);

Sinterklaas bestaat niet

Sinterklaas bestaat niet

Ruim vier maanden voor de Goedheiligman ons land weer aan doet, liggen de pepernoten al weer in de schappen van de supermarkt te lonken. Naast de jaarlijks terugkerende verwondering waarom deze in hartje zomer al weer verkrijgbaar zijn, bedenk ik me nu ook ineens dat de komende vijf december waarschijnlijk de laatste Sinterklaas zal zijn, dat onze oudste dochter nog gelooft.

 

De magie houdt de illusie levend

Ze is reeds zeven jaar en zal er in maart nog een jaar bij optellen. Ze krijgt nu dus wel de leeftijd om zoetjes aan korte metten te maken met de grootste leugen aller tijden. Als wij het niet vertellen, zal het vast niet lang meer duren eer ze het mysterie zelf zal ontrafelen, want ze stelt al de nodige kritische vragen over deze mythische man. Eigenlijk al zolang ze kan praten, maar toch is het de magie die de illusie levend houdt. Zo denk ik.

 

Er is er maar één de échte Sinterklaas

Ze heeft haar hele eigen theorie over Sinterklaas ontwikkeld en heeft overal wel een verklaring voor. Ze weet al dondersgoed dat er niet één Sinterklaas is, maar tallozen! De beste man kan al die verlanglijstjes van al die kinderen in Nederland natuurlijk niet in zijn uppie lezen en inwilligen. Om maar te zwijgen over al die stoomboten die tegelijk op verschillende plaatsen aankomen. Daar heeft hij wat hulp bij nodig. Er is maar één échte Sint, die herken je onder andere aan zijn mijter.

De Paashaas, de Tandenfee en de Kerstman zijn allemaal nep. En Bollo de Beer is gewoon een pak met iemand er in. Als we onze dochter vragen hoe het dan met Sinterklaas zit, dan is het zo klaar als een klontje dat hij wél echt bestaat. Al is het wel wat raar dat Sinterklaas al heel wat jaren meegaat en nog steeds paard kan rijden. En zo zijn er nog wel wat opmerkelijke dingetjes. Het is echter nog niet in haar opgekomen dat de Sint in dezelfde categorie als de Paashaas en die andere neppers behoort.

 

Papa is onze vaste Sint

Haar eigen vader speelt al jaren de ‘huis Sint’ en ieder jaar rond 5 december heeft ze trouw en zonder twijfel op zijn schoot gezeten en hem recht in zijn snufferd gekeken. De afgelopen twee jaren werd deze traditie steeds spannender vanwege haar steeds kritisch wordende vragen. Maar ik denk dat we de grote illusie na december maar kenbaar moeten maken, want de magie die dit sprookje levend houdt, lijkt onverwoestbaar. Ze heeft zelfs al in de wandelgangen op school kennis gemaakt met de geruchten dat de Goedheiligman niet zou bestaan. Complete onzin natuurlijk! Die kinderen weten niet waar ze het over hebben… De Sint komt met alle onwaarschijnlijkheden weg bij haar.

 

Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat, hoe pakken we dat aan?

Hoe gaan we het haar vertellen en wanneer is daar de goede tijd voor? Vragen die met het verstrijken van de maanden, steeds actueler worden. Nog voor haar achtste verjaardag zullen wij haar het best bewaarde geheim verklappen. Als ze het niet van ons hoort, dan zal ze er op een andere wijze lucht van krijgen. Ik vermoed dat dit geen jaar meer zal duren. Ik wil dat ze dit van ons zelf hoort, in onze woorden en met onze uitleg. Ze heeft nog twee jongere zusjes die ook nog volop geloven. Aan haar de eervolle taak om dit geweldige sprookje vanaf volgend jaar vanaf de andere kant mee te beleven en haar zusjes nog even in deze heerlijke illusie te laten geloven. Hopelijk kan ze dit tijdperk onder haar fijnste herinneringen archiveren en neemt ze het ons niet kwalijk dat we haar al die jaren voor hebben gelogen.

Ik heb dit mijn ouders nooit kwalijk genomen, ik vond het de leukste leugen waarin ik ooit mee ben genomen. Fijne herinneringen is het mooiste geschenk die je iemand kunt geven. Daarom koester ik deze leugen met heel mijn hart en blijft het Sinterklaasfeest magisch voor mij. Dit is ook de reden dat ik mij niet schuldig voel tegenover mijn eigen meiden. Ik vind het lastiger om deze illusie lek te prikken en daarmee een einde te maken aan dit geweldige tijdperk.

>> Doe je al mee met onze Video van Sint winactie?

>> Lees ook: Sinterklaas stress voorkomen bij je kind

 

Meer blogs van Judith:

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Column: De veelzijdige rol als moeder

Column: De veelzijdige rol als…

Naast de rol van moeder vervul ik nog talloze andere rollen voor mijn wondertjes. Ja, sorry… mijn sarcasme nam het nu al over. Laten we ze…

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit nog voorbij?

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit…

“Ik zie je tietuuuh mama!”, schatert mijn middelste dochter vanuit bad, als ik de douchecabine uitstap. “Eh..borsten, bedoel je?”, probeer…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.