);

Wat mag je verwachten van je oppas?

Wat mag je verwachten van je oppas?

Na een lange zoektocht heb je je ideale oppas gevonden. Heel fijn! Deze oppas wil je zo lang mogelijk vasthouden. Maar wat mag je eigenlijk van je oppas verwachten, en wat niet? Hoe zorg je ervoor dat er geen irritaties ontstaan?

Zoals in elke werkrelatie is het belangrijk om goede afspraken te maken. Je moet weten wat je aan elkaar hebt en wat de verwachtingen van zowel de oppas als van jouzelf zijn. Je wil geen onenigheid over onderwerpen als bijvoorbeeld het oppastarief, de werktijden of de taken. Zorg er dus voor dat je dit goed vast legt.

Natuurlijk zijn er eigenschappen die je van elke goede oppas mag verwachten. Maar je kunt niet van alles zomaar uit gaan.

 

Wat mag je verwachten van een oppas

 

Basiskennis rondom zorg voor kinderen

Ze moet het leuk vinden om met kinderen om te gaan en niet alleen komen oppassen vanwege het geld. Ook wil je dat ze de basis van kinderverzorging weet. Weet ze hoe je een kind terecht wijst, hoe ze een luier verschoont en hoe belangrijk het is om te knuffelen?

 

Actief bezig met de kinderen

Het is belangrijk voor kinderen om te spelen en te bewegen. Niet alleen is het gezond, maar ook goed voor hun ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek. Je mag van een oppas verwachten dat ze met je kinderen speelt en naar buiten gaat, en niet alleen maar op de bank zit te spelen met haar telefoon.

 

Opruimen wat je veroorzaakt

Nee, ze hoeft niet je hele huishouden te runnen. Maar het is fijn als ze samen met de kind(eren) het speelgoed heeft opgeruimd waar ze die dag mee hebben gespeeld, als je ‘s avonds thuis komt. Of dat ze de restanten van de maaltijd heeft opgeruimd die ze met de kinderen gegeten heeft.

 

Communiceren met de ouders

Communiceren is erg belangrijk. Zeker als het om je kinderen gaat. Als je thuis komt, wil je graag weten hoe het geweest is. Je mag van de babysitter verwachten dat ze verslag doet van de dag. Wat er goed ging, en wat niet. Als hulpmiddel kun je een oppasschrift invoeren, zodat je oppas alles kan opschrijven en er niks vergeten wordt.

 

Afspraak is afspraak

Je mag van een babysitter verwachten dat ze zich houdt aan de afspraken die er gemaakt worden. Je moet er immers vanuit kunnen gaan dat je kind in vertrouwde handen is. Als je afspreekt dat je oppas de kinderen van school ophaalt, moet dat natuurlijk wel gebeuren. En is ze een keertje ziek, wil je dat ze dat op tijd laat weten. Uiteraard geldt afspraak is afspraak ook voor de ouders.

 

Wat mag je niet (zomaar) verwachten van een oppas?

 

Huishoudelijke hulp

Een oppas is er in eerste instantie voor je kinderen en niet om je huishouden te runnen. Dat kan je natuurlijk wel afspreken, maar dan gaat het oppastarief wel flink omhoog: een huishoudster is vaak duurder dan een babysitter.

 

Weten wat jij wil

Je kunt van je oppas niet verwachten dat ze altijd precies weet wat jij wil. Je oppas kan namelijk geen gedachten lezen, helaas. Is er iets waarvan je wil dat het gebeurt? Of is er iets dat de oppas volgens jou moet weten? Heb het erover met je oppas.

 

Kennis van huisregels

Hetzelfde geldt voor de huisregels. Ieder gezin heeft andere huisregels. Je kunt van je oppas niet verwachten dat ze je huisregels bij de eerste keer oppassen onder de knie heeft. Dus zorg ervoor dat de belangrijkste huisregels met haar door neemt. Liefst met je kinderen erbij, zodat zij ook weten dat ze geen loopje kunnen nemen met de babysitter.

 

Rituelen van je kind

Ieder kind heeft zijn eigen rituelen. Jij kent je kind door en door, en voert deze rituelen waarschijnlijk gedachteloos uit. Je oppas kent jullie dagritme niet. Het is dus belangrijk, zeker tijdens de eerste keren oppassen, dat je de schema’s op schrijft. Vergeet ook niet te vermelden welke knuffels je kind niet zonder kan. Zo weet je oppas waar ze aan toe is en waar ze op moet letten.

 

Verwachtingen uitspreken naar elkaar

Het is heel belangrijk om met je babysitter te praten over wat je van haar verwacht, en wat zij kan verwachten van jou. Ieder mens is anders, en iedere ouder verwacht andere dingen van de oppas. Iedereen voedt zijn of haar kinderen verschillend op. Je oppas weet dus niet altijd wat jij wil; zeker niet als je het niet uitspreekt.

Maak daarom vooraf afspraken over de verwachtingen die je hebt, de taken van de oppas, de uren en het oppastarief. Als er geen verwarring ontstaat over de belangrijke dingen, blijft de relatie tussen jou en je oppas goed. Je kunt ook overwegen om de afspraken vast te leggen in een oppas contract. Zo weten jij en je oppas altijd waar je aan toe bent en welke afspraken er zijn gemaakt.

» Lees ook: Wie past op als mijn kindje ziek is?

» Lees ook: Hoe vind ik een goede oppas?

» Lees ook: hoe bepaal ik een oppastarief?

 

De afbeelding is van Shutterstock

4 Tips voor het opruimen van je kledingkast

4 Tips voor het opruimen van je…

Een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd, en zorgt voor overzicht! Een opgeruimde kast maakt het ook makkelijker om de juiste kledingstukken…

Alles wat je moet weten over collageen

Alles wat je moet weten over collageen

Collageen is een term waar je waarschijnlijk weleens van gehoord hebt. Niet gek, want de laatste jaren is er veel over gezegd en geschreven.…

Camping aan de Costa Brava: waar let je op?

Camping aan de Costa Brava: waar…

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel gezinnen het moment waar ze al maanden naar uit zitten te kijken: kamperen. En dat doen…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.