);

Welk dekbed kies je voor je kind?

Welk dekbed kies je voor je kind?

Als je lieve kleine baby’tje net op deze wereld is, heb jij natuurlijk allang geoefend met het opmaken van een mooi strak bedje met een zijdezacht lakentje en een prachtig mooi dekentje. Van allebei heb je uiteraard ook voldoende ingeslagen, in allerlei diverse schattige prints en kleurtjes. De eerste dagen, weken, misschien paar maanden, als ze nog heel stil blijven liggen als ze slapen, gaat dat ook prima. Maar toen mijn dochtertje zich ‘s nachts op de kop draaide, vond ik dat lakentje en dekentje toch maar een beetje eng worden. Vanaf een maand of drie slaapt ze dus lekker in een slaapzak, wat ik eerlijk gezegd veel makkelijker en praktischer vind ook. 

Het eerste jaar hebben we nog geen dekbed nodig voor onze kleintjes. Als ze ongeveer anderhalf, twee jaar oud zijn, zijn ze wellicht toe aan slapen in een groter bed. Is je kindje toe aan die stap, dan is het tijd om na te denken over welk dekbed nou eigenlijk het meest geschikt is voor je kleintje. Dekbedden komen immers in allerlei soorten en maten. Straks zie je door de dekbedden het bed niet meer, om het zo maar te zeggen. Ik dook erin en zette een paar mogelijkheden voor je op een rijtje.

 

Welk uitgangspunt voor het kiezen van een dekbed?

Waar moet een dekbed voor je kindje aan voldoen? Als ik er zo eens over na denk, is het eerste wat in mij opkomt: zindelijkheid. De meeste kinderen worden tussen de 2 en 4 jaar zindelijk. Totdat ze dat helemaal zijn, zullen er nog genoeg ongelukjes gebeuren. Geeft natuurlijk helemaal niets, maar wel iets om rekening mee te houden. Het volgende waar ik aan dacht was een ziek kind. Als wij misselijk zijn, rennen we naar het toilet, maar die kleintjes spugen het bed onder (en zichzelf en als je geluk hebt, ook papa of mama). Het belangrijkste is volgens mij dan ook het makkelijk schoon en fris kunnen krijgen van het dekbed. Dus dat werd mijn uitgangspunt. 

 

Katoenen dekbed

Een dekbed van katoen is ademend, warmte regulerend, is soepel en slijtvast. Katoen ventileert goed en voelt zacht aan. Heb je een kindje wat gevoelig is voor allergieën? Dan is het katoenen dekbed een goede keuze. Een katoenen dekbed kan zo, hop, de wasmachine in (wassen op 30/40 graden), dus is makkelijk weer schoon te maken. Ook mag een dergelijk dekbed in de droger op een lage temperatuur. In een handomdraai is het bed van je kleintje snel weer lekker fris en klaar voor het volgende ongelukje of griepje.

 

Synthetisch dekbed

Was schoonmaken het criterium? Dan is een synthetisch dekbed een nog betere keuze. Dit dekbed kan ook zo de wasmachine is, maar het voordeel hier is dat dit dekbed op een hogere temperatuur kan worden gewassen (mag op 60 graden) dan een katoenen dekbed. Dag viezigheid! Ook zeer geschikt dus voor kindjes met een allergie. In de droger mag een synthetisch dekbed ook, dus wederom ideaal om snel je kindje van een schoon bed te voorzien. Bijkomend voordeel, een synthetisch exemplaar is veelal voordelig in prijs, maar wel van goede kwaliteit.

 

Wollen dekbed

Bij wol denk ik aan lekker warm, winter, knus, je kindje letterlijk lekker onder de wol stoppen. Ik denk dan niet direct aan warme, klamme zomernachten. Toch is een wollen dekbed daar ook prima geschikt voor. Wol is een natuurlijk materiaal dat goed vocht absorbeert en kan daarom ook prima in de zomer. Hou er wel rekening mee dat wol zwaarder weegt op je kindje. Kan ik een wollen dekbed zelf wassen? Nou nee, dat niet. Tenminste, niet altijd. De meeste wollen dekbedden kan je niet zelf in je eigen wasmachine gooien. Maar wist je dat wol zelfreinigend is? Nee, dat wist ik ook niet. Dus ondanks dat een wollen dekbed niet even snel te wassen is, is deze wel hygiënisch.

 

Luchten van je dekbed

Was jij de dekbedden elke week? Ik niet hoor. Het vaak wassen van je dekbed is ook helemaal niet nodig. Daardoor slijt de vulling alleen maar sneller en gaat het dekbed minder lang mee. Dus na een ongelukje of een griepje, lekker wassen, maar voor de rest kan je ook prima volstaan met het regelmatig luchten van het dekbed in de buitenlucht. Lekker de frisse buitenlucht naar binnen voor je kindje om onder te slapen.

 

De keuze is reuze

En? Heb je nu een beter beeld gekregen? Het is denk ik maar net wat je voorkeur heeft en wat jij belangrijk vindt aan een dekbed. Er zijn ook nog wel wat andere factoren om rekening mee te houden. Zo is de lichaamstemperatuur van je kindje vaak hoger dan die van jou. Ook moet je letten op de afmetingen van het dekbed en de warmteklasse. Laat je daarom zeker eens informeren door een expert bij het aanschaffen van een dekbed. Maar misschien heb ik je alvast een zetje in de goede richting gegeven. Succes! 

 

Meer blogs van Joyce:

Vloeren die fijn zijn voor een gezin met kinderen

Vloeren die fijn zijn voor een…

In een huishouden met (jonge) kinderen moet de vloer wel tegen een stootje kunnen. Een omgevallen glas met aanmaaklimonade, de vloer als tekenbord,…

Geld besparen? Zo doe je dat!

Geld besparen? Zo doe je dat!

Jarenlang hebben mijn man en ik allebei fulltime gewerkt. We hadden geen kinderen en konden dus onze salarissen lekker aan onszelf uitgeven.…

De babykamer van Joyce

De babykamer van Joyce

Is het niet één van de eerste dingen waar je over na gaat denken als je net weet dat je zwanger bent? De babykamer? Bij mij was dat zeker…

Hallo! Joyce is de naam. Geboren in ‘84 en sinds ‘03 samen met mijn man John. Wij wilden graag een kindje, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Na twaalf jaar lukte het ein-de-lijk om via IVF zwanger te zijn en te blijven. In september ‘19 mochten wij papa en mama worden van onze dochter Indy. Wij wonen in Oud-Alblas met gezinslid nummer 4, hond Kayla. Ik werk op een notariskantoor en in het weekend mag ik graag genieten van uiteraard ons gezinnetje, maar ook van een glaasje wijn, lekker eten en gezelligheid. Mijn blogs zijn zoals ik het ervaar, niet altijd even serieus en soms met een vleugje sarcasme. Lees je gezellig mee?

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.