);

Wie past op als mijn kindje ziek is?

Wie past op als mijn kindje ziek is?

Maandagmorgen. Het weekend is voorbij en de haast van alledag slaat in. Je wekt je kleintje, maar hij voelt warm aan… koorts! Zo kan hij niet naar het kinderdagverblijf. Maar wie past er dan op?

Het kan gebeuren dat je kind plotseling ziek wordt. Dat is vervelend en al helemaal als je die dag gewoon aan het werk moet. Wat zijn de opties in zo’n onverwachte situatie? En kun je je er op voorbereiden? We helpen je graag op weg met tips.

 

De familie

Vraag familieleden om op te passen in geval van nood, zeker als ze dicht in de buurt wonen. Je broer of zus zal doordeweeks misschien gewoon moeten werken. Maar oma zou haar kleinkind vast willen vertroetelen met thee en koekjes. Je kleintje is veilig bij familie en krijgt het beste medicijn: grootmoeders liefde.

 

Een gastouder

Ben je niet gezegend met familie om de hoek? Overweeg dan een gastouder. Je kindje zal in een warme huiselijke sfeer verblijven en krijgt persoonlijke aandacht. Hoe vind je iemand in de buurt? Op platforms zoals Sitly.nl bieden velen zich aan. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam zoek dan of er een gastouder in Amsterdam in de buurt zit. Het is gemakkelijk en snel. Heb je eenmaal een geschikte kandidaat gevonden? Overleg dan wel of ze zich wil ontfermen over je kleintje als hij ziek is.

 

Oppas student

Overweeg ook om 2 à 3 oppassers standby te hebben. Bijvoorbeeld meiden die studeren. Studenten hebben een flexibel rooster en verdienen graag wat bij. In spoedgevallen kun je een verzoek in de groep gooien. Zo is de kans groter dat iemand snel kan inspringen. Natuurlijk kun je de dames ook bellen als je spontaan een avondje uit wil.

oppascentrale studenten

Een oppasgroep

Andere ouders kampen waarschijnlijk met hetzelfde probleem. Een oppasgroep kan de oplossing zijn. Je organiseert samen met anderen de kinderopvang. Dit biedt niet alleen een uitkomst in noodgevallen, maar ook als je gewoon een middagje wilt winkelen.

 

Thuiswerken

Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om zo nu en dan thuis te werken. Wellicht maak je hier al gebruik van. Als dit niet het geval is, zou je dit met je werkgever kunnen bespreken. Het is de moeite waard om dit op voorhand te doen. Zo hoef je je niet in allerlei bochten te wringen als je peuter plotseling de griep heeft.

 

Werk samen als een team

Wissel elkaar af als je kindje meerdere dagen ziek is. Zo kun je een extra vroege dienst nemen en eerder naar huis gaan om je partner af te lossen.

 

Kort verlof

Volgens de Nederlandse wet kun je kort verlof nemen als je kleintje plotseling ziek is geworden. Een voorwaarde is dan wel dat je de enige bent die zorg kan bieden. Lees voor meer informatie over deze zorgverlofregeling op de website van de overheid.


Het scheelt een hoop stress als je een goed back-up plan hebt. Zorg voor een lijst met opties in noodgevallen. Zo ben je niet langer afhankelijk van één oppas.

» Lees ook: hoe bepaal je een oppastarief?

Dit is een ingezonden artikel.

 

5x kinderschoenentrends van dit moment

5x kinderschoenentrends van dit…

Zijn de huidige schoenen van jouw kind echt aan vervanging toe? Dan is het tijd om te beginnen met de zoektocht naar nieuwe schoenen. Bij…

Geboortekaartje ontwerpen? Dit zijn de trends van nu

Geboortekaartje ontwerpen? Dit…

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Of je nu voor het eerst ouder wordt of je gezin uitbreidt, je wilt de komst van jullie kleine op een fantastische…

Samen met je kind knutselen: 4 inspiratie projecten

Samen met je kind knutselen: 4…

Samen met je kind wat ondernemen is altijd leuk en versterkt daarbij de band tussen moeder en kind. Een activiteit hoeft niet altijd ingewikkeld…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.