);

Soldaat van Oranje moet elke Nederlander van 12+ zien

Soldaat van Oranje moet elke Nederlander van 12+ zien

De musical Soldaat van Oranje speelt al 10 jaar en ik was er nog nooit geweest. Bijna heel Nederland heeft deze musical al minstens 1x gezien in de afgelopen 10 jaar. Sommigen zelfs vaker dan 2x. Daar kwam ik achter toen ik wat foto’s deelde op Instagram en Facebook en daarop nogal wat reacties ontving. Ik liep dus weer hopeloos achter. En ik heb ook echt wat gemist al die jaren. Ik had veel eerder moeten gaan. Aan de andere kant konden we nu met het hele gezin nu dochter bijna 12 is.

 

Het verhaal over Soldaat van Oranje

De voorstelling speelt in het theaterhangaar op het vliegveld in Katwijk aan Zee. Het stuk is gebaseerd op het werkelijk gebeurde verhaal van een van de grootste verzetsstrijders die NL in de oorlog heeft gekend: Erik Hazelhoff Roelfzema. Wat begint als een groep studenten in een studentenhuis die als vrienden beginnen eindigt tragisch. En door de prachtige decors is het levensecht, waardoor het niet voor kleine kinderen geschikt is. Onze dochter van bijna 12 vond het erg indrukwekkend en ik denk ook dat ze niet veel jonger geweest had moeten zijn.

Ik ben zeker van mening dat elk kind vanaf 12 jaar Soldaat van Oranje gezien moet hebben. Hou rekening met veel vragen tijdens de voorstelling en daarna. Wat natuurlijk helemaal prima is, hoewel ik tijdens de voorstelling niet kon uitleggen waarom de hoofdrolspeelster kaal was (ze zat in het concentratiekamp) en waarom ze een andere speelster na de oorlog kaal schoren. Die uitleg moest even wachten totdat de voorstelling afgelopen was. Dat doe je tenslotte niet in even een paar gefluisterde woorden.

soldaat van oranje prachtig decor de zee

 

Een toneel dat 360 graden draait

Ik wist wel dat het toneel draaide, maar kon me er niet echt goed een voorstelling van maken. Nou het toneel draait (of eigenlijk draait het publiek) volledig in de rondte. De hele buitenste ring, het toneel, is in verschillende podia ingericht. Niet alleen met verschillende woningen (o.a. studentenwoning), maar ook het onderkomen van de koningin tijdens de 2e wereld oorlog in Londen, en een heus strand. Een strand? Ja, een strand met echt golvend water. Het geheim achter het strand met water zou ik graag een keer ontrafelen, want dat is écht te gek! Er wordt op een gegeven moment zelfs in gedoken!

Een ander heel mooi moment vond ik toen de koningin in een echt vliegtuig terug aankwam in Nederland. Je kijkt op dat moment dus echt naar buiten waar een oud vliegtuig aan komt rijden. Heel bijzonder.

Soldaat van oranje aankomst koningin Wilhelmina in vliegtuig

 

Een hoog publiek

De zaal is heel schuin omhoog gebouwd zodat iedereen goed zicht heeft op het toneel. In totaal kunnen 1100 mensen de voorstelling zien en we zaten tot de nok toe vol. Zelfs na 10 jaar is Soldaat van Oranje op zaterdagavond volledig uitverkocht. Wat een prestatie!

 

Verplichte kost voor elke Nederlander

Zoals gezegd vind ik dat Soldaat van Oranje door elke Nederlander van 12 jaar en ouder gezien moet worden. De voorstelling wordt elke keer weer met zoveel maanden verlengd. Nu is de musical nog te zien tot de zomervakantie. Maar als ik de volle zaal zo bekeek, kan ik me niet voorstellen dat het dan ook echt eindigt. Wellicht plakken ze er gewoon nog 10 jaar aan vast. En dat zou helemaal terecht zijn.

Wil je ook (nog) een keer Soldaat van Oranje zien? Check dan eens de website waar je meer informatie vindt en tickets kan aanschaffen. De ticketprijs varieert van 39 euro tot 83 euro en ga je met je kinderen kijk dan vooral naar het generatie-aanbod, want dat scheelt 20% op de ticketprijs.

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.