Sinterklaas stress bij je kind

Sinterklaas stress bij je kind

Slapeloze nachten, schrikken bij elke klop op de deur, achter de benen van mama verschuilen wanneer er een Piet in het winkelcentrum loopt. Sinterklaas hoort leuk te zijn, maar is het niet voor ieder kind. Sinterklaas stress, dat hoort toch niet. Ieder kind weet tenslotte dat de Sint cadeautjes geeft en een lieve man is. Toch zijn er kinderen die slecht tegen deze –zo feestelijke – tijd kunnen. Heeft jouw kindje last van Sinterklaas stress? In dit artikel laat ik je weten hoe hier mee om te gaan en hoe je je kindje een leuke 5 December kan bezorgen.

 

Sinterklaas stress

Sinterklaas stress voorkomen bij kinderen, dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe voorkom je stress wanneer in Augustus de eerste pepernoten al te zien zijn in de winkels. Toch is het mogelijk om bovengenoemde stress tot een minimum te beperken. Met de onderstaande tips hoop ik dan ook dat elk kind kan genieten van deze feestelijke tijd.

 

Beperk de input een beetje

In September liggen de sinterklaasboeken vol speelgoed ideeën al in de speelgoedwinkels. Laat deze nog even liggen. Wacht met je kindje bloot te stellen aan het hele Sint gebeuren. Ook zijn er momenteel verschillende Sinterklaas verhalen op televisie. Weet je dat je kindje moeite heeft met het Sinterklaasfeest, laat deze series dan links liggen. In alle verhaallijnen is er iets aan de hand, het paard is kwijt, de cadeautjes niet aanwezig, Sinterklaas ziek. Deze verhalen – ook al vertel je dat het maar televisie is- geven extra spanning en stress bij kinderen die het hele Sintfeest al eng vinden.

 

Maak afspraken over schoen zetten

Wees duidelijk wanneer er bij jullie thuis de schoen wordt gezet. Een zogenaamde “schoenkalender” kan hierbij helpen. Hierdoor haal je de spanning van het schoen zetten af. Is je kindje echt te gespannen en kan het er ’s nachts niet van slapen? Laat het dan overdag de schoen zetten. Dan heeft hij of zij ook geen slapeloze nacht.

 

Maak keuze in de hoeveelheid Sinterklaasfeestjes

Is je kindje erg gespannen voor de Sinterklaasfeesten, spreek dan af naar hoeveel feestjes je gaat. Komt de Sint op het werk, de sportclub, bij opa en oma en ook nog op 5 December thuis. En dat elke keer met een kindje die het pas na de cadeautjes leuk gaat vinden. Bedenk je dan of dit de spanning echt waard is en kies een of twee feesten uit.

 

Ga samen even naar een Piet toe

Je weet precies wanneer de Sint op school komt, spreek af met de juf of meester dat een van de pieten even bij jouw zoon of dochter komt zitten. Vaak wanneer ze dan zien, dat dit helemaal niet eng is, kan de spanning ook weg zijn. Bespreek ook van te voren met je kindje dat de Sint, hem of haar misschien wel naar voren roept om bij de Sint te komen. Durft je kind dit echt niet, geef dit aan bij de juf of meester. Wanneer je kind weet dat het niet geroepen zal worden, zal het prettiger in de klas zitten.

 

Wees voorzichtig met verhalen over de roe en de zak

Zijn er überhaupt nog ouders die deze verhalen vertellen? Ik zou het niet weten, wel weet ik dat het mij vroeger best angstig maakte, dus vertel ik hier thuis niet dat verhaal over ‘wanneer je stout bent dan…’

Dit zijn mijn tips om Sinterklaas stress bij kinderen te voorkomen of te verminderen. Heb jij nog nuttige tips? Laat ze achter in een reactie. Zodat we er met zijn alleen een leuk kinderfeest van kunnen maken. Bijvoorbeeld door het doen van leuke Sinterklaas activiteiten.

Foto is van Shutterstock

Wanneer je kindje een bril moet

Wanneer je kindje een bril moet

Net drie was de oudste toen hij voor de ogentest naar het consultatiebureau moest. Thuis hadden we de plaatjes achterin…

Leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

Leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

Nog even en de voorjaarsvakantie begint weer. Veel mensen gaan deze week op wintersport, maar er zijn natuurlijk ook nog meer dan genoeg die…

Top 5 leesboeken voor jongens

Top 5 leesboeken voor jongens

Door Lodi: Fanatieke lezers zijn het hier. dat hebben ze van ons. Het komt geregeld voor dat we met zijn vieren op de bank zitten en allen…

Hallo, ik ben Lodi, getrouwd en moeder van 2 monsters (2007 en 2009). Dol op mijn gezin, klimmen en sporten. Mijn passie voor schrijven is begonnen toen wij in 2011 zeven maanden aan het reizen waren. Naast dat ik toen reisverslagen schreef, blogde ik voor een mamablog. Daar is de liefde voor het schijven begonnen en sindsdien schrijf ik veel. Tegenwoordig heb ik mijn eigen blogsite lodiblogt. Naast het bloggen ben ik druk met mijn praktijk Balans Gewichtsconsulent, waar ik volwassenen en kinderen met overgewicht begeleid naar een gezonde leefstijl. Op mijn blog lees je dan ook naast de dingen die mijn monsters doen, uitjes, recepten en andere zaken gericht op gezondheid. Bij Website4Mama zal ik maandelijks een blog schrijven waar ik ook dat stukje gezondheid en voeding bij kinderen aan bod zal laten komen.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.