);

Buitenspelen in de tuin: de leukste spelletjes

Buitenspelen in de tuin: de leukste spelletjes

Zodra het zonnetje begint te stralen, is het tijd om die deuren open te gooien en de kleintjes naar buiten te laten stormen. De tuin wordt een speelparadijs vol mogelijkheden voor avontuur, beweging en dolle pret. In dit artikel duiken we in te gekke activiteiten en spelletjes waarmee kinderen zich kunnen uitleven in de tuin wanneer het mooi weer is. We hebben een combinatie gemaakt van gewone tuinspelletjes en hilarische waterspelletjes.

Leuke tuinspelletjes

 1. Ravotten met een zand- en watertafel

Een zand- en watertafel is de ultieme mix voor kinderplezier en zintuiglijke verkenning. Laat ze zich uitleven met zandkastelen bouwen aan de ene kant en waterpret aan de andere kant. Van modderige meesterwerken tot watergewassen kunst, dit stimuleert niet alleen hun creativiteit maar ook hun fijne motoriek. Omdat kinderen zich kunnen “verliezen” als ze aan het creëren zijn, is het belangrijk dat je de watertafel in de schaduw zet of onder een parasol zodat ze niet verbranden.

 1. Groene vingers: Tuinierpret

Kinderen vinden het geweldig om met hun handen in de aarde te wroeten. Geef ze een eigen stukje tuin om bloemen, kruiden of groenten te planten en verzorgen. Het zien opkomen van hun plantjes en bloemen geeft een gevoel van trots en verantwoordelijkheid. En ondertussen krijgen ze spelenderwijs lessen over de natuur en de cyclus van het leven.

 1. Jeu de Boules voor kids

Jeu de Boules, of petanque, is niet alleen voor volwassenen. Dit werpspel draait om metalen ballen zo dicht mogelijk bij het doelballetje te krijgen. Voor kinderen zijn de ballen van kunststof en vaak verzwaard met water. Het is wel een spel waar je als volwassene een beetje bij wilt blijven, want anders vind je ballen nooit meer terug of de ballen worden ingezet voor een gevecht wink

 1. Mega Mikado

Supersized plezier met de klassieker Mikado. Deze reuze variant is erg leuk voor gebruik in de tuin. De stokken zijn 50 cm lang. Leg de stokken op het terras en laat de kleintjes om beurten een stok verwijderen. Het vraagt om concentratie, fijne motoriek en vooral een hoop lol.

 1. Croquet

Croquet is een tijdloos spel dat strategie en precisie vergt. Zet een baan op en laat de kids met een hamer de bal door poortjes tikken. Hiermee sleutelen ze niet alleen aan precisie en coördinatie, maar ook aan teamwork en sociale skills, of ze nu samen spelen of individueel.

 

Waterspelletjes bij écht mooi weer

Gaat het kwik boven de 23 graden en beginnen ze te zeuren om een zwembadje in de tuin, dan kan je deze leuke waterspelletjes met ze doen. Vooral als je geen zin hebt om het zwembad op te zetten of het daarvoor nog te vroeg of juist te laat in het seizoen voor is, zijn deze spelletjes leuk en verfrissend.

 1. Waterballonnengevechten

Op hete dagen gaat er niets boven een episch waterballonnengevecht. Laat ze zich helemaal laten gaan terwijl ze elkaar plagen met de knappende ballonnen. Beweging, teamgeest en gegarandeerd gegil maken dit tot een onvergetelijke ervaring.

 1. Spons Estafette

Verdeel de kinderen in teams en zet aan het begin en het einde van de tuin emmers water neer. Geef elk team een spons en laat ze de spons volzuigen met water en vervolgens het water in de emmer aan de andere kant van de tuin uitknijpen. Het team dat als eerste het meeste water in de emmer krijgt, wint.

 1. Waterlimbo

Vul een tuinslang met water en houd hem vast zodat er een boog ontstaat. Laat de kinderen één voor één onder de boog doorlopen terwijl ze proberen hun rug zo plat mogelijk te houden, zonder het water te raken. Na elke ronde wordt de boog lager, net als bij limbo dansen.

 1. Waterballonnen piñata

Hang een watergevulde ballon aan een tak in de tuin en blinddoek de kinderen om de beurt. Geef ze een zwembadspeeltje om de ballon te raken en te laten knappen. Het lachen is gegarandeerd wanneer de ballon plotseling knapt en zorgt voor een verfrissende verrassing.

 1. Waterschattenjacht

Vul plastic flessen met water en voeg enkele druppels voedingskleurstof toe om ze te kleuren. Verstop de flessen in de tuin en geef de kinderen een lijst met kleuren die ze moeten vinden. Zodra ze een fles vinden, hebben ze een "schat" ontdekt. De flessen kunnen later worden gebruikt voor een waterballonnengevecht.

 1. Waterglijbaan

Gebruik een grote plastic zeil of een stuk plastic folie om een waterglijbaan te maken op een helling in de tuin. Sproei water over het zeil om het glad te maken en laat de kinderen naar beneden glijden. Zorg voor een zachte landing met een opblaasbaar zwembadje aan het einde.

 1. Waterpistool doelwitten

Plaats verschillende doelwitten zoals bekers, ballonnen of papieren doelen in de tuin. Geef de kinderen waterpistolen en laat ze mikken op de doelwitten om punten te scoren. Je kunt zelfs een kleine wedstrijd organiseren om te zien wie de meeste punten kan verdienen.

 

Zo, nu heb je denk ik genoeg inspiratie voor leuke tuinspelletjes bij mooi weer.

Geniet!

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.