Welk matras past bij mij of mijn kind?

Als je toe bent aan een nieuw matras of voor je kind een matras moet kopen omdat het van een kinderbedje overgaat op een “grote mensen bed”, dan kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Zoveel keuze heb je aan matrassen.
Vroeger had je gewoon matrassen met vering. Niks geen pockets of traagschuim bovenlaag. Lag je al wat langer op je matras dan voelde je de veren erdoorheen. Dat is tegenwoordig wel anders. Hieronder vind je een kleine opsomming van soorten matrassen en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Ook geef ik aan welk soort matras geschikt is voor kinderen. Want niet alle matrassen kan je ook gebruiken voor een kind. Dat heeft alles te maken met lichaamsgewicht.
Soorten matrassen
Allereerst kan je vaak per matrassoort ook nog kiezen uit verschillende hoogtes. Je moet het zo bekijken, dat hoe hoger je matras des te comfortabeler. Maar heb je een erg hoog matras, dan wordt het ook weer lastiger om je bed op te maken. Hou daar zeker rekening mee.
Binnenvering matras
Dat zijn dus de matrassen waar ik vroeger op lag, maar deze worden overigens nog steeds gemaakt en verkocht. De binnenzijde heeft een netwerk van aaneengeschakelde veren. De matrassen zijn heel goed geschikt om trampoline op te spelen door de kinderen, want het is het meest verende matras dat bestaat .
Om de levensduur van een dergelijk matras te verlengen en om deze comfortabeler te maken, wordt het binnenvering matras vaak voorzien van een topdekmatras. Dat is een matrasje van een paar cm hoog van koudschuim of traagschuim. Wij gebruiken een topdekmatras bijvoorbeeld in de caravan om onze van zithoek omgebouwde bed zachter te maken.
Pocketveren matras
Nieuwer is het matras met binnenvering, maar waarbij elke veer apart verpakt is. Doordat ze apart verpakt worden, is de drukverdeling over het lichaam beter verdeeld. Je kan de veren zelfs in comfortzones verdelen en stugger of soepeler maken waardoor er een optimale lighouding ontstaat. Hoe meer pocketveren in een matras hoe beter en ook hoe duurder.
Vaak wordt het pocketveren matras voorzien van een koudschuim of traagschuim toplaag en onderzijde.
Een pocketveren matras is een duurzaam matras dat zowel voor volwassenen als kinderen een goede keuze is.
Volschuimen matras
Dat zijn de goedkoopste matrassen die je kunt vinden en deze worden vaak in eerste instantie aangeschaft als kinderen van een kinderbed naar een 1-persoonsbed gaan. Een volschuimen matras gaat niet zo lang mee, omdat het schuim naar verloop van tijd inzakt en aan elkaar plakt. Je krijgt dan de zogenaamde “kuil” in je matras. Nou zal dat bij kinderen wel meevallen omdat ze nog een laag lichaamsgewicht hebben.
Een volschuimen matras ventileert niet, omdat het bestaat uit 1 stuk schuim zonder holle ruimtes. Zolang kinderen nog niet zweten, kan dat dus prima. Gaan ze richting de puberteit dan móet je echt een ander matras voor ze kopen.
Een matras van koudschuim of traagschuim
Koudschuim wordt het meest gebruikt in matrassen en kan je ook wel herkennen aan HR-schuim (high resilience schuim). Het is er in heel veel kwaliteitssoorten verkrijgbaar. Let daar goed op als je een matras van koudschuim koopt. Koudschuim is overigens wel beter dan volschuimen matrassen die ook wel met gewoon schuim of PU-schuim worden aangeduid.
Traagschuim wordt ook wel memory foam genoemd. Dat is de duurste schuimsoort die er is en matrassen van traagschuim zitten dan ook vaak in het hogere prijssegment. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor heel goed aanpassen aan de contouren van je lichaam. Ik heb zelf een traagschuim matras gekocht toen ik zwanger was. Ik kon daardoor gewoon op mijn zij liggen zonder dat ik extra ondersteuning voor mijn buik nodig had.
Ik vind een traagschuim matras heerlijk, maar niet iedereen vindt slapen op een traagschuim matras fijn. Het beste is als je een matras een week of zo kan uitproberen. Even proefslapen noemen ze dat.
Bij de betere matraswinkels kan dat altijd.
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0