);

Welke Indoor Speeltuinen zijn Onveilig?

Welke Indoor Speeltuinen zijn Onveilig?

Er is veel mis met Indoor Speeltuinen in Nederland. Zo blijkt uit onderzoek van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA heeft vorig jaar direct een verscherpt toezicht ingesteld na de dood van een 4 jarig jongetje, dat viel van een toestel dat niet gecertificeerd was en technisch onveilig bleek.

En dus zijn vorig jaar 37 van de 150 indoor speeltuinen bezocht en ook weer opnieuw bezocht toen bleek dat bij 90% van deze 37 of een certificering ontbrak (elk toestel moet een veiligheidscertificaat hebben) of dat de technische veiligheid niet voldeed. De NVWA heeft tot doel om de resterende 113 indoor speeltuinen ook nog te bezoeken komende jaren. Persoonlijk hoop ik dat ze daar echt haast bij maken, want net als veel andere ouders baart het mij grote zorgen.

Bij nakeuring bleek dat niet alle speeltuinen gehoor hadden gegeven aan de inspectie om te zorgen voor veilige toestellen. Van die 37 zouden er momenteel nog 2 zijn die volgens de lijst niet aan alle eisen zouden voldoen. 

 • Ballorig Arnhem
 • Monkey Town Spijkenisse (zie aantekening hieronder)

UPDATE 16/01/2017: Volgens de eigenaar van Monkey Town Spijkenisse is zijn speeltuin op 8 november jl. opnieuw gekeurd en voldoet deze aan de eisen die de NVWA hieraan stelt. Ervan uitgaande dat de brief die hij getoond heeft correct is, klopt de lijst van de NVWA op dit punt niet en is deze dus niet volledig up to date.

Let op! 113 indoor speeltuinen zijn dus nog niet bezocht. Kijk voor de volledige lijst bij de NVWA en kijk of jouw indoor speeltuin veilig bevonden is of nog geen bezoek ontvangen heeft van de NVWA. 

Meer achtergrondinfo over het hoe en waarom vind je hier.

In het onderstaande filmpje wordt door de oom van het gestorven jongetje Maurycy de toedracht uitgelegd van het ongeluk dat plaatsvond in een indoor speeltuin.

Foto: Shutterstock

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 5

 1. Merel

  jan 16, 2017 at 06:17

  Verschrikkelijk, hiervoor nooit over nagedacht dat het je zou kunnen gebeuren. Ik vertrouwde er eigenlijk gewoon op dat die speeltuinen veilig zouden zijn. En omdat Spijkenisse zo dichtbij is, wilde ik daar eigenlijk nog eens heen. Toch maar even niet! 2. Ik schrok er ook van toen ik dit op het nieuws zag! Van te voren eerst maar checken voordat je een indoor speeltuin gaat bezoeken! 3. Ik denk dat as je je kind gewoon goed in de gaten houdt dat het dan wel los loopt met die onveiligheid. Ik liep altijd met mijn kind mee toen hij die leeftijd had. Ik denk wel dat er altijd een risico op vallen blijft maar dat is er in een buitenspeeltuin ook. Afschuwelijk inderdaad dat die jongen is overleden maar ik vind dan persoonlijk dat de bso tekort heeft geschoten aangezien de jongen op een plek was waar hij niet mocht zijn.  1. 4Mama

   jan 29, 2017 at 11:12

   Helemaal mee eens hoor. Je kunt niet zelf achter je laptop zitten en je kleintjes onbeheerd laten spelen. Als ze wat ouder zijn natuurlijk wel. En je mag er dan wel vanuit gaan dat de apparatuur en de speeltoestellen veilig zijn om op te spelen. 4. Hè jakkes, wat akelig zeg! Maar goed dat ze hier aandacht aan gaan besteden. Zo'n speeltuin moet echt wel veilig zijn!This thread has been closed from taking new comments.