Altijd een strak gazon: mijn ideaal
Wij hebben een redelijk grote tuin. De helft van de tuin bestaat uit bestrating en grind met hierin plantvakken en de andere helft uit iets wat ooit een gazon was. De mollen hebben dat deel volledig vernietigd. Inmiddels groeit er geen gras meer maar is het een vlakte met onkruid. Het is me dan ook een doorn in het oog. Soms denk ik wel eens… ik trek de hele handel leeg en leg gewoon overal bestrating en grind. Maar aan de andere kant hou ik wel erg van groen. Meer dan dat ik van grijs houd.
Een van de oplossingen is om van levend gras over te stappen naar kunstgras in de tuin. En hoewel ik erg veel hou van de geur van vers gemaaid gras is de irritatie over de huidige toestand en het feit dat die mollen ook nog steeds niet weg zijn toch net iets groter. Met kunstgras kan ik mijn ideale strakke gazonnetje alsnog realiseren.
Wanneer kies je voor kunstgras?
Bij een kleine tuin
Kunstgras is ideaal als je een kleine tuin hebt, maar toch graag groen wilt hebben in je tuin en er niet een groot terras van wilt maken. Dat laatste gebeurt namelijk heel vaak bij kleine tuintjes. Omdat men het anders ook niet weet, wordt alles van voor tot achteren bestraat. Dat komt de gezelligheid niet ten goede. Dus voor kleine tuintjes kan je heel goed een stuk reserveren voor kunstgras.
Kunstgras is beter voor de afwatering
Omdat in het “tapijt” van het kunstgras kleine gaatjes zitten, is de afwatering bij regenval goed. Uiteraard is dan wel de ondergrond van belang. Ook die moet dan goed doorlatend zijn. Dat is niet het geval als je je tuintje volledig laat bestraten. Dan moet het water weg via de voegen en als je een flinke stortbui hebt, dan heb je een mini-zwembad in de tuin.
Als ondergrond voor een speelveldje
Omdat tussen kunstgras geen onkruid groeit en er minder ongedierte in verblijft dan tussen levend gras is kunstgras een goede keuze als het gaat om een speelveldje. Bijvoorbeeld onder de schommel en de glijbaan.
Onderhoudsarm
Echt gras vergt veel onderhoud. Je moet in groeizaam weer je gazon elke week maaien en in het voorjaar en najaar met kalk en voeding onderhouden. En heb je dus mollen zoals ik, dan is je harde werk binnen een paar jaar weer teniet gedaan. Dus heb je weinig tijd voor het onderhoud aan je tuin, dan is kunstgras een goed alternatief.
Wat zijn nadelen van kunstgras?
Hoe je het ook went of keert kunstgras is wel – zoals het woord zegt – onnatuurlijk. Het is van kunststof gemaakt en bevat dus geen levend materiaal. Heb je echter een kleine tuin, dan kan je het “levende” deel van je tuin beter stoppen in leuke planten dan in een stukje levend gras. Maar dat is mijn mening.
Heb je een grotere tuin, dan moet je niet zonder goed overdenken naar kunstgras overstappen. Kunstgras is een stuk duurder dan grasmatten. Voor het laten leggen van goed kunstgras betaal je tussen de 25 en 32 euro per m2. Voor het leggen van graszoden betaal je tussen de 6 en 8 euro per m2. Dat is nogal een verschil.
Aan de andere kant heb je geen grasmaaier en geen voedings- en bestrijdingsmiddelen meer nodig om je gazon mooi groen en strak te houden.
Kies jij voor levend gras of voor kunstgras?
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0