Vroeggeboorte en de gevolgen
Kinderen die voor de 34e week zwangerschap geboren worden, hebben statistisch gezien 30% meer kans op een ontwikkelingsstoornis. Ook wanneer groei en motorische ontwikkeling in eerste instantie volgens “schema” verlopen, kan op latere leeftijd toch gevolgen van vroeggeboorte manifesteren. Voor de 34e week heeft 30% meer kans op stoornissen als AD(H)D, autisme en achterstand in intelligentie en sociale ontwikkeling. Bij een geboorte voor de 28 weken stijgt het percentage naar 50%. Prematuren die geboren zijn na de 34e week hebben statisch gezien evenveel kans op een ontwikkelingsachterstand of stoornis dan hun leeftijdsgenootjes die op tijd geboren zijn.
» Lees ook: de ontwikkeling van prematuren
Prematuur geboren voor de 34 weken
Natuurlijk blijf je altijd alert. Ook als je een op tijd geboren kind hebt. Maar heb je een prematuur geboren kind, dat geboren is voor de 34e week zwangerschap dan is het raadzaam om ook na het 4e jaar extra alert te zijn op bijvoorbeeld dyslexie, sociale ontwikkeling en gedrag. De wereld van je kind wordt bij die leeftijd groter en het krijgt meer uitdagingen voor zijn kiezen doordat het naar de basisschool gaat. Het kan dan zomaar zijn dat stoornissen of achterstanden dan pas zichtbaar worden.
De juf of meester kan in dat geval een grote rol spelen in het signaleren van verontrustende ontwikkelingen. Je kind is namelijk bij jou thuis anders. Misschien meer op zijn gemak en veilig met minder storende factoren zoals een drukke klas en een overload aan informatieverwerking. Hierdoor kan er thuis weinig aan de hand lijken. Op school aan de andere kant krijgt het heel andere prikkels: pestende leeftijdsgenootjes, werkdruk, aanpassen aan de sociale omgevingsfactoren, rumoer in de klas en ga zo maar door.
Twijfel niet en trek aan de bel als je iets bemerkt dat daarvoor minder aanwezig was. Situaties en omstandigheden in het leven van je kind veranderen, dus kan er iets naar boven komen wat je voorheen niet was opgevallen. Biedt de school geen luisterend oor, klop dan bij de jeugdprofessional uit jouw gemeente aan. Die heeft de mogelijkheden én de middelen om je kind te laten testen en eventuele therapie aan te bieden die het nodig heeft.
Onze ervaring met de ontwikkeling
Onze dochter is geboren met 32 weken en ze liep in ontwikkeling altijd net een stapje achter. Laat met pakken, rollen, kruipen, lopen en praten, maar altijd wel nét binnen de “norm”, dus alarmbellen gingen daardoor niet rinkelen. Totdat ze naar school ging. Daar bleek dat ze het tempo niet aankon en dat ze vastliep. Ze had heel veel aandacht en begeleiding nodig op school en van ons. Ook sociaal ondervond ze problemen. De informatieverwerking ging net wat trager dan bij haar leeftijdsgenootjes en omdat ze verbaal niet zo sterk was, uitte ze haar frustratie met gillen, huilen en soms zelfs uithalen.
In groep 4 was er een oplettende juf, die daarnaast ook constateerde dat ze moeite had met automatisering en heel snel afgeleid was. Deze juf veronderstelde dat er meer aan de hand was en heeft een en ander in gang gezet met de jeugd hulpverlening.
Na onderzoeken bleek ze een bovengemiddelde intelligentie te hebben en ADD.
» Lees ook: Hulpmiddelen voor ADD en ADHD-er
Prematuur en ontwikkeling
Of haar concentratiestoornis nu is gevoed door haar vroeggeboorte of het vermoeden dat papa ook ADD heeft, laten we maar even in het midden. Het blijft gewoon goed om de ontwikkeling van je kind nauwlettend in de gaten te houden. Ook na de baby- en peutertijd.
Er wordt gezegd dat eventuele achterstanden in ontwikkeling met 2 jaar ongeveer ingehaald zouden moeten zijn. Dat geldt misschien voor groei, maar er is dus veel meer in de ontwikkeling van een kind dat beïnvloed kan zijn door vroeggeboorte.
Denk daarbij aan:
Motoriek
Dat ze op tijd kunnen lopen, wil niet zeggen dat ze later ook kunnen hardrennen, kunnen koppeltje duikelen, hinkelen en in een teamsport kunnen anticiperen. Merk je dat je kind zich houterig blijft bewegen of angstig is met snelle bewegingen, doe het dan op gym, ballet of een andere sport waar soepelheid en reactievermogen bevorderd wordt. Angst kan ook een rol spelen bij de motoriek. Een snel op je af komende bal of door elkaar heen rennende kinderen zijn voor veel prematuren prikkels die maar moeilijk verwerkt worden. Het kan een te vroeg geboren kind dat van nature wat schrikachtig is, belemmeren in het sporten in groepsverband.
Informatieverwerking
Heb je het idee dat het kwartje net iets later valt bij jouw kind? Dat kan heel goed een gevolg zijn van de vroeggeboorte. De snelheid dat informatie verwerkt wordt of het feit dat je kind een beelddenker is en/of concentratiestoornis heeft kan daarmee te maken hebben.
» Lees ook: is mijn kind een beelddenker?
Sociale ontwikkeling
Als informatieverwerking minder snel gaat, dan is jezelf staande houden in een drukke groep met andere kinderen niet altijd even makkelijk. Kijk er dan niet raar van op dat je kind gaat schreeuwen om gehoord te worden of wegrent als het hem teveel wordt. Er zijn diverse mogelijkheden om je kind sociaal te “trainen”. Dat kan via 1 op 1 gesprekken met een kinderpsycholoog of in groepsverband als bijvoorbeeld de training “rots en water”. Je kind zal misschien als het jong is niet in de gaten hebben dat het anders is dan zijn leeftijdsgenootjes, maar daar komt het hoe dan ook wel achter naarmate je kind ouder wordt. Kinderen zijn keihard en pesten ligt op de loer. Trainen op weerbaarheid is hoe dan ook heel goed.
Zicht en gehoor
Zeker baby’s die een tijd beademd zijn geweest kunnen problemen krijgen bij goed zien. Ook het gehoor kan slecht ontwikkeld zijn vanwege vroeggeboorte. Sowieso is het goed om beide nog eens goed te laten onderzoeken als je kind naar de basisschool gaat en zich in het verkeer gaat begeven. Dat geldt voor alle kinderen.
Hou voor ogen, dat elk kind zich op een eigen tempo ontwikkelt dus ook jouw prematuur geboren kind. Laat je niet gek maken door goed bedoelende familie en vrienden of zelfs professionals als leerkrachten, begeleiders op het kinderdagverblijf en wijkverpleegkundigen. Jij kent je kind het beste.
Ik pretendeer geen professional te zijn. Ik ben ook gewoon een moeder met een prematuur. Een geweldige prachtige dochter van inmiddels 10 jaar, die af en toe worstelt maar altijd boven komt. Enorm trots ben ik op haar. Het is een vechter en ze komt er wel. Dat zeiden de NICU verpleegkundigen al toen ze net een dag oud was en ik weet dat ze gelijk krijgen.
» Lees hier: onze artikelen over vroeggeboorte
Bovenstaande percentages en adviezen haalde ik uit diverse online bronnen als Gezondheidsplein.nl en ik put uiteraard uit eigen ervaring.
Lees hier meer bij Gezondheidsplein over de ontwikkeling van prematuren
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0