);

Vakantie in Noord-Limburg: de leukste gezinsuitjes

Vakantie in Noord-Limburg: de leukste gezinsuitjes

Limburg: ons stukje buitenland in eigen land. Het zangerige dialect, de gastvrijheid, het weer… in Limburg is het vaak in alle opzichten net een paar graden warmer dan bij ons thuis zo lijkt het wel. Als je aan Limburg denkt, dan zakken we vaak gelijk door naar Maastricht en Valkenburg. Maar Limburg is nog zoveel meer dan dat. Wij verbleven een lang weekend in het noorden van Limburg in Roggel, dat ligt onder Venlo tussen Weert en Roermond in. Van daaruit hebben we diverse leuke gezinsactiviteiten gedaan, die ik natuurlijk allemaal ga beschrijven.

Maar eerst iets over ons verblijf op recreatiepark de Leistert.

 

Logeren op Recreatiepark de Leistert

Op de scheidslijn van midden en Noord Limburg vind je Recreatiepark De Leistert, dat in 1960 begon als camping en inmiddels is uitgegroeid tot een park van formaat met allerlei soorten accommodaties. Van luxe boerderijen en villa’s op het Buitenhof tot glamping tenten en lodges op de camping en natuurlijk behoort kamperen met eigen tent of caravan ook nog steeds tot de mogelijkheden.

Wij verbleven in een 4 persoons lodge op de camping. Gewoon een uitstekende accommodatie voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Je ziet in het filmpje dat we maakten van De Leistert hoe de 4 persoons lodge eruit ziet.

Mooi weer of regen, bij De Leistert vermaak je je wel. Van bowlen tot in en outdoor klimmen en spelen. Ook zwemmen doe je binnen in het subtropisch zwembad met 2 glijbanen en buiten in het verwarmde golfslagbad (vanaf mei geopend) of in het zwemmeertje met de daarnaast gelegen speeltuin.

Het geheel is heel ruim opgezet. Of het nou de speeltuin is of de camping. Je hebt lekker de ruimte om je gang te gaan, een balletje te trappen, te skelteren of fietsen. Geen hutje mutje gevoel dus. Heerlijk!

De Leistert is een uitstekende uitvalsbasis om de rest van Noord en Midden Limburg te ontdekken.

 

Gamen en laserschieten bij E-Village

Als je logeert op De Leistert, dan móet je natuurlijk even bij de buren binnen wippen: E-village. Lasergamen, de oogjes van dochter begonnen al te glimmen toen ze hoorde dat we dat bij de buren van de Leistert gingen doen. En toen we binnen waren, was ze al helemaal niet meer te stuiten. Computerspelletjes, overal waar je keek de gaafste nieuwste games in een grote hal. Van al die te gekke games bleek air hockey toch wel favoriet, maar er is ook gedanst, gitaar gespeeld en er zijn monsters verslagen. Samen met het gezin van Lisette (lisetteschrijft.nl) hebben we ons heerlijk uitgeleefd.

Na een frietje met snack gingen we laserschieten. In een hal, die met het licht aan dienst doet als tennisbaan, waren objecten geplaatst om achter te verschuilen en we moesten elkaar raken op de geweren. Het was laagdrempelig en leuk. Niet te eng voor ook iets jongere kinderen. Ook de 6 jarige in ons gezelschap deed heerlijk mee.

Je betaalt bij E-Village 1 entreeprijs. Voor 10,50 kun je gamen zoveel je wilt én speel je een half uur lasergamen. Voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar is het goedkoper en kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Kijk op E-Village voor verdere arrangementen, openingstijden en evenementen die georganiseerd worden. Wat ons betreft een absolute aanrader om op een druilerige dag of een avond te gaan doen.

Uiteraard kan zo’n geweldige avond alleen eindigen met een ijsje. Moe maar voldaan liepen we weer terug naar onze lodge op camping De Leistert.

E-village gamen in Roggel Limburg

 

Kasteel de Keverberg – Kessel

Het modernste en toch een van de oudste kastelen van Nederland ligt op 17 minuten rijden van De Leistert in Kessel. Het kasteel is in de eeuwen heen meerdere malen afgebrand en weer opnieuw opgebouwd. De laatste keer was in 1944. Het is daarna niet in oude ere hersteld, maar er is duidelijk een moderne twist aan gegeven. Het deel dat in 2015 opnieuw gebouwd is, heeft een moderne uitstraling gekregen met veel glas. Hierin zijn voornamelijk vergaderzalen gevestigd, wat ik persoonlijk jammer vind. Had er een museum van gemaakt met kunst van Limburgse kunstenaars en het kasteel had een meer toeristisch karakter gekregen. Nu heb je als bezoeker niet veel te zoeken bovenin het nieuwe gedeelte, behalve de galerij die een mooi uitzicht biedt over het omliggende Maas landschap.

Code Keverberg – een spel dat je in groepen, en dus als gezin kunt spelen in en om het kasteel – is leuk om te doen. Door verschillende opdrachten goed te vervullen, kraak je uiteindelijk de code van Keverberg en mag je de schat met de juiste code openen. Een kleine verrassing voor de kinderen ligt in de schat, die bij de receptie staat. Van het spel hebben we echt genoten.

Er is een fijn terras om wat te drinken en Limburgse vlaai te eten.

Code Keverberg speel je voor 9 euro per volwassene en 5 euro per kind. Dat is inclusief entree van het kasteel.

Kasteel Keverberge in Kessel

 

Genieten bij ijssalon Clevers

100 meter verderop is de beste ijssalon van Noord-Limburg te vinden: Clevers. Clevers is al ruim 30 jaar een begrip in Noord en Midden Limburg. In 1985 maakte Theo Clevers naast de frieten die hij bakte voor het eerst echt ambachtelijk schepijs. 4 jaar later namen ze afscheid van de frieten en opende hij in Grubbenvorst de eerste ijssalon. Nu 30 jaar later zijn er 6 ijssalons te vinden in midden en noord Limburg en de 7e opent in Tienray half mei. Wij mochten een “ijsje” gaan eten in Kessel. Ik zeg “ijsje”, want je gaat hier niet voor een bolletje, maar voor een coupe of een chocolade fondue met vers fruit en marshmallows. Alleen al voor IJssalon Clevers maakt een bezoek aan Kessel meer dan waard. Wat hebben we hier genoten van dit heerlijke ijs!

En bij welke Clevers je ook binnenstapt… je kunt altijd kiezen uit dezelfde menukaart. Al het ijs wordt centraal gemaakt, dus is ook altijd van een constante kwaliteit. Jouw favo ijscoupe smaakt dus gegarandeerd hetzelfde in Kessel, Arcen, Overloon, Plasmolen, Grubbenvorst, Roermond en zo meteen ook in Tienray.

Kijk maar eens wat voor lekkers ze bij Clevers hebben

IJs van IJssalon Clevers in Kessel

 

Cultureel uitje: Limburgs Museum – Venlo

Dat wat je je bij een museum voorstelt, dat is het Limburgs Museum. Limburg in beeld én geluid: van de oermens tot nu. Je krijgt een heel compleet overzicht in verschillende ruimtes. Er is enorm veel te zien en te horen. Wij liepen er in een redelijk straf tempo doorheen en toch waren we 2 uur kwijt. Je kunt hier dus absoluut een ochtend, middag of zelfs een hele dag in doorbrengen mits je kinderen het dan nog leuk vinden uiteraard.

Op de route kunnen de kinderen een speurtocht doen. Bij elk ei is er een vraag te beantwoorden. De vragen zijn qua moeilijkheid onderverdeeld in 4 – 7 en 8 – 12 jaar. Heb je alle opdrachten goed beantwoord, dan kun je na afloop bij de receptie een kleinigheidje ophalen. Marisa was een beetje teleurgesteld over haar “prijs” na alle moeite die ze heeft moeten doen om de code te kraken. Daar mag ook iets meer aandacht aan worden besteed. Misschien kan men aan de receptie de verwachting alvast iets temperen? wink

Het Limburgs Museum heeft tot 21 mei de tentoonstelling van Paul van Loon in huis. Dat is voor de kinderen die van Dolfje Weerwolfje en de Griezelbus houden wel een absolute aanrader! Er staat een levensgrote echte griezelbus, je kunt er film kijken en er is in deze hal heel veel te doen, te zien en te beleven. Wilde je een dagje cultureel bezig zijn in Limburg, doe dat dan vooral nog voor 21 mei, want de tentoonstelling van Paul van Loon is wel erg leuk. Vanaf half juni komt hier de tentoonstelling: High Tech Romeinen, waarin kinderen kunnen beleven hoe de Romeinen bouwden en leefden.

Limburgs Museum

 

Leuk voor het hele gezin: Kasteeltuinen Arcen

Bij kasteeltuinen denk je misschien niet direct aan iets als het gaat om een leuk gezinsuitje, maar dat is het absoluut wel! Neem een mooie dag en je kunt er zeker een hele dag met veel plezier doorbrengen. Wij waren van 10.00 uur tot 13.45 uur maar hadden zeker nog minstens een of twee uur langer kunnen blijven als we niet aan een strak schema gebonden waren.

Wat een prachtig aangelegd park met mooie bloemen en planten. En wij waren er in het voorjaar tijdens een van de eerste mooie weekenden van dat jaar. Laat staan als alles groen is en in bloei. Schitterend!

Bij de fijne speeltuin kunnen de kids zich lange tijd vermaken om de minigolfbaan niet te vergeten. Die is prachtig aangelegd tussen de watervallen en het groen. Ga ook even de koikarpers te eten geven. Die zijn zo gretig, dat je ze kunt “aaien”. De koikarpers zie je overigens in bijna alle wateren van de Kasteeltuinen Arcen. Waarom? Voor de overstroming in 1995 was er op het terrein 1 vijver met prachtige koikarpers. Na de overstroming zaten de koikarpers opeens in alle vijvers en in de slotgracht. Vooral die in de slotgracht zijn ontzettend groot. Blijkbaar vinden ze het er fijn, want ze hebben zich goed voortgeplant.

De entree kost 17,00 (let op online ben je goedkoper uit) en voor kinderen tot en met 17 jaar betaal je 50% hiervan. Tijdens de zomermaanden juli en augustus betaal je alleen voor de volwassenen entree. Je kinderen t/m 17 jaar kan je dan dus kosteloos kennis laten maken met alle pracht van Kasteeltuinen Arcen. Een absolute aanrader wat ons betreft. 

Kijk hier voor meer informatie over Kasteeltuinen Arcen

kasteeltuinen Arcen Limburg

 

Eten aan de Maas bij Alt Arce

Ben je dan toch in Arcen, ga dan bierbrouwen bij Hertog Jan, ga een ijscoupe eten bij Clevers (want die hebben hier ook een vestiging) en ga lunchen of dineren bij Alt Arce. Gewoon lekker een drankje drinken op het terras kan natuurlijk ook. Deze brasserie met de vlotte en persoonlijke attente bediening heeft een prachtig terras aan de Maas. Terwijl wij aan de borrel zaten op het terras, was Marisa steentjes in de Maas aan het gooien. Die was daar gelijk een tijdje zoet mee. Dus als de Maas na onze komst opeens 30 cm hoger lag...dat komt door onze dochter.

Eten doe je er op niveau maar voor een normale prijs. Zeker de ambiance aan de Maas, de goede keuken en de fijne service in ogenschouw nemend. Wat ons betreft is Alt Arce echt the place to eat in deze regio.

Het aspergeseizoen was tijdens onze komst net gestart. En aangezien we het hele weekend al langs aspergevelden reden en we steeds meer trek kregen in het witte goud, aten wij bij Alt Arce uiteraard asperges! Zalig! Manlief koos voor asperges op traditionele wijze met boter, ham, krieltjes en een eitje. Ik koos voor asperges met pasta, gamba’s en in een fijne curry saus. Dochterlief hield het bij pannenkoeken….haar favoriet. We hebben hier fantastisch gegeten! Bedankt Alt Arce!

Asperges eten bij Alt Arce in Arcen Limburg

 

Educatief uitje: Wereldpaviljoen – Steyl

We stappen in een echt vliegtuig. Riemen vast? We vertrekken. Naar Nicaragua welteverstaan. Bij aankomst moeten we langs de douane. De douanier controleert de vliegtickets en de paspoorten. Ook Marisa’s bij de receptie ontvangen tasje wordt gecontroleerd en hij haalt daar opeens een mes uit. Hij kijkt streng naar haar en Marisa schrikt. “Maar dat is niet van mij, dat heb ik daar niet in gestopt”, roept ze hard en enigszins benauwd doet ze een stap achteruit en komt tegen me aan staan. Zo van: jij beschermt me wel tegen die nare man hè mam. Tuurlijk schat wink

Dat ze veel fantasie heeft, is vaak leuk, maar in dit geval moesten we haar geruststellen dat het spel was. Dat ze niet echt naar de gevangenis zou gaan. Net als dat het vliegtuig niet echt zou vertrekken.

We gaan zien en beleven hoe de kinderen in Nicaragua leven, spelen en naar school gaan. In het paspoort staan opdrachten die na vervulling een stempel opleveren. We worden netjes verwelkomd door de Burgemeester en hij legt ons wat dingen uit. Daarna knutselt Marisa een dromenvanger, een muziekinstrument (dat ze wil doneren aan een arm land, nu nog op de post doen), we wonen een schoolles bij en gaan op zoek naar de gouden koffieboon (en vinden ze allemaal, waardoor de groep erna kon zoeken wat ze wilden, haha).

Wereldpaviljoen is een leuk en educatief uitje voor kids en wordt gerund door vrijwilligers. Marisa had er nog wel langer willen blijven, maar wij waren na 2 uur wel klaar. Niet onbelangrijk: Wereldpaviljoen is alleen geopend op woensdag- en zondagmiddag.

Wereldpaviljoen in Steyl Limburg

 

Andere leuke dingen om te doen in Noord-Limburg

  • Fun Beach Panheel: een heerlijke stranddag met waterpret op het aquapark, lopen over het water in een aquaroller, pedellen op een supplank, glijden op een wakeboardbaan, etc.
  • Fun Forest: het grootste en meest uitdagende klimpark van Nederland
  • GaiaZOO: ontmoet de dieren tijdens een complete wereldreis in één dag
  • Speelpark Klein Zwitserland: avontuurlijk speelpark met de hoogste schommel en de langste buisglijbaan van Europa.
  • Toverland: een magisch mooie dag voor jong en oud met meer dan 30 attracties en shows.

» Lees ook: review Toverland

Bij liefdevoorlimburg.nl kun je al deze én veel meer leuke activiteiten zoeken en vinden in dit deel van de provincie Limburg. Bijvoorbeeld alle fijne overnachtingsadressen of activiteiten in de regio. En kijk hier voor een fijn restaurant in Limburg.

 

Het was een heel vol en enerverend maar superleuk weekend in Noord-Limburg. Met dank aan Liefde voor Limburg voor het organiseren van deze reis. We hebben een goed beeld gekregen van de regio en gaan zeker op eigen gelegenheid nog eens terug. Terug naar De Leistert, want daar zijn we nog niet uitgespeeld en uitgezwommen en we willen graag een duik in de sauna nemen in onze eigen villa op de Buitenhof, terug naar E-village want dat is gewoon een must-do als je in de buurt bent en dochterlief heeft het er nog steeds over, terug naar Clevers voor het lekkerste ijs en we zouden graag nog terug gaan om het kasteel van Kasteel Arcen van binnen te bekijken. Daarvoor was helaas geen tijd meer. En dan eten we gelijk nog een hapje bij Alt Arce want hier voelden we ons direct heel welkom. En de inwendige mens moet ook af en toe verwend worden, tenslotte…

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.