);

De visgraat vloer of hongaarse punt: het verschil

De visgraat vloer of hongaarse punt: het verschil

Het is je misschien wel opgevallen dat visgraat hotter dan ooit is. Zowel bij houten vloeren als tegels. Maar wist je dat er nog een mooi legpatroon is die vergelijkbaar is met visgraat, maar welke toch weer een heel eigen look heeft? We hebben het hier over de Hongaarse punt. Wat het verschil is tussen deze twee en welke het beste bij jou past? We leggen het je uit!

 

Luxe vloer

Visgraat is al jaren een geliefd patroon in het interieur. Of nouja, jaren… eeuwen! In Nederland was dit patroon zelfs al in de Gouden Eeuw erg populair. Niet alleen omdat ze het mooi vonden, maar ook omdat het een soort statussymbool was. Destijds was dit namelijk zo’n beetje de duurste vloer, dus mensen wilden maar wat graag laten zien dat ze dit konden betalen. Kortom: visgraat werd al snel gelinkt aan luxe en klasse. En nog steeds heeft het een luxe uitstraling, al is het tegenwoordig gelukkig een stuk betaalbaarder. Het leggen kost wellicht iets meer tijd en puzzelwerk, maar betaalbaar is het zeker. Het is zelfs prima te leggen met goedkoop kliklaminaat.

 

Visgraat

Wanneer een vloer (of tegelwand) in visgraat is gelegd dan zijn de planken (of tegels) onder een hoek van 90 graden gelegd.

visgraat houten vloer laminaat

 

Visgraat past eigenlijk in vrijwel elke ruimte, zowel in moderne als klassieke interieurs en alles daar tussenin. Ook de grootte van de ruimte hoeft geen belemmering te zijn. Is de ruimte groot dan kun je namelijk voor een grote visgraat kiezen en bij een kleinere ruimte voor een kleine visgraat, waardoor de kamer net iets ruimer oogt.

 

Hongaarse punt

Wil je een iets rustigere uitstraling, dan kun je het beste kiezen voor de Hongaarse punt. Hierbij liggen de houten delen onder een hoek van 45 tot 60 graden tegen elkaar en zijn ze in verstek gezaagd zodat de planken precies op elkaar aansluiten in plaats van over elkaar heen liggen. Op die manier ontstaat er een ‘sergeantstreep’.

houten vloer hongaarse punt

 

Ook de Hongaarse punt past eigenlijk in vrijwel alle woonstijlen, van modern tot landelijk en klassiek. Hoewel de luxe uitstraling van de Hongaarse punt vergelijkbaar is met die van een visgraatvloer, heeft de Hongaarse punt toch een iets rustiger effect.

En oja, mocht je denken dat deze trend is overgevlogen uit Hongarije, dan heb je het mis. Dit legpatroon komt namelijk oorspronkelijk uit Italië. Waar de naam dan vandaan komt? Dat lijkt niemand zeker te weten…

 

Zo wordt de beste koffie bepaald

Zo wordt de beste koffie bepaald

Hoe wordt nu eigenlijk bepaald wat goede koffie is? Zijn er manieren om dit objectief te meten? Of is het de persoonlijke smaak van degene…

4 praktische tips voor een kindvriendelijke tuin

4 praktische tips voor een kindvriendelijke…

Wanneer je kinderen hebt zul je al snel merken dat de tuin een plek is waar ze graag spelen. Maar tegelijkertijd wil je dat de tuin er mooi…

Zo leer jij je kind in no-time fietsen

Zo leer jij je kind in no-time…

Als ouders zijnde vliegt de tijd voorbij, je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met je kind leren fietsen. Nederland is bij uitstek een…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.