);

Tips voor het kopen van een kinderfiets

Tips voor het kopen van een kinderfiets

De meeste kinderen in Nederland fietsen vrijwel iedere dag. Ze fietsen naar school, naar het sportveld, naar de winkel en naar hun vriendjes of vriendinnetjes. Sommige ouders nemen hun kinderen zelfs mee op fietsvakantie. Een goede kinderfiets is daarom een waardevolle investering. Wat is een goede kinderfiets? Aan welke criteria dient de juiste fiets voor je kind te voldoen?

 

Koop geen fiets op de groei

Een veel gemaakte fout is dat ouders een kinderfiets kopen die te groot is voor het kind. Dat 'op de groei' kopen lijkt handig, omdat kinderen nu eenmaal snel groter worden, maar het kan gevaarlijk zijn voor een kind om op een te grote fiets rond te rijden, omdat het kind niet goed bij de pedalen kan. Een te kleine fiets is echter ook geen goed idee, omdat dit moeilijk trapt en de fiets lastig in balans te houden is.

De juiste wielmaat is natuurlijk heel individueel, maar in de regel zijn kinderfietsen met 20"(inch) wielen geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Een kind van acht jaar heeft meestal genoeg aan een fiets met 24" wielen.


Zet het fietszadel op de juiste hoogte

Koop geen kinderfiets met een (te) groot zadel. De ideale hoogte van het zadel is 1,08 keer de binnenlengte van het kinderbeen. Dat betekent in de praktijk dat je  kind nog net met de tenen op de grond kan komen. Dat is echter veel te hoog als je kind nog moet leren fietsen. Zet bij kleine kinderen die pas beginnen met fietsen het zadel zo laag dat het kind beide voeten op de grond kan zetten. Pas als het kind het fietsen een beetje onder de knie heeft, kun je het zadel langzamerhand wat meer omhoog zetten, totdat het op de ideale hoogte staat.

 

Meer tips voor een goede kinderfiets

Koop bij voorkeur een lichtgewicht fiets. Zeker voor kleine kinderen is een fiets gauw te zwaar. Extra's zoals versnellingen of een derailleur zijn kwetsbaar en voor een kinderfiets niet nodig. Een terugtraprem is prettiger voor een kind dan handremmen. Als je toch voor handremmen op een kinderfiets kiest, zorg er dan voor dat je kind er gemakkelijk bij kan. Eventueel kan een fietsenmaker hierbij een handje helpen.

Heel belangrijk is de aanwezigheid van verlichting en reflectoren op de kinderfiets, zeker als je kind de openbare weg op gaat. Er bestaan tegenwoordig handige batterijlampjes die eenvoudig te monteren zijn en die het altijd doen, als je er een volle batterij in doet.

 

Fietsen naar de middelbare school

Kinderen die naar de middelbare school gaan, hebben een fiets nodig met extra accessoires, zoals een tassendrager voor de rugzak, die achterop de bagagedrager gemonteerd kan worden. Als een scholier iedere dag een flinke afstand naar school moet fietsen, zijn versnellingen in dit geval juist wel handig. Eventueel kan dan zelfs gedacht worden aan een elektrische fiets. Voor middelbare scholieren geldt dat ze meestal niet zo voorzichtig zijn met hun fiets. Daarom is de keuze voor een wat robuust merk altijd aan te raden.

 

De afbeelding is van Pressmaster by Shutterstock

Wat is de perfecte badkamerspiegel voor jouw gezin

Wat is de perfecte badkamerspiegel…

Als moeder weet je als geen ander hoe belangrijk het is om een functionele badkamer te hebben. Je zult het altijd zien, niemand wil ooit douchen…

Een dagje weg als moeder

Een dagje weg als moeder

Als je niet lang geleden moeder bent geworden, of dit al jaren bent, ken je het gevoel maar al te goed: tijd voor jezelf schiet er al snel…

Een hypotheek voor alleenstaande moeders

Een hypotheek voor alleenstaande…

Het idee om een huis te kopen als alleenstaande moeder kan zeer uitdagend lijken. Er zijn veel vragen die in je op kunnen komen zoals: "Zal…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.