);

Uitvaartwensen bij het verlies van je partner

Uitvaartwensen bij het verlies van je partner

Het verlies van je partner is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. De toekomstplannen die jullie samen hadden, veranderen plotseling en misschien ben je ook wel ineens alleenstaand ouder. Naast alle emoties die erbij komen kijken, moeten er praktische zaken geregeld worden. Daarom deelt Monuta in dit artikel tips die je helpen om een afscheid op een passende manier in te vullen en wat de uitvaartmogelijkheden zijn waar je zelf rustig over kunt nadenken.

 

Persoonlijk afscheid

Bij het organiseren van een afscheid denk je misschien aan officiële dienst of toespraak in een uitvaartcentrum, aula of kerk. Als je het afscheid op een traditionele manier wilt invullen, is daar niets mis mee. Alleen merken de uitvaartverzorgers van Monuta vaak dat de dierbaren een betere weg voor hun emoties kunnen vinden en er met een prettig gevoel op terugkijken als de uitvaart op een persoonlijke wijze plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld een tuinliefhebber was, kan een afscheid in een mooie (eigen) tuin plaatsvinden. Het kan ook tot uiting komen in de muziek die wordt afgespeeld, of de catering. Ook met beperkte financiële middelen kan een afscheid heel persoonlijk zijn.

 

Vogelzaadjes

Zo mochten we het afscheid verzorgen van een veteraan met een erg bijzonder verhaal, waar hij steeds weer over vertelde. Na een heftige gebeurtenis tijdens zijn missie keerde hij terug naar Nederland. Het was een eenzame tocht, en dat op blote voeten. Het enige commentaar dat hij eenmaal aangekomen kreeg, was dat zijn legerschoenen ontbraken. Het was een heftig verhaal over zijn tijd in Nederlands-Indië. Daardoor had hij nog steeds geen rust gevonden. Hij probeerde zich te ontspannen bij zijn vogels en was dan ook altijd met de diertjes bezig.

Tijdens zijn uitvaart stond er niet voor niets een paar legerschoenen op zijn kist. Zijn verhaal werd voor de laatste keer gedeeld met al zijn dierbaren. Tot slot strooiden zijn nabestaanden geen rozenblaadjes, maar vogelzaadjes in zijn graf. Zijn weduwe zei: ‘’Nu kunnen we het echt afsluiten.’’


Financieel

Ook aan de financiële kant zijn er meerdere mogelijkheden. Misschien is er wel een uitvaartverzekering afgesloten, of is er geld gespaard. Een andere optie is sparen middels een uitvaartfonds. In een uitvaartfonds bouw je een bedrag op dat beschikbaar komt bij de uitvaart, zoals het Monuta Uitvaartfonds. Het bedrag uit het uitvaartfonds wordt gegarandeerd besteed aan de uitvaart en de uitvaartnota wordt ook direct vanuit het uitvaartfonds betaald.

 

Hulp vragen

Iedereen beleeft een rouwperiode op zijn of haar manier. Het is belangrijk om je rouwgevoelens niet weg te stoppen, maar juist aandacht te geven. Laat het verdriet er zijn en vraag om hulp als je dat nodig hebt. Misschien zorgen alle mogelijkheden voor twijfels en vragen. Om hulp vragen is geen zwakte, maar een kracht. Je kunt je omgeving om hulp vragen, of mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij kennen je emoties en uitdagingen, waardoor je je begrepen voelt.

 

In gesprek met een uitvaartverzorger

Daarnaast kan je in gesprek gaan met een uitvaartverzorger. Die is op de hoogte van alle uitvaartmogelijkheden en weet wat gebruikelijk is in jouw regio. Een uitvaartverzorger kan je daarom op veel punten ontlasten. Je kunt je eigen uitvaartwensen bespreken met een uitvaartverzorger. Voor sommigen is dat een taboe, maar het kan juist rust geven om je uitvaartwensen te bespreken en vast te leggen.

 

Zelf je uitvaartwensen vastleggen

Als je een gesprek over uitvaartwensen moeilijk vindt, kan je online kijken naar de mogelijkheden. Op de website van Monuta kan je gratis je eigen uitvaartwensen vastleggen en alle mogelijkheden inzien, ook als je elders verzekerd bent. Door je wensen zelf kenbaar te maken, laat je nabestaanden niet met vragen achter en kunnen ze met een goed gevoel terugkijken op het afscheid.

Dit is een ingezonden bericht.

De afbeelding van de duif is van PopTika by Shutterstock

Dé trends voor de babykamer

Dé trends voor de babykamer

Er is een kleine op komst of je wilt de babykamer opnieuw inrichten. De meeste vrouwen vinden het geweldig om de babykamer in te richten.…

Zo wordt de beste koffie bepaald

Zo wordt de beste koffie bepaald

Hoe wordt nu eigenlijk bepaald wat goede koffie is? Zijn er manieren om dit objectief te meten? Of is het de persoonlijke smaak van degene…

4 praktische tips voor een kindvriendelijke tuin

4 praktische tips voor een kindvriendelijke…

Wanneer je kinderen hebt zul je al snel merken dat de tuin een plek is waar ze graag spelen. Maar tegelijkertijd wil je dat de tuin er mooi…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.