);

Tips voor het kopen van een kinderfiets

Tips voor het kopen van een kinderfiets

De meeste kinderen in Nederland fietsen vrijwel iedere dag. Ze fietsen naar school, naar het sportveld, naar de winkel en naar hun vriendjes of vriendinnetjes. Sommige ouders nemen hun kinderen zelfs mee op fietsvakantie. Een goede kinderfiets is daarom een waardevolle investering. Wat is een goede kinderfiets? Aan welke criteria dient de juiste fiets voor je kind te voldoen?

 

Koop geen fiets op de groei

Een veel gemaakte fout is dat ouders een kinderfiets kopen die te groot is voor het kind. Dat 'op de groei' kopen lijkt handig, omdat kinderen nu eenmaal snel groter worden, maar het kan gevaarlijk zijn voor een kind om op een te grote fiets rond te rijden, omdat het kind niet goed bij de pedalen kan. Een te kleine fiets is echter ook geen goed idee, omdat dit moeilijk trapt en de fiets lastig in balans te houden is.

De juiste wielmaat is natuurlijk heel individueel, maar in de regel zijn kinderfietsen met 20"(inch) wielen geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Een kind van acht jaar heeft meestal genoeg aan een fiets met 24" wielen.


Zet het fietszadel op de juiste hoogte

Koop geen kinderfiets met een (te) groot zadel. De ideale hoogte van het zadel is 1,08 keer de binnenlengte van het kinderbeen. Dat betekent in de praktijk dat je  kind nog net met de tenen op de grond kan komen. Dat is echter veel te hoog als je kind nog moet leren fietsen. Zet bij kleine kinderen die pas beginnen met fietsen het zadel zo laag dat het kind beide voeten op de grond kan zetten. Pas als het kind het fietsen een beetje onder de knie heeft, kun je het zadel langzamerhand wat meer omhoog zetten, totdat het op de ideale hoogte staat.

 

Meer tips voor een goede kinderfiets

Koop bij voorkeur een lichtgewicht fiets. Zeker voor kleine kinderen is een fiets gauw te zwaar. Extra's zoals versnellingen of een derailleur zijn kwetsbaar en voor een kinderfiets niet nodig. Een terugtraprem is prettiger voor een kind dan handremmen. Als je toch voor handremmen op een kinderfiets kiest, zorg er dan voor dat je kind er gemakkelijk bij kan. Eventueel kan een fietsenmaker hierbij een handje helpen.

Heel belangrijk is de aanwezigheid van verlichting en reflectoren op de kinderfiets, zeker als je kind de openbare weg op gaat. Er bestaan tegenwoordig handige batterijlampjes die eenvoudig te monteren zijn en die het altijd doen, als je er een volle batterij in doet.

 

Fietsen naar de middelbare school

Kinderen die naar de middelbare school gaan, hebben een fiets nodig met extra accessoires, zoals een tassendrager voor de rugzak, die achterop de bagagedrager gemonteerd kan worden. Als een scholier iedere dag een flinke afstand naar school moet fietsen, zijn versnellingen in dit geval juist wel handig. Eventueel kan dan zelfs gedacht worden aan een elektrische fiets. Voor middelbare scholieren geldt dat ze meestal niet zo voorzichtig zijn met hun fiets. Daarom is de keuze voor een wat robuust merk altijd aan te raden.

 

De afbeelding is van Pressmaster by Shutterstock

Huis ingebroken? Wat nu!

Huis ingebroken? Wat nu!

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit zal overkomen: een inbraak. Toch komt het geregeld voor, en vooral in de zomermaanden zijn veel inbrekers…

Tips voor de verzorging van kamerplanten

Tips voor de verzorging van kamerplanten

Je weet dat aandacht goed is voor levende organismen, toch? Alleen daarom al is het verzorgen van je

Je huis in de gaten houden met een beveiligingscamera

Je huis in de gaten houden met…

Het is je wellicht bekend dat er in Londen enorm veel beveiligingscamera’s hangen, toch staan ze momenteel op de vierde plek in de top 10.…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.