Het verlangen naar een maatje: hond Charlie

Al sinds ze 6 is, staat het torenhoog op haar verlanglijstje: een hond. Het verlangen naar een maatje voor het leven (voor zolang dat hondenleven duurt) is zó groot. Ze is eenzaam, voelt zich onbegrepen door de wereld om haar heen. Dat maakt het verlangen alleen maar groter en groter. Mijn nimmer aflatende liefde voor haar doet daar niets aan af. Die liefde is namelijk “normaal”, dat is een liefde die onvoorwaardelijk er altijd is. Ze wil meer. Ze wil de liefde van een hond. Ze wil hem wandelen, spelen, kroelen en ja ook poep opruimen. Ik ken mijn dochter, die draait daar haar hand niet voor om.
Dus kochten we in plaats daarvan een konijn. Want een puppy, hoe leuk ook, zou een verantwoording zijn die een 6 jarige niet aankan. En dat is ook logisch. Een kind van 6 kan een hond en wat daarmee samenhangt nog niet overzien.
Verlangen naar een hond blijft
Nou dat konijn was overigens geen succes. Het is een lief beestje en hij doet geen vlieg kwaad, maar een maatje…nee. Hij wil niet geaaid worden en is een einzelgänger. Hij trekt z’n eigen plan door het huis. Dus elk jaar weer bleef een puppy op haar verlanglijstje staan. Haar werkstukjes op school gingen allemaal over haar grootste wens: een hond. Toen ze 7 werd, 8 werd, 9 jaar werd en ook bij haar 10e wilde ze een puppy of anders niets. Ze kreeg voor haar 10e verjaardag een Nintendo Switch. Ook leuk en veel lol van gehad en nog steeds, maar haar grootste wens was nog altijd niet vervuld.
Nou is een hond niet zomaar een verjaardagscadeautje. Het is een nieuw gezinslid en alle huidige gezinsleden (we hebben het ons konijn niet gevraagd) moeten het ermee eens zijn. Een hond in huis zal ons gezin en hoe we onze tijd en vakanties spenderen, veranderen. De papa in dit gezin sprak al die jaren zijn veto uit. Hij zag het niet zitten.
Er komt een puppy
Maar nu komt haar grootste wens dan toch eindelijk uit. Ze krijgt een hond. Of beter gezegd, wij krijgen een hond. De kogel is door de kerk, papa heeft eindelijk z’n veto ingetrokken en is overstag gegaan.
De hond had al, voordat we wisten welke soort en welk geslacht het zou worden, een naam: Charlie. En daarna dus op zoek naar het juiste hondenras. Vanwege het verharen en het karakter zag ik een Labradoodle wel zitten. Die zijn ook zo cute. Maar wat een geld vragen ze voor een officieel gefokte hond met stamboom! 2000 euro was er niets bij. En met zo'n modehondje moet je ontzettend oppassen voor broodfok, dus die viel toch wel redelijk snel af.
We wisten welk ras het moest worden toen Marisa en ik met 2 Toller Retrievers in aanraking kwamen. De Toller is de kleinste soort Retriever en een leuke, intelligente en actieve hond die dus goed te trainen is. Lekker balletjes gooien! Volgens Marisa moest het een Toller worden ik kon me er helemaal in vinden. En dus schreef ik alle fokkers aan die ik online maar kon vinden. Dat was nog niet makkelijk. De Toller is nog redelijk onbekend en er zijn niet heel veel (goede) fokkers te vinden. En dan moeten ze ook maar net een nestje krijgen in mei en dus puppy beschikbaar hebben in de zomer. Want wij hadden 1 week vakantie naar Zweden gepland staan en daarna wilden we heel graag ons nieuwe gezinslid verwelkomen. Dat zou ideaal zijn.
Uiteindelijk is het gelukt bij een fokker vlakbij in de buurt in Roosendaal. De perfecte match!
Onze voorbereiding op een pup in huis
Al tijdens haar 11e verjaardag in april kreeg ze puppyboeken en puppyspeeltjes. De bench is geregeld via een vriendin, het puppykussen is besteld en het huis wordt momenteel puppy proof gemaakt. Dat laatste is nogal een uitdaging omdat we alle 3 rommelkonten zijn. En willen we over een half jaar nog schoenen hebben dan moeten we ze niet uitschoppen onder de salontafel of spullen op de grond neerzetten waar ze aan gort gekauwd worden.
En zo zijn we vol in de voorbereiding voor een nieuwe metgezel in huis. Een baby nog. Puppy Charlie, de Toller Retriever. We mogen hem 15 juli ophalen. Dan is hij 9 weken en 2 dagen oud. Wij vonden de zomer een perfecte tijd voor een pup in huis. Zo hebben we en dus ook Marisa alle tijd om aan de pup te wennen en hij aan ons. Ik werk sowieso altijd vanuit huis, maar tijdens de zomermaanden gaat het bloggen ook op een lager pitje. Jullie zijn tenslotte ook op vakantie. En dus hebben we alle tijd voor Charlie de pup.
En we zijn er nu dus al erg druk mee, want voordat je het weet, is het zover.
Wat moet je allemaal regelen als er een pup in huis komt? Ik vroeg het m’n lezers, want weet ik veel. Ik kom zelf een heel eind, maar toch hadden jullie goede tips. En onderstaand rijtje is vast niet compleet, dus gooi jouw tips nog hieronder als reactie of op social media. Dank u!
- Puppytraining: de opvoeding van hond Charlie wordt hier in huis erg serieus genomen. Marisa en ik willen uiteindelijk alle gehoorzaamheidstrainingen doorlopen én een apporteertraining en jachttraining met hem volgen. Sowieso zijn we via de fokker contractueel verplicht om minimaal een jaar met Charlie hondentrainingen te volgen. Iets wat we overigens dus geen enkel probleem vinden. Leuk juist!
- Een knuffeltje met nestgeur schijnt de pup wat meer op z’n gemak te stellen. Het is natuurlijk ook wat als je opeens van je moeder naar een gezin gaat dat je nog niet goed kent en waar alle geuren anders zijn.
- Zindelijkheidsmatjes die goed absorberen: tips van lezers… ga naar de Action!
- Genoeg kauw- en ander speelgoed, dan laten ze misschien je schoenen met rust.
- Een lichte riem (leer is te zwaar voor een pup)
- Een hondenmand of -kussen die tegen een stootje kan en goed afneembaar is. Een boxkleed werd ook als tip geopperd. Die kan je op hoge temperatuur namelijk uitwassen en ligt lekker.
- Een Kong: rubber kauwspeelgoed waar je brokjes en ander lekkers in kunt verstoppen als pindakaas. Dat houdt je pup even bezig en het voldoet aan zijn kauwbehoefte.
- Een bench: de hond voelt zich geborgen op een eigen plek. En ga je de deur uit dan is de bench prettig omdat je dan gerust kunt zijn over de staat van je interieur in de tussentijd. Laat dan altijd iets te kauwen achter als je weggaat. Voer het aantal minuten dat je de pup alleen laat in de bench langzaam op. Als hij weet dat je ook weer terug komt, dan zal hij minder snel in paniek raken.
- Een goed puppyboek als naslagwerk
- Schaf hetzelfde voer aan als wat de fokker gebruikt. Het maagje van je pup is nog kwetsbaar en plotselinge veranderingen in voeding kan ervoor zorgen dat hij er last van krijgt.
- Een emmer en dweil voor al die ongelukjes
- Verwijder tijdelijk eventueel je kleed in de woonkamer op de harde vloer. Ongelukjes zijn niet zo erg, maar een heel kleed laten stomen, is ook weer zo wat.
- Sloffen met harde hielen, want pups moeten hun kauwbehoefte kwijt. Of dat nou op een stoelpoot is of op jouw hielen… dat maakt hen niet uit
Goede tip van een volger!
- En niet te vergeten… heel veel liefde en geduld.
Wij hebben er zin in! En Marisa krijgt eindelijk haar maatje Charlie.
» Lees ook: invloed van huisdieren op kinderen
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0