);

Overgaan van babymelk naar babyprak

Overgaan van babymelk naar babyprak

Op een gegeven moment is het zo ver: je baby is geen baby die alleen maar aan de borst of fles lurkt. Er moet vast voedsel in! Maar wanneer ga je over van babymelk naar de babyprak? Als je de regels erop naleest, mág je vanaf 4 maanden je kind eten aanbieden als er interesse voor is, maar vanaf 6 maanden móet je dat. Hoe weet je dat je baby interesse heet in vast voedsel? Het is leuk zo'n zin in een boekje waarin staat dat ze het vanzelf aangeven, maar 'Mam, mag ik een boterham?' zit er voorlopig echt niet in. Hoe geeft die baby zijn eetlust dan in hemelsnaam aan?

 

Het wanneer wordt vanzelf duidelijk

Het wordt vanzelf duidelijk als je kind je hap uit je mond kijkt. Het klopt echt wat er staat. Het was zó grappig om te zien die eerste keren, de boekjes hadden zowaar gelijk. Manlief en ik zaten aan tafel te eten en ons kind zat er gezellig bij. De lepel werd zo aandachtig gevolgd dat ik direct dacht 'zou dit het moment zijn dat...?' Kijk, zodra je dát denkt, dan is het zo ver, maar mocht je meer overtuiging nodig hebben, voor ik het wist werd er naar de lepel gegrepen door zoonlief en richting gezicht gebracht. Dat is pas klare taal kind en daar houdt deze moeder wel van!

 

Hoe ga je over van babymelk naar babyprak?

Maar hoe pak je de wisseling van babymelk naar prak aan? Dat vond ik behoorlijk lastig en begon het consultatiebureau en broeder Google veelvuldig te raadplegen. Om je hetzelfde gedoe te besparen, volgen hier enkele tips, maar er leiden meerdere wegen naar Rome. De een Rapley-ed, de ander Olvarit, een ander prakt zelf of doet een combinatie. Waar het om gaat is dat je doet wat voor jou goed voelt en dat het gezond is.
Je moet in géén geval flesvoedingen laten vervallen. Vast voedsel is ter introductie en is leuk voor erbij. De hoofdmaaltijd is voorlopig nog melk voor je baby en pas vanaf een maand of 8 komt daar verandering in.
Je kunt met fruit of met groente beginnen. Van vriendinnen die met fruit zijn begonnen, hoorde ik dat de groente vervolgens niet zo enthousiast werd ontvangen. Dat smaakt natuurlijk lang niet zo zoet. Ik heb dan ook met alle kinderen gekozen om te starten met groente. Wortel, pompoen en doperwtjes zijn goede starters met zachte smaken die zoet zijn en niet zo moeilijk voor de maag. 

Geef je baby een paar dagen lang hetzelfde, zodat je kind kan wennen aan de smaak. Als je een kant en klaar potje koopt, is het sowieso te veel en heb je voor een paar dagen genoeg. Ook al vind je kindje het lekker, de omschakeling naar vast voedsel kan de eerste week gepaard gaan met darmkrampjes, dus geef niet het hele potje! Wat mij goed is bevallen, is om een potje in drieën te verdelen. Dat was een goede hoeveelheid om geen darmkrampjes te krijgen, maar wel te voldoen aan de beginnende eetlust.

 

Wat als vast eten nog niet bevalt?

Bevalt het eten de eerste keer niet? Geen nood, het kan wel tot 10 x duren voordat een smaak 'groeit' en gaat bevallen bij je baby. Gewoon even doorzetten dus! De eerst 6 x dat onze kleine haring kreeg, werd dat vakkundig de mond uit gewipt en inmiddels zijn we zo ver dat het een geweldige traktatie is. Doorzetten loont écht. Als je een week of 4/5 groente hebt aangeboden, kun je ook fruit toevoegen aan het dieet. In het begin hoef je echt niet moeilijk te doen met maaltijden. Een gekookte aardappel met wat kookvocht of (moeder)melk is al een maaltijd. Het wordt pas na zo'n 6/8 weken wat ingewikkelder als je meerdere groentes samen gaat voegen. Geen inspiratie? Kijk eens naar de ingrediënten op een potje kant-en-klare babyvoeding. Geheid dat je het zelf ook kunt klaarmaken. 

Ons eetritueel is als volgt: 
Rond tienen krijgt meneer zijn ochtendpap, met 1 geprakte banaan en eventueel een paar stukjes ander fruit, zoals enkele aardbeien of bosbesjes. Soms zit er een geraspte appel, wat sinaasappel of een stukje mango doorheen. 
 's Avonds is er een prakje met koolhydraten en 1 of 2 verschillende groente. Bijvoorbeeld (zoete) aardappel met wortel en erwtjes of rijst met courgette en gestoomde kip. Alles wat te veel is (behalve aardappels!) kun je invriezen per portie en je hebt de volgende keer snel wat bij de hand. 

 

Verdere tips voor vast babyvoedsel

Het scheelt natuurlijk enorm of je in de winter of zomer begint met het introduceren van vast voedsel. Wij eten graag uit de tuin en de perziken, aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen komen uit de moestuin. Biologisch en onbespoten geeft ons in elk geval een goed gevoel, maar als je deze in de winkel moet kopen, hangt daar vaak een prijskaartje aan om U tegen te zeggen. Kijk naar je budget en vooral naar seizoensproducten. Dat smaakt beter en is goedkoper. Een winteraardbei is lang zo lekker niet als zijn zomerse zusje, en is een stuk duurder. 
In de middag wordt er een stukje brood gegeten. Kleine stukjes en geen korst, maar wél met pindakaas! Hoe eerder je aan allergiegevoelige etenswaren begint, hoe minder waarschijnlijk het is dat je kind een allergie krijgt. Dus wij smeren volop pindakaas en het bevalt prima. Voor meer informatie kun je er dit artikel nog eens op nalezen.

van Babymelk naar vast voedsel


Het eten gaat niet vlekkeloos (letterlijk!), dus zorg voor veel slabs in huis. 
Met 8 maanden eet je kind al minimaal 2 maanden vast voedsel en een vroege eter zelfs al 4 maanden. De avondmaaltijd wordt steeds minder prak en ziet er meer en meer uit als maaltijd voor gevorderden. Ook kun je vlees, vis of kip toevoegen aan de maaltijd, als je dat nog niet deed. Als je dat niet wilt, is er natuurlijk ook geen man overboord. Vegetariërs eten veelal een stuk meer groente en dát is natuurlijk alleen maar gezond. Met 12 maanden moet je kind met de pot mee kunnen eten en hoef je er niet meer apart voor te kunnen koken.

Volg je eigen gevoel en prak ze!  
 

Hoofdfoto van Shutterstock

Vreedzaam protesteren met of zonder kinderen?

Vreedzaam protesteren met of zonder…

Nog nooit heb ik zo lang gekeken naar mijn scherm en zin na zin gedelete. Moet ik deze column dan wel schrijven als het me niet…

Hét boek - hij ligt er al!

Hét boek - hij ligt er al!

Er wordt al dagen gestreden door de 3 kinders in huis om Het Boek. Als religieuze lezer zou je wellicht kunnen denken dat Het Boek waarnaar…

De erfenis van een kinderkamp. En bedankt!

De erfenis van een kinderkamp.…

Na het kamp is K3 (kind nummer 3) vol verhalen. De pyjama disco was een grote hit. Meneer is er vol van! Ook de kok heeft goed gekookt volgens…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 1

  1. Rory

    sep 23, 2017 at 09:46

    Heel herkenbaar. Hier liep het in het begin net zo. Ik geloof dat we zijn begonnen met een (zelfgemaakt) bananenhapje en vlak erna (met een koker en stomer) vis, vlees, kip samen met zoete aardappel en groentes, heel veel verschillende groentes. Hier ook overigens gewoon brood met pindakaas (de eerste paar maanden zelfs alleen met boter).



This thread has been closed from taking new comments.