Het vervoeren van je baby in de auto

Het vervoeren van je baby in de auto

Hoe vervoer je je kostbaarste bezit veilig als je met de auto gaat? Misschien denk je nu: “is er meer dan 1 manier om m’n baby te vervoeren, dan?”. Ja, die is er en voor allebei is veel te zeggen. Vandaar dat we ze maar eens tegenover elkaar zetten. Het vervoeren van je baby middels een reiswieg of met een gecertificeerd autostoeltje.

 

Waarom een reiswieg?

Bij het gebruik van een reiswieg heeft je baby meer bewegingsvrijheid, wat de motorische ontwikkeling ten goede komt. De baby wordt plat vervoerd, dus ligt niet voor lange tijd in de komma houding zoals in een autostoeltje. Langdurig (langer dan anderhalf uur) vervoeren van je baby met een autostoeltje is slecht voor het ruggetje. Hierdoor kan teveel druk ontstaan op het middenrif is en daarbij kunnen zelfs ademhalingsproblemen optreden bij pasgeboren baby’s en prematuur geboren baby’s. De reiswieg is dus beter voor het gestel en de lichamelijke ontwikkeling van je baby.

 

Richtlijn bij het vervoeren van je baby via een reiswieg

Je zet de reiswieg dwars op de rijrichting op de achterbank van de auto. Je zet het vast met 2 autogordels. Het is heel belangrijk dat je het vastzetten op de juiste manier doet, anders gaat je reiswieg schuiven met alle gevolgen van dien.

 

Waarom een autostoeltje?

Een autostoeltje is handzamer en makkelijker even van A naar B te dragen. Ook bij het boodschappen doen, zet je een baby autostoeltje makkelijk op je boodschappenkarretje. Het gevaar is wel dat je baby te lang in het autostoeltje zit. En je baby “even lekker laten slapen” wat al snel een paar uur kan duren, is dus niet zo verstandig. Daarvoor is een reiswieg dus veel beter geschikt.

Hou alleen wel goed in gedachte dat bij een auto ongeluk reiswiegen echter onvoldoende bescherming bieden. Het allerbeste blijft in dat geval een tegen de rijrichting geplaatst autostoeltje.

 

Richtlijnen bij het vervoeren van je baby via een autostoeltje

Plaats het autostoeltje voor je baby tegen de rijrichting in. Plaats je het stoeltje naast je op de bijrijdersstoel, zet dan de airbag uit. Controleer altijd of het stoeltje goed vastzit met de gordel en of er niets los kan schieten.

 

Ik ben benieuwd waar jij voor kiest: de reiswieg of het autostoeltje.

De foto is van Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

De hal - het ondergeschoven kindje van ons huis

De hal - het ondergeschoven kindje…

Er zijn een paar ruimtes in ons huis waar ik wel eens de bezem doorheen wil halen. Een daarvan is de hal. De bedoeling was ooit goed, maar…

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 1

  1. Des

    jun 13, 2018 at 12:06

    Ben het helemaal met je eens! Handige blog!This thread has been closed from taking new comments.