Sparen voor je kind

Sparen voor je kind

Ik worstel er al een paar jaar mee. Toen ik nog een goed betaalde baan had, spaarden we maandelijks een bedrag voor het geval we een keer een nieuwe wasmachine, ketel of nieuw bankstel nodig hadden. Eigenlijk kwam er zoveel geld binnen, dat we meer hadden kunnen sparen. Dat deden we echter niet… we maakten het op. Toen dacht ik wel eens: “moet ik niet eens sparen voor mijn dochter, zodat die later makkelijker kan studeren?”, maar net zo makkelijk legde ik dat weer naast me neer. Dat deden we nog wel een keer, want ze was nu toch nog maar een paar jaar oud. Tijd zat.

 

Wat als sparen er even niet meer in zit?

Maar toen raakte ik mijn baan kwijt en was het geen vetpot meer. We moesten rondkomen van 1 fulltime inkomen en een WW, wat later ook nog wegviel. Ik ben nu een startende ondernemer, zoals ze dat noemen, en sparen zit er voorlopig niet in. Toch is de gedachte om te sparen voor mijn kind niet uit mijn hoofd geweest. Het is ook het eerste wat ik wil doen als mijn inkomen een beetje stijgt. Dan maar iets minder luxe op vakantie of wat minder kleding en schoenen voor mezelf. Als er weer voldoende geld binnenkomt om te sparen, dan gaan we dat spaarpotje aanleggen voor onze dochter.

 

Er zijn in deze tijd minder voorzieningen

Mijn man zei laatst: “dat deden mijn ouders ook niet voor mij”. Nee, de mijne ook niet. Maar ik mocht wel op hun kosten mijn rijbewijs halen en ze betaalden wel de helft van mijn brommer. En ik kom nog uit een tijd dat je ook als thuiswonende MBO-er gewoon een studiebeurs kreeg, die je niet hoefde terug te betalen. Tegenwoordig zijn dit soort voorzieningen er niet meer en moet je alles zelf ophoesten.

» Lees ook: kinderen leren omgaan met zakgeld

 

Een kind kost nou eenmaal veel geld en je wilt ze ook zo veel mogelijk ondersteunen in wat ze willen gaan doen. Dat ze zelf een baantje zoeken en sparen, lijkt me wel gezond. Maar sparen voor je kind ook. Dus wij gaan zeker een rekening hiervoor openen. Ze is nu 9 en met 50 euro in de maand hebben we over 9 jaar bijna 6.000 euro gespaard. En komen we in de toekomst financieel gezien weer wat ruimer in ons vel te zitten, dan maken we van die 50 euro gewoon het dubbele en gaat het dus ook 2x zo hard.

Heb jij al een financiële voorziening getroffen voor jouw kind(eren) voor het geval ze willen studeren?

 

Foto: Shutterstock

Dit artikel is via een samenwerking tot stand gekomen.

Je dierbaren gedenken en dichtbij je dragen

Je dierbaren gedenken en dichtbij…

Vroeg je me het 20 jaar geleden dan wist ik het zeker. Ik wilde…

Het verlangen naar een maatje: hond Charlie

Het verlangen naar een maatje:…

Al sinds ze 6 is, staat het torenhoog op haar verlanglijstje: een hond. Het verlangen naar een maatje voor het leven (voor zolang dat hondenleven…

Dweilen is leuker met de Kärcher Floor Cleaner FC5

Dweilen is leuker met de Kärcher…

Als je me al langer volgt, dan weet je het: ik ben een slechte huisvrouw. Ik ben geen lui persoon, want ik ben lichamelijk behoorlijk actief.…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 1

  1. Wij sparen al vanaf de geboorte voor Mini-man. Ook oma spaart mee. Hij is vier jaar en hij heeft meer op zijn spaarrekening staan dan wij, de rijke stinkerd, hahaha!
    Het is triest dat het tegenwoordig noodzakelijk is om dit te doen. Rijbewijs, studeren, een huis kopen. Tegen de tijd dat hij het nodig heeft waarschijnlijk onbetaalbaar, maar dan kan hij terug vallen op het spaarpotje dat wij voor hem hebben aangelegd. Dat is een geruststellende gedachte.This thread has been closed from taking new comments.