);

Hoe je van een onzeker kind een weerbaar kind maakt

Hoe je van een onzeker kind een weerbaar kind maakt

Is jouw kind onzeker? Wordt hij gepest? Kan hij wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken? Er zijn als ouder een aantal dingen die je kunt doen met je kind waardoor het zelfvertrouwen groeit.

Het begint eigenlijk al bij het geven van aandacht. Als jij je kind elke dag positieve aandacht geeft, een lekkere knuffel voor het slapen gaan en liefde geeft dan heb je de basis van een positief gevoel. Het kind voelt dat hij ertoe doet en dat hij mag zijn wie hij is.

Maar een kind wat gepest wordt dan? Die krijgt thuis wel positieve aandacht en heeft een goede basis maar voelt zich toch onzeker. Ja dat klopt. Hij voelt zich onzeker op de plaats waar het pesten plaatsvindt. Maar als hij thuis is kan hij zichzelf zijn. Daarom is het zo belangrijk dat de basis van het kind goed is. Daardoor groeit zijn zelfvertrouwen thuis en kan hij dat op die manier meenemen de wereld in.

 

Tips om van een onzeker kind de weerbaarheid te verhogen

Complimenten

Wat je ook kunt doen thuis is je kind complimenten geven. Er zijn kinderen die niet goed weten hoe ze een compliment moeten ontvangen, maar ook niet hoe ze die moeten geven aan een ander. Het is een leuke oefening om dit thuis met elkaar te doen. Bijvoorbeeld tijdens het eten. Geef aan iedereen die aan tafel zit een compliment. Dit doet iedereen. En degene die het compliment ontvangt bedankt hiervoor of reageert hierop. Zo leer je thuis als gezin complimenten geven en ontvangen en dit neem je ook mee naar school of naar je werk als ouder.

 

Laat je kind zelf dingen uitproberen

Wat ook belangrijk is, is dat je kind de ruimte krijgt om dingen zelf te proberen. Als alles voor je kind gedaan wordt: bijvoorbeeld helpen met aankleden, brood smeren, voor je kind opruimen, dan leert het kind zelf niet hoe dit moet. En hij leert ook geen fouten maken. Want wanneer jouw kind zijn eigen brood smeert en er te veel boter op doet en een half pak hagelslag leert hij dat dit de volgende keer een stuk minder moet zijn. Fouten maken mag. Juist daar leer je van. En ook hier krijg je weer meer zelfvertrouwen van omdat je nieuwe dingen leert.

» Lees ook: faalangst bij kinderen

 

Benoem het positieve

Nog een tip is om niet te veel in te gaan op de negatieve dingen die in huis gebeuren. Soms heb je wel eens zo’n dag dat je jezelf alleen maar hoort zeggen: hou eens op, doe eens niet, stop er eens mee. Als je dit nu eens omdraait en zo veel mogelijk de positieve dingen van je kind benoemt. Wat goed dat je je tas hebt opgeruimd. Ik zie dat je de wc deur netjes achter je dicht gedaan hebt. Wat goed van je. Mama wordt er blij van dat je zelf je bord en je beker in de vaatwasser zet. Hierdoor krijgt je kind inzicht in wat hij wel goed doet in plaats van de hele dag te horen wat niet mag en wat jij als ouder niet leuk vindt.

 

Ga iets leuks doen met je kind.

De laatste tip die ik wil geven is maak plezier met je kind. Zeker als je meer kinderen hebt is het fijn om af en toe 1 op 1 iets leuks te gaan doen. Naar de bioscoop, samen ontbijten bij de hema of ikea, winkelen, een boswandeling, een workshop noem maar op. Door die individuele aandacht groeit een kind vaak ook in zijn zelfvertrouwen. En het is voor jou als ouder ook gezellig om af en toe even met een kind samen te zijn. Geniet hier dus samen extra van en plan dit met ieder kind een keer per maand in bijvoorbeeld.

 

Waarom ik deze tips geef?

Het is voor een kind belangrijk dat hij zich thuis op zijn gemak voelt. Het kan zijn dat hij op school heel onzeker is. Of op de sportclub of ergens anders waar hij komt. Wanneer je kind merkt dat jij als ouder wilt helpen om te zorgen dat je kind lekker in zijn vel zit en zich niet onzeker hoeft te voelen, helpt dit vaak al heel veel.

Een kind voelt zich vaak onzeker door negatieve gedachten als ik kan het niet, het lukt me niet, wat zal een ander wel niet van mij denken.

Als je er thuis al voor zorgt dat je kind deze negatieve gedachten minder heeft door hem zelf dingen uit te laten proberen of door complimenten te geven kunnen deze negatieve gedachten omgedraaid worden naar positieve gedachten. Ik vind het heel spannend maar ik ga het toch proberen. Of ik weet dat iedereen naar me kijkt, maar ik ben goed zoals ik ben.

Er zijn ook trainingen waarin je kind dit allemaal kan leren. Ik geef bij mij in de praktijk bijvoorbeeld weerbaarheidstraining aan kinderen van 8 tot 12 jaar. Maar als jij thuis ook op deze manier met je kind werkt en het kind zelfvertrouwen geeft is dit al een grote winst voor jullie allebei.

Zorg er als ouder voor dat jouw kind zelfvertrouwen houdt en positief dingen kan bekijken. Dit kan zoveel doen voor je kind.

 

De foto is van Shutterstock

 

Meer blogs van Petra:

Avondeten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Avondeten: hoe hou je het gezellig…

Hoe vaak hoor ik het ouders niet zeggen. Elke avond weer dezelfde strijd aan tafel over het eten. Of aan tafel veel discussies en irritaties.…

Recensie: Eiland, het boek zonder letters + winactie

Recensie: Eiland, het boek zonder…

Vrijdag viel met een grote plof een pakketje door de deur. Mijn zoon rende ernaar toe en keek voor wie het was. Voor jou mama, zei hij. Ik…

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Mama Petra en haar zoon Marc mochten een kauwsieraad uitproberen. Petra zou hier vervolgens haar bevindingen over opschrijven, maar Marc wilde…

Mijn naam is Petra en ik ben moeder van 2 lieve, stoere jongens (2006 en 2011). Ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt en heb sinds 2015 mijn eigen kindercoachpraktijk: Kindercoachpraktijk de Puzzel. Hier begeleid ik kinderen en hun ouders bij hulpvragen zoals pesten, echtscheiding, en faalangst. Mijn oudste zoon heeft ADHD en mijn man heeft ADD. Daarom besloot ik vorig jaar een opleiding te doen voor adhd coach wat ik ook goed kan gebruiken in mijn praktijk.

Ik vind het leuk om te bloggen omdat ik op die manier ouders tips en advies kan geven en ze zo kan helpen hun kind weer in balans te krijgen. Mijn slogan voor de praktijk is Elke puzzel is het waard opgelost te worden. En daarom werk ik als kindercoach. Om samen met ouder en kind de puzzel op te lossen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.