);

Een roadtrip door Griekenland met kinderen

Een roadtrip door Griekenland met kinderen

De meeste gezinnen die naar Griekenland gaan, kiezen voor een vakantie aan het strand op één van de eilanden. Zeker heerlijk, maar toch ook jammer. Het land heeft zoveel meer te bieden dan zon, zee en strand. Een roadtrip over het vasteland van Griekenland is een optie die bovendien heel goed mogelijk is met kinderen. Niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker een overweging waard. Zonder dat je echt kinderactiviteiten onderneemt is een rondreis super voor elke leeftijd, vanwege de variatie aan bezienswaardigheden en landschappen. Bovendien is ook op het vasteland van Griekenland de zee nooit ver weg.

 

Kies het best een route met relatief korte reisafstanden

Van dagen lang in de auto zitten worden kinderen niet gelukkig en dus papa en mama ook niet. Kies daarom een route met relatief korte reisafstanden van maximaal vier uurtjes per dag. Zorg bovendien na elke reisdag voor een aantal dagen op dezelfde plek. Zo kan iedereen z’n rust even pakken en slaap je een paar nachten in hetzelfde bed. Voor veel kinderen is dat toch wel erg prettig. Een fijne route voor twee weken is vanuit Thessaloniki. Rijd van hieruit in vier uurtjes naar de bergen van Zagoria, waar je minimaal drie nachten blijft. Vervolgens ben je in dik twee uur aan de kust bij Parga of Sivota, waar je ook twee of drie nachten logeert. Naar Meteora is het dan twee en een half uur rijden en ook hier is drie nachten ideaal. Sluit je vakantie af op het bijzonder Griekse schiereiland Pilion. Hier kun je de resterende nachten van je reis blijven. 

Griekenland Zagoria reizen met kinderen

Korte wandelingen in adembenemend Zagoria

Het Pindos gebergte, oftewel Zagoria, is een fijne eerste stop in de natuur. De berglandschappen zijn spectaculair om doorheen te rijden én te wandelen. Ook met kinderen kun je hier verschillende korte wandelingen maken door prachtige landschappen. Bezoek zeker ook de natuurlijke zwembadjes van Papingo. Zwemkleding aan en genieten maar, een mooie beloning van een wandeling in de omgeving. Ook de korte hike naar de Iliochori waterval is perfect om met kinderen te ondernemen. Onderweg zie je vogels, kikkers, hagedissen en met wat geluk een schildpad die net oversteekt. Tenslotte mag het hoogtepunt van de regio niet ontbreken: de Vikos kloof. Bezoek in elk geval het uitzichtpunt, waar je in tien minuurtje naartoe loopt vanaf de parkeerplaats.

varen Sivota Griekenland

Bootje varen en zwemmen in zee bij Parga en Sivota

Na het wandelen in de bergen is ontspannen bij de zee een mooie afwisseling. In Parga vind je de mooiste stranden. Het stadje zelf is erg charmant en ze verkopen er heerlijk ijs. In Sivoto kun je een bootje huren, om naar een aantal onbewoonde eilandjes te varen, die ook elk een strandje hebben. Een vaarbewijs is niet nodig en het is een heerlijke manier om de kust te verkennen.

Meteora Griekenland roadtrip met kinderen

Onder de indruk van de kloosters van Meteora

Na een paar relaxte dagen aan zee is het tijd om weer actief te zijn in Meteora. Ook de kinderen zullen vast en zeker onder de indruk zijn van de kloosters en vooral de manier waarop ze gebouwd zijn. Sommigen liggen op zo’n manier óp of tegen de rotsen, dat het haast niet voor te stellen is hoe dat ooit gebouwd is. Ondanks dat het soms even flink klimmen is naar de kloosters is de afstand die je loopt nooit erg ver en prima te doen met kids. Het is leuk om in elk geval een aantal van de kloosters van binnen te zien, maar allemaal hoeft zeker niet. Kies je een accommodatie met zwembad, dan kun je in de ochtend en/of late middag op pad om de kloosters te zien en op ’t heetst van de dag lekker een frisse duik nemen.

strand van Pilion Griekenland roadtrip met kinderen

Lekker ontspannen op Pilion

Het schiereiland Pilion is de plek waar de Grieken zelf vakantie vieren. Hier vind je authentieke, Griekse dorpjes, me van die enorme, oeroude bomen op het dorpsplein. Sommige stranden zijn makkelijk met de auto bereikbaar en lang en breed, terwijl anderen echt verborgen pareltjes zijn, waar je wat moeite voor moet doen. Wissel ze af en geniet vooral van een lunch of diner in één van de leuke dorpjes. Sommige dorpspleinen hebben een geweldig uitzicht over de omgeving. Vanuit Pilion is het een uurtje of vier terug rijden naar Thessaloniki, afhankelijk van de plek waar je verblijft. Als je nog een dag over hebt, kun je in de stad afsluiten, voordat je terug vliegt naar huis.

» Lees hier meer over: roadtrip vaste land Griekenland

Dit gastblog is geschreven door Yvonne van der Laan

Kerstkaarten kopen: klein gebaar veel waardering

Kerstkaarten kopen: klein gebaar…

Verstuur je nog steeds kerstkaarten? Daarmee laat je zien aan je vrienden en familie dat je echt om ze geeft. In dit digitale tijdperk versturen…

De verbouwing van je woning: waar begin je mee?

De verbouwing van je woning: waar…

Voel je je niet meer helemaal thuis in je woning? Bevalt bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet meer helemaal? Of vind je de stijl van je…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.