);

Welke opvang kies ik voor mijn kind?

Welke opvang kies ik voor mijn kind?

Ik werkte mijn hele leven fulltime totdat ik mijn dochter kreeg op mijn 38e verjaardag. Gelukkig werd bij mijn werkgever direct gevraagd hoeveel uur ik wilde blijven werken toen ik mijn zwangerschap bekend maakte. Ik koos voor 3 dagen van 8 uur. Met een man die fulltime bleef werken, betekende dit dat er voor 3 dagen opvang moest komen.

Opa’s en oma’s wonen te ver weg en waren voor ons dus geen optie. Maar ook als ze om de hoek hadden gewoond en het hadden gewild, had ik daar niet 3 dagen in de week voor gekozen. Bij ons in het dorp is een goed aangeschreven kinderdagverblijf, dat ook gastouders aanbiedt. Wij hebben destijds redelijk snel besloten een gastouder te willen voor in ieder geval de babytijd.

 

Gastouder i.p.v. kinderdagverblijf

Voor ons werd het dus een gastouder in plaats van een kinderdagverblijf. Ik was op het kinderdagverblijf geweest en voor een baby vond ik dat een té onrustige plaats. De gastouder die beschikbaar was, was een Portugese vrouw, die overigens goed Nederlands sprak. Ze had nog een paar kindjes onder haar hoede.

Nadat ik vervolgens prematuur beviel bij 32 weken was ik ook echt blij dat ik voor een gastouder gekozen had i.p.v. de drukte en de bacillen van een kinderdagverblijf. Er was veel meer rust voor mijn overprikkelde baby. De paar keer dat ik haar vanwege een zieke gastouder bij het kinderdagverblijf moest brengen, kreeg ik een bijna apathisch kind als ik haar weer ophaalde. Teveel herrie en teveel beweging om haar heen deden haar verstenen en in zichzelf keren.

Groepsfoto kinderdagverblijf
Dat breeduit lachende schatje boven/midden is van mij

 

Kinderdagverblijf i.p.v. gastouder

Maar toen mijn dochter 2,5 jaar oud was, werd het tijd om in een grotere groep te gaan spelen. Om met meer kinderen te spelen, liedjes te gaan zingen, spelletjes te spelen en met speelgoed te spelen dat de gastouder en wij niet thuis hadden staan. Het was, vonden wij, voor haar ontwikkeling tijd om van een gastouder naar het kinderdagverblijf te verhuizen. Het afscheid was, vooral voor de gastouder, zwaar. Dochter zelf paste zich zonder moeite aan. Ook van deze stap hebben we nooit spijt gehad. Je zag haar met sprongen vooruit gaan en ze had het er zo naar haar zin dat ze ’s avonds niet meer mee naar huis wilde.

 

Van een gemengde groep naar een peutergroep

Toen onze dochter 3 werd, kwam ze in aanmerking om opgenomen te worden in de peutergroep. Voorheen zat ze in een gemengde groep met kindjes van alle leeftijden, van baby’s tot kinderen die bijna naar school gingen. In de peutergroep zouden ze in de aanloop naar het jaar dat ze naar school zouden gaan meer uitdagende spelletjes krijgen en zou er steeds meer van hen worden verwacht. Ik had zelf wat moeite met het steeds meer laten vieren van die navelstreng. Ze werd zo snel groot en nu in de peutergroep werd dat nog eens extra benadrukt. Maar ook dit pakte heel prima uit. Ze genoot van het “naar school” gaan.

spelen bij het kinderdagverblijf
Spelen en experimenteren met sop en modder… heerlijk!

Peuterspeelzaal

Zelf heb ik dus geen ervaring met de peuterspeelzaal, maar voor kindjes die elke dag de hele dag bij mama, papa of opa en oma zijn, is het een uitkomst. Jij kunt je kind niet bieden wat ze op een peuterspeelzaal wel kunnen, namelijk interactie met en leren van nog zoveel andere kindjes van dezelfde leeftijd. Hoe je leert spelen en delen. Hoe je lekker buiten vies kunt worden zonder dat mama roept dat je niet door die blubber mag stampen wink Niet zelden kreeg ik mijn kind terug met blubber tot bijna onder haar oksels.

 

Uitzonderingen daar gelaten, denk ik dat je je kind geen groter cadeau kunt geven door ze af en toe naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal te brengen. De medewerkers hebben bewust voor het vak gekozen en zullen je kind met liefdevolle zorg omringen. Zo heb ik het in ieder geval ervaren in het dorp waar ik woon.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met het kinderdagverblijf, je gastouder of de peuterspeelzaal. Of misschien heb je wel heel bewust voor opa en/of oma gekozen? Laat het me weten en reageer hieronder!

 

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe badkamer

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe…

Weet je wanneer ik extra geniet van een vakantie of een weekendje weg? Als de accommodatie in kwestie een mooiere badkamer heeft dan ik thuis…

De beste vloeren voor een gezin met jonge kinderen

De beste vloeren voor een gezin…

Wanneer je een huishouden hebt met kleine kinderen, dan stel je heel andere eisen aan de vloeren in je woning dan…

Investeren in je ontwikkeling door coaching

Investeren in je ontwikkeling door…

Elke euro die ik tegenwoordig besteed in mijn business aan coaching is direct een investering in mijn eigen ontwikkeling. Maar je hoeft natuurlijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 2

  1. Wat een leuk stuk en zo positief over opvang leuk om te lezen ook voor de opvang zelf.    1. 4Mama

      jan 23, 2017 at 01:24

      Dank je wel Desiree!This thread has been closed from taking new comments.