);

5 tips om verlichting creatief te gebruiken in huis

5 tips om verlichting creatief te gebruiken in huis

Hoewel het buiten langer licht blijft, gebruik ik binnen nog steeds alle verlichting. Ons hele huis heeft, sinds wij er zijn komen wonen, een volledige make-over ondergaan en daar hoorde ook een verlichtingsplan bij. Dit hele plan heeft een winter- en zomerstand, waardoor we zowel in de winter als de zomer alle ruimtes van voldoende licht kunnen voorzien. Bij ons duurde het een tijdje voor we de ideale setting hadden gevonden. Ik hoop dat je met deze tips om verlichting creatief te gebruiken in je huis sneller tot een fijn lichtplan kunt komen.

 

Keukenverlichting

De keuken is wat mij betreft de belangrijkste ruimte in het huis. Ik hou van koken en spendeer daarom vaak heel wat uurtjes per dag in de keuken. Keuken verlichting was dus iets waar hier in huis lang over is nagedacht. In plaats van alleen een plafonnière en het schamele licht uit de afzuigkap hebben we gekozen voor fijn wit licht boven het aanrecht dat verstelbaar is in helderheid. Op die manier heb je precies de goede hoeveelheid licht tijdens het koken en ook bij het afwassen kan ik nu laat op de avond zien of ik de ovenschalen wel goed heb schoon gemaakt.

 

Licht in de woonkamer

In onze woonkamer komt het licht maar van één kant. Dat is voor het klimaat best lekker, maar echt licht wordt het niet. Daar moet dus echt wat extra verlichting bij om elkaar zowel overdag en ‘s avonds te kunnen blijven zien. Met mooie LED-verlichting achter de banken en fijne spots die we kunnen gebruiken voor extra licht was onze woonkamer nog niet compleet. Om wat mannelijke elementen in het huis te krijgen hebben we de staande lamp industrieel vormgegeven. In de open kasten staat sfeerverlichting die niet echt iets toevoegt aan het licht in de ruimte, maar die wel zorgt voor een fijne, rustgevende sfeer.

 

Tips voor licht in de slaapkamer

Nu we steeds meer thuiswerken is de slaapkamer meer geworden dan een ruimte waar we alleen slapen. De slaapkamer dient als thuiswerkplek, spelletjeskamer en walk in closet. Daarom is er meer nodig dan een simpele lamp aan het plafond. Voor de slaapkamer hebben we gekozen voor indirecte verlichting die op iedere muur gericht kan worden en daardoor precies genoeg licht geeft voor Zoom calls met klanten. Daarnaast geeft de lamp boven de spiegel precies het juiste licht om je bij om te kleden. Aangezien we hier in huis vooral veel werken en slapen was het licht op de slaapkamer echt belangrijk en hier hebben we dan ook behoorlijk in geïnvesteerd. Ik kan iedereen die de slaapkamer ook voor werk gebruikt aanraden dit ook te doen. 

 

Buitenverlichting voor gevorderden

Niet alleen binnen hebben we de verlichting aangepakt. Ook buiten hebben we verlichting geplaatst waarmee we naast elkaar ook het eten en de barbecue kunnen blijven zien. Onze zoon kan ook als het bijna donker is veilig spelen door keurig aangelegde spots in de grond. Bij de voordeur hangt een klassieke hanglamp en aan de schutting hangen kleinere hanglampen in dezelfde stijl. Gezien de beperkte aansluitpunten in onze tuin werd dit een soort buitenverlichting voor gevorderden, maar lampen met zonnepanelen boden uitkomst.

 

Het licht op het toilet

Als allerlaatste in ons verlichtingsplan pakten we het kleinste kamertje aan. Het licht op het toilet was toen we hier kwamen wonen namelijk een simpele TL-balk. Dat is nu niet echt vredig op de pot zitten kan ik je vertellen dus ook hier gingen we “all out”. Voor zover dat kan natuurlijk op een vierkante meter.. Door gebruik te maken van zacht licht en spiegels konden we net iets fijner ligt creëren, zodat we uiteindelijk rustiger en misschien ook wel langer op de wc zaten.

 

Hoe heb jij de verlichting in je huis geregeld?

De foto is van dbdavidova by Shutterstock

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe mama's

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe…

Er is een baby geboren, en dat moet gevierd worden! Of het nu gaat om je beste vriendin, je lieve zus of een verre nicht, jij gaat waarschijnlijk…

Kerstkaarten kopen: klein gebaar veel waardering

Kerstkaarten kopen: klein gebaar…

Verstuur je nog steeds kerstkaarten? Daarmee laat je zien aan je vrienden en familie dat je echt om ze geeft. In dit digitale tijdperk versturen…

De verbouwing van je woning: waar begin je mee?

De verbouwing van je woning: waar…

Voel je je niet meer helemaal thuis in je woning? Bevalt bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet meer helemaal? Of vind je de stijl van je…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.