);

Wanneer kunnen mijn kinderen alleen thuis zijn?

Wanneer kunnen mijn kinderen alleen thuis zijn?

Je kind alleen thuislaten. Een hoop ouders krijgen al rillingen bij de gedachte. Wat als er iets gebeurt en ze zich bezeren? Of wat als het hele huis wordt afgebroken? Jij bent dan niet in de buurt om te helpen of om ze ervan te weerhouden iets te doen wat niet mag. Vanaf welke leeftijd is het verantwoordelijk om je kinderen alleen thuis te laten?

 

Voordeel

Natuurlijk zijn je angsten voor een deel gerechtvaardigd. Tegenwoordig hoor je de meest gekke dingen. Toch is er een groot voordeel als je de oppas een keertje achterwege laat: je kind zal een sterk verantwoordelijkheidsgevoel gaan ontwikkelen.

 

Leeftijd zegt niet alles

Het is in Nederland niet wettelijk vastgelegd vanaf welke leeftijd een kind alleen thuis mag zijn. Experts raden aan om je kind pas alleen thuis te laten vanaf een jaar of tien. Het gebeurt in de praktijk al op jongere leeftijd. Belangrijk is dat je luistert naar je kind. Het gaat namelijk vooral om zelfstandigheid. Hij of zij zal aangeven of hij/zij dit aankan.

 

Meespelende factoren

De leeftijd is dus niet het belangrijkste. Maar welke factoren spelen nog meer een rol? Hieronder vind je een lijst met vragen die je jezelf kunt stellen en je zullen helpen in het maken van een beslissing:

  • Vindt je kind het goed om alleen thuis te zijn?
  • Vind je dat je kind zelfstandig is en over het algemeen het nodige volwassen gedrag toont?
  • Woon je in een rustige en voornamelijk veilige wijk, waar weinig criminele activiteiten plaatsvinden?
  • Woont er een kennis of buurman in de buurt die kan helpen in geval van nood, en is die ingelicht?

 

Rustig opbouwen

Je wilt je kind, en jezelf, niet meteen in het diepe gooien. Begin daarom rustig met het opbouwen van uren dat je kinderen alleen thuis zijn. Ga de eerste keer bijvoorbeeld een kopje koffie drinken bij een vriendin in de buurt of ga boodschappen doen. Ben je niet in paniek opgebeld en heeft de muur nog dezelfde kleur als toen je wegging? Dan kun je de volgende keer weer iets langer wegblijven.

 

Regels

Zoals al eerder genoemd is het goed voor de ontwikkeling van je kind om om te gaan met regels en verantwoordelijkheid. Bespreek met je kind wat wel en niet mag zodra jij weg bent en ook waarom. Vertel bijvoorbeeld waarom de deur niet open mag worden gedaan voor vreemden en waarom er niet met keukenapparatuur mag worden gespeeld. Geeft hem/haar wel het gevoel dat je hem/haar vertrouwt. Ze kunnen het echt wel!

 

Je huis veilig achterlaten

Maak voordat je weggaat een veiligheidsronde door het huis. Zijn de ramen dicht en de medicijnen en schoonmaakmiddelen goed opgeborgen? Doen de rookmelders en de alarmen het? Schrijf ook alle belangrijke informatie en telefoonnummers op. Hoe kunnen ze je bereiken wanneer nodig? Laat ook het 1-1-2 nummer achter. In paniek kan deze nog wel eens worden vergeten.

Zet een leuke film op met een bak popcorn of laat ze lekker schilderen of kleien als jij de deur uit gaat. Zo voelen ze zich op hun gemak en is het wat makkelijker als jij weg gaat. Zorg ook dat ze niet met de potten en pannen in de weer hoeven als jij een avondje uit gaat. Maak een lekkere salade die in de koelkast klaar ligt of een magnetron maaltijd die ze makkelijker kunnen opwarmen.

 

Toch aan de oppas

Soms is alleen thuisblijven in theorie wat makkelijker dan in praktijk en komen jij en je kind, erachter dat hij/zij toch niet helemaal klaar is. Geen enkel probleem! Elk kind gaat op zijn of haar eigen tempo en tegenwoordig zijn oppassers heel makkelijk te vinden op oppas sites zoals Sitly.

» Lees ook: hoe vind ik een goede oppas?

» Lees ook: wat mag je verwachten van een oppas?

 

5 tips om een kindvriendelijke tuin te creeëren

5 tips om een kindvriendelijke…

Voor ouders met jonge kinderen is het van belang dat de tuin een veilige plek is om in te spelen. Maar hoe richt je nou een tuin zo veilig…

5 Redenen waarom je kind een eigen telefoon nodig heeft

5 Redenen waarom je kind een eigen…

Je kind voor het eerst een eigen telefoon geven. Misschien moet je er niet aan denken, omdat het zo vreselijk ongezellig is als ze alleen…

Tips om je relatie spannend te houden

Tips om je relatie spannend te…

Merk je dat jouw relatie met je partner de afgelopen tijd wat minder spannend is? Misschien zijn jullie beiden druk met werk, de kids, het…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.