Een veilige en fijne kamer voor je peuter en kleuter
Ons zoontje is net 3 geworden en dan is het wel tijd om langzaamaan over te gaan van baby- naar kinderkamer. Hij heeft een half jaar geleden een peuterbedje uit mogen kiezen en nu gaan we stap voor stap verder met de aanpassing van zijn kamertje. Hieronder geef ik je een tiental tips waar je op kan letten wanneer je over gaat van baby naar kinderkamer. Want voor zo’n kleintje is dat best een grote stap.
Op welke leeftijd ga je over van baby- naar kinderkamer?
Wanneer je peuter zich opgesloten voelt, onrustig gaat slapen en gaat proberen om het ledikantje zelf uit te klimmen is het tijd om deze te gaan vervangen door een groter bed. Dit verschilt per kindje en zal ergens tussen de 2 en 3 jaar zijn. Dit kan direct een eenpersoons bed zijn, maar je hebt ook heel veel soorten peuter/junior of zelfs meegroei bedjes. Zelf geef ik de voorkeur aan de laatste twee.
Bij onze eerste zijn wij te vroeg overgegaan op een peuterbedje, mede omdat zij op 21 maanden een broertje kreeg en wij haar een paar weken daarvoor gewend wilde laten zijn aan het nieuwe bedje. Zo zou ze niet het idee hebben dat ze haar bed weg zou moeten geven aan de baby. Helaas werd hierdoor het slapen ineens weer een stuk moeilijker. Dit hebben we bij de tweede dus anders aangepakt.
Doe het stap voor stap
Probeer in alle enthousiasme niet alles tegelijk te doen. Wij hebben gemerkt dat de verandering van een kastje al kan zorgen voor onrust (voor het slapen gaan). Begin bijvoorbeeld eerst met het nieuwe bed. Gaat dat goed, ga dan verder met een nieuwe kast en pas daarna de verlichting en/of de accessoires aan.
Tip: Kies samen een mooie basiskleur uit en jullie peutertje heeft vast en zeker al een favoriete cartoon.
Betrek je peuter erbij
Zelf ben ik snel geneigd om de keuzes van onze kids zelf te maken. Vaak heb ik het plaatje al heel helemaal in mijn hoofd en het scheelt ook nog eens tijd. Maar hoe leuk is het om hier juist samen mee aan de slag te gaan. Het is natuurlijk ook zijn of haar kamer. Je kleintje moet zich er lekker voelen. Kies bijvoorbeeld samen een mooie basiskleur uit en jullie peutertje heeft vast en zeker al een favoriete cartoon. Wat komt er in en op de kast te staan. Geef ze ook de vrijheid om dit zelf te veranderen.
Maak verschillende hoekjes
Het is prettig om de kamer te verdelen in een aantal zones, dit geeft overzicht en rust. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een speelhoekje, een (voor)leeshoekje met bijvoorbeeld een leuke poef, krukje of zitzak en niet te vergeten een rust/slaapzone.
Tip: Een belangrijke tip is om het nieuwe bedje eerst een aantal dagen in het kamertje te zetten.
Welk bed kies je?
Het peuter/junior bed is 150 x 70 cm. De zijkanten zijn vaak wat hoger en de meeste zijn voorzien van een valhekje. Dit bed maakt de overgang van ledikant naar een groter bed wat makkelijker omdat deze beter bij de lengte en leeftijd van jouw peutertje past. Het biedt de veiligheid en geborgenheid van het ledikant en hij of zij kan er zelf in en uitstappen. Wat ik persoonlijk erg fijn vind is dat je nu samen op bed een boekje kan lezen met je kleintje naast je of op je schoot.
Een heel leuke en sfeervolle kinderkamer creëer je al snel met een zogenaamd bedhuisje. Ook dit bed geeft een heel geborgen gevoel, omdat het vaak een dakje heeft en aan meerdere kanten een ombouw heeft. Ga altijd samen met je kleuter een bedhuis kopen, zodat hij of zij betrokken wordt en de overstap makkelijker gaat.
De optie waar wij voor hebben gekozen is een meegroeibed. Deze heeft de voordelen van een peuterbed, maar kan daarna nog tweemaal worden vergroot, tot uiteindelijk een volwaardig eenpersoonsbed. Zo kan je er net zo lang meedoen als met een eenpersoonsbed, en kan je in het begin de geborgenheid bieden van een peuterbed.
Een eenpersoonsbed gaat natuurlijk langer mee dan een peuterbed. Is je peuter echt toe aan een groter bed, dan is dit de juiste en duurzame optie.
Een belangrijke tip is om het nieuwe bedje eerst een aantal dagen in het kamertje te zetten, mits daar natuurlijk plek voor is, zodat het geen vreemd object meer is. Zo kan je peutertje langzaam wennen aan het nieuwe bed. Betrek hem of haar ook bij de bedzaken. Welke knuffels komen erin en welk dekbedovertrek mag erop.
Tip: Zorg in het kader van brandveiligheid voor tenminste een rookmelder op de verdieping waar je kindje slaapt.
Vergeet de veiligheid niet
Je peuter kan nu zelf uit bed komen en dan ben je er niet altijd bij. Mocht je dit nog niet gedaan hebben is het nu echt tijd geworden om de stopcontacten af te gaan dekken met stopcontactbeveiligers en de ramen met raambeveiligers. Is de kamer van je kindje boven? Bevestig dan een traphekje aan de boven- en onderkant van de trap. Zorg in het kader van brandveiligheid voor tenminste een rookmelder op de verdieping waar je kindje slaapt.
Creëer voldoende opbergruimte
Opbergruimte is erg belangrijk. Je peuter gaat nu leren om zijn of haar eigen kamer op te ruimen. En aangezien er ook geslapen moet worden in deze kamer is het belangrijk om deze voor het slapen (samen) op te ruimen. Om goed te kunnen slapen heb je wel een rustige omgeving nodig. Zo zijn er verschillende kastjes waar je voor kunt kiezen. Wat wij erg handig vinden zijn vakjes kasten waar ook opbergdozen in passen. Deze dozen zijn er dan weer in verschillende kleuren en dessins om de kast en kamer mee op te vrolijken. Tevens zijn deze dozen super handig om speelgoed te ordenen. Denk bijvoorbeeld aan een muziekinstrumenten box, een knuffel box en een verkleed box. En niet in elk vakje hoeft een doos, wij hebben ervoor gekozen om twee vakjes open laten om boeken in te zetten. Deze staan in het zicht met de kaftjes naar voren. Zo kan onze kleine makkelijk zijn favoriete boekje kiezen voor het slapen gaan.
Tip: Wanneer je de kast neerlegt, hoef je hem niet aan de muur te bevestigen en kan je er ook nog speelgoed opzetten of kussens opleggen.
Let op dat je kastjes of andere meubels niet bij het raam zet, zodat je kindje er niet op kan klimmen en zo bij het raam kan.
Leg een zacht en warm vloerkleed neer
Een vloerkleed staat niet alleen gezellig, het is ook nog eens lekker zacht voor de voetjes en de billetjes en zeker in de winter lekker warm om op te spelen. Je kan ook kiezen voor een speelkleed met bijvoorbeeld de print van een race- of hinkelbaan. Zelf hebben wij deze naast het bedje liggen, mocht onze kleine uit zijn bedje vallen, valt hij in elk geval zacht.
Gebruik fantasievolle muurversieringen
In plaats van de muren een nieuw kleurtje te geven, te behangen of een toffe muurschildering aan te (laten) brengen, kan je ook kiezen voor een leuke muursticker. Deze zijn er in verschillende dessins, maten en prijsklassen. Ze zijn heel gemakkelijk aan te brengen. Het voordeel is dat wanneer onze peuter kleuter wordt, en Nijntje vervangen moet worden door Paw Patrol, je alleen de muursticker hoeft te vervangen. Deze zijn heel gemakkelijk te verwijderen door de lijm zacht te maken met een föhn.
Zorg voor fijne, warme verlichting
Zelf houd ik erg van zoutlampjes. Deze geven energie af waardoor de slaapkwaliteit verbetert, en daarbij geven ze fijn, zacht licht, het ideale nachtlampje.
Een andere aanrader zijn de Zazu slaaptrainers. Wij hebben Sam het schaap en Pam de Pinguin. Deze zijn ideaal om, zeker in de winter, je peuter te laten weten wanneer het ochtend is. Hij werd soms al om 5.30 uur wakker en riep dan “is het al ochtend?”. Nu weet hij dat wanneer zijn pinguin groen is, hij uit bed mag.
Tip: Monteer een dimmer op de schakelaar van de hanglamp voor wat extra sfeer wanneer er niet gespeeld of gelezen wordt.
Tot slot: Happy energy
Gebruik niet teveel kleuren en prikkels. Je wil je kindje er ook nog lekker kunnen laten slapen. Zorg voor voldoende (lees: zo veel mogelijk!) ventilatie door te luchten. In elk geval minimaal een half uur per dag.
Zorg voor een goede luchtkwaliteit: Hiervoor kan je bijvoorbeeld een diffuser gebruiken. Liefst wel eentje met een goede intervalfunctie zodat deze ongeveer 10 minuten aanstaat om vervolgens weer 10 tot 20 minuten uit te gaan. Gebruik hierbij goede essentiële oliën als lavendel, Roomse kamille, Ylang Ylang of mandarijn.
Gebruik liever geen techniek in de kamer zoals bijvoorbeeld een DECT babyfoon. Kies hiervoor in de plaats liever een babyfoon met CARE.
Meer blogs van Rebecca:
Reacties 0