);

Spreekbeurt? 7 Presentatietips voor kids

Spreekbeurt? 7 Presentatietips voor kids

Presenteren is niet makkelijk en best wel spannend! Maar wel heel erg leuk! Sinds ik me beroepsmatig steeds meer bezig houd met dit thema weet ik dat heel veel mensen (op internet kwam ik cijfers tegen van 95%) een vorm van spreekangst kent. En uit onderzoek  blijkt dat deze angst voor een groot gedeelte al ontstaat door negatieve ervaringen in de jeugd.

Dat geeft te denken…. Zijn dat grote drama’s dan?

Nee! Een enkele grap of stiekem gefluister terwijl jij vol zenuwen je spreekbeurt houdt, kan al genoeg zijn. Zelfs al fluisteren ze niet eens over jou. Je denkt dat het wel zo is. Wat doe ik fout? Praat ik raar, zie ik er raar uit? Vinden ze mijn verhaal niet leuk? En ergens plant zich een zaadje dat langzaamaan kan ontkiemen en uit kan groeien tot een bloeiende bloem van onzekerheid als je het blijft voeden! Want later in het jaar wacht de boekbespreking en wat als je dan weer afgaat als een (bloemen-) gieter?

Zo! Dat is nogal wat! Zo klinkt het alsnog als een groot drama.

Maar eigenlijk is het ook goed nieuws. Want we kunnen er dus nu wat aan doen! We kunnen onze kinderen nu zoveel mogelijk helpen om te leren dat spreken heel leuk is! Want in veel van hun toekomstige banen is spreken in het openbaar onvermijdelijk. En daar kunnen ze geen spreekangst bij gebruiken.

 

Leren presenteren op de basisschool

De school van onze dochters werkt hard aan dit onderwerp. Al in groep 1 mogen de kinderen de ik-koffer mee naar huis. Daar gaan spulletjes in die het kind dierbaar zijn en waarover ze dus ‘makkelijker’ wat kunnen vertellen. De juf leert de kinderen dat ze hun ballon goed moeten op blazen, want uit een slappe ballon loopt alle lucht weg. Een opgeblazen ballon geeft juist lucht en ademsteun. Het kind gaat rechtop zitten en de woorden komen makkelijker. De overige kinderen mogen na afloop complimentjes geven: “ik vind dat je een goede ballon had opgeblazen”, “ik vind dat je mooie spulletjes hebt”, “ik vind dat je mooi verteld hebt”.

Wow…. Nog steeds heel spannend voor de kinderen maar voor de meeste kinderen een positieve ervaring. Dit wordt opgebouwd naar de eerste boekbespreking in groep 5. Bijvoorbeeld onze groep 3-er: iedere vrijdagmiddag mag een kind de week afsluiten door ‘iets’ te ‘presenteren’  wat ze leuk vinden: een liedje, voorlezen, iets vertellen, een spelletje uitleggen. En ze mogen een ander kindje om hulp vragen als ze dat willen.  Klinkt goed.  Maar wat kan ik als mama nou doen om te zorgen dat ook dit een fijne en geen nare ervaring wordt. Dat het zaadje weg dwarrelt op de wind voordat het de kans krijgt zich te nestelen?

 

7 presentatietips die ik graag met jullie deel:

  1. Laat je kind iets vertellen wat het echt leuk vindt. Denk hier al over na zodra het onderwerp voor een spreekbeurt ter sprake komt. Kinderen mogen vaak hun onderwerp doorgeven en als je dit tijdig doet is het onderwerp nog niet ‘bezet’.
  2. Help je kind met/bij een goede voorbereiding.
  3. Laat je kind bedenken wat het graag wil vertellen en waarom. Schrijf het op in steekwoorden en oefen. Vertel op een leuke manier. Teveel ‘weetjes’ zijn vaak saai voor de andere kinderen, voorbeeldjes uit de praktijk daarentegen juist niet.
  4. Oefen, oefen, oefen.
  5. Presenteren is optreden voor publiek: papa, mama, opa en oma. Zij zijn een warm en behulpzaam publiek. En leuk om te vertellen tegen je kind: alle presentatoren van tv, acteurs, en zangers oefenen. Vraag het publiek om tips en tops te geven. Begin met tops.
  6. Help je kind om te ontspannen. Op tijd naar bed en rustig in slaap vallen. Geef je kind een fijne associatie mee. Iets om aan te denken en rustig van te worden als het merkt dat het spannend wordt. Leer het kind om goed te gaan staan: voeten stevig op de grond, naast elkaar en iets uit elkaar met de armen ontspannen langs het lichaam. Liever niet friemelen!
  7. En denk aan de tip van juffen die ik al eerder noemde, oefen dit met je kind: blaas je ballon goed op!

 

Vertel je kind dat het dapper is! En bespreek na afloop hoe het ging. Wat was het moeilijkst? Maar vooral: wat was het allerleukst? Als je kind er desondanks weinig over kwijt wil, informeer bij de juf of meester. Als je weet wat de tips en tops waren, weet je ook hoe je je kind de volgende keer nog beter kunt helpen met voorbereiden.

Dochter uit groep 3 koos er voor om wat te vertellen over en voor te lezen uit haar lievelingsboek: Maya de mayonaisemeid! (over een meisje met maar één verjaardagswens, een duik nemen in een bad vol mayonaise…. Maar dat terzijde).

En na aanvankelijk wat ‘discussie’ met andere dochterlief tijdens tip 2 (groep 5-ers weten al best veel dingen beter vinden ze) hebben we samen gezellig geoefend. En toen ik mijn dochter wakker maakte op de ochtend van haar van haar presentatie deed ze haar ogen open en zei: Yesssss vandaag boekbespreking! Mama blij: zie je wel, presenteren is leuk!

 

De foto is van Shutterstock

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.