);

Wasbare luiers of wegwerpluiers: wat kies je?

Wasbare luiers of wegwerpluiers: wat kies je?

Een kind zal in zijn of haar leven meer dan 5400 luiers gebruiken voordat het zindelijk is. Dat zijn gemiddeld 5 luiers per dag en dus 150 per maand. Dat is jaarlijks een enorme berg afval van 815 kg aan luiers dat 1 kind voor z’n rekening neemt. Het is dus niet zo gek dat de wasbare luier steeds meer bekendheid krijgt en in trek komt.

Zeker nu het leven steeds duurder wordt en het milieu een groter probleem, gaan steeds meer ouders bewuster om met de keuze: wegwerp- of wasbare luiers.

Wat kies jij?

In dit blog een paar voor- en nadelen van zowel wegwerpluiers als wasbare luiers.

 

De voor- en nadelen van wegwerpluiers

 1. Het gemak is een groot pluspunt. Luier vol? Je pakt een nieuwe, gooit de oude weg en klaar is klara.
 2. De wegwerpluier wordt steeds dunner en is prettiger om te dragen voor mobielere baby’s. Zolang ze alleen maar kunnen liggen, maakt een dikke of dunne luier geen verschil.
 3. Door de extra opvangrandjes gebeurt doorlekken met een gewone luier minder snel dan met een herbruikbare luier
 4. Wegwerpluiers worden als hygiënischer ervaren door ouders, omdat we niet graag met poep en vieze luchtjes geconfronteerd worden
 5. Je bent met een klein kind een grootvervuiler te noemen en levert een grote bijdrage aan de afvalberg

 

De voor- en nadelen van wasbare luiers

 1. De eerste aanschaf van herbruikbare luiers is groot (ongeveer zo’n 400 euro), maar uiteindelijk bespaar je zo’n 500 euro op het luiergebruik als je uitgaat van een gemiddelde zindelijkheid bij 3 jaar en 2 maanden.
 2. Kinderen die wasbare luiers dragen, zijn over het algemeen sneller zindelijk
 3. Je spaart het milieu met gemiddeld zo’n 220 kg CO2 uitstoot en 370 kg minder afval
 4. De opvang wil vaak alleen gebruik maken van wegwerpluiers, dus moet je die alsnog in huis halen
 5. Je wast je een ongeluk
 6. Onderweg en op vakantie kan een wasbare luier wel eens ongemakkelijk zijn

 

de voordelen en nadelen van wasbare luiers of wegwerpluiers

 

Kies je voor een combinatie?

Veel ouders kiezen overdag voor de wasbare luier en ’s nachts voor een goed drooghoudende Pamper bijvoorbeeld. Het is een gegeven dat door de vervuilende drooghoudkorrels in wegwerpluiers de babyhuid langer droog blijft en als je nachtrust je lief is, dan is dat niet zo’n heel rare keuze.

Wat kies jij? Wegwerp of wasbaar?

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.