, dan kun je besluiten om tot een bepaald bedrag te sparen en dit dan over te maken op haar rekening. Je kunt alle kanten op met dit systeem en het is nog leuk en leerzaam ook!

Ze is op leuke wijze met tellen en sparen bezig en ze leert nu de waarde van geld kennen. Daarnaast zijn we ook bezig met de dagen van de week. Alles wat ze graag wil hebben, dat kost gewoon geld en daar moeten papa en mama hard voor werken. Het abstracte maakt plaats voor betekenis. Missie geslaagd!

» lees ook het blog kinderen leren sparen van een collega blogger

 

Meer blogs van Judith:

Over volwassen worden enzo...

Over volwassen worden enzo...

Terwijl de ene 90’s hit na de andere de boxen uit knalt, zit onze oudste dame ongeïnteresseerd en onderuitgezakt op de achterbank in onze…

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.