Rechts- of linkshandig? Of allebei?

Rechts- of linkshandig? Of allebei?

Wanneer je kindje voor het eerst een potlood of stift lift, kan het zijn dat het deze met links hanteert. ‘Ha, wat grappig, onze dochter is links!’ Was het eerste wat ik toen dacht. Aangezien ik ook deels links ben en mijn moeder ook links was, is dit natuurlijk niet helemaal vreemd. Maar klopte mijn gedachtegang wel? Was onze dochter ook daadwerkelijk links?

 

Van voor naar achter, van links naar rechts

Tijdens een consult bij het consultatiebureau vertelde ik de medewerkster verrukt dat mijn meisje links was. Zij wist me te vertellen dat dit helemaal niet het geval hoefde te zijn en dat kinderen hun voorkeur tot ongeveer hun zesde jaar af kunnen wisselen en tot die tijd tweehandig kunnen zijn. Rond hun zesde jaar kun je pas écht zien wat hun voorkeur zal zijn. Wat een grappig verschijnsel!

Het bleek warempel ook te kloppen. Want andere keren gebruikte ze inderdaad weer haar andere hand. Die afwisseling van rechts en links is alleen maar een goed teken, je kind moet beide handen de eerste jaren ontwikkelen. Zo liet ik mij vertellen. Mijn oudste meisje wordt in maart zeven jaar en zij gebruikt inmiddels steevast haar rechterhand.

Mijn middelste dochter is nu vier jaar en heeft ook een tijd haar handen afgewisseld. Ze neigt nu overwegend naar rechts. Mijn jongste dametje is nu bijna 2,5 jaar en wisselt haar beiden handen nog af. Het zal mij benieuwen wat haar uiteindelijke voorkeur zal worden. Zal zij wel dezelfde eigenaardigheid als haar moeder hebben?

 

Linkshandig, rechtshandig of…. ambidextrie?

Bij mij is er tot op de dag van vandaag nog geen pijl op te trekken of ik nou links- of rechtshandig ben, ik wissel mijn voorkeur in verschillende situaties af. Ik schrijf wel overduidelijk met rechts. Maar bijvoorbeeld een berichtje typen of chips eten, doe ik toch echt met links. Terwijl ik mijn avondeten weer met rechts naar binnen lepel! Bellen doe ik weer het liefste met links….of rechts? Hmmm…dat doe ik dus ook met beide handen.

Tegen een bal aantrappen doe ik met beide voeten, daarin heb ik geen voorkeur. Dus ja, ben ik nou links of ben ik nou rechts? Bepaalt je schrijfhand dit of zijn het andere factoren?
Voor een deel bepaalt erfelijkheid je voorkeur, maar ook de omgevingsfactoren, de taakverdeling tussen de hersenhelften spelen een rol en het is ook een kwestie van toevalstreffers en omstandigheden.

Zo zit taal bijvoorbeeld vooral links en het vermogen om te oriënteren vooral rechts. De ledematen zijn ook onderverdeeld in één van de twee helften. Veel vragen over de dominante voorkeur blijven onbeantwoord. Om het nog even wat ingewikkelder te maken, bestaat er ook nog ‘ambidextrie’. Dit is tweehandigheid en er is dan geen sprake van een dominante voorkeur. Ha, fijn, ik blijk dus helemaal niet zo’n vreemde eend in de bijt te zijn. Je zou er bijna een identiteitscrisis van krijgen! 

 

Meer blogs van Judith:

Ik wel moeder, zij niet

Ik wel moeder, zij niet

Wat nou wanneer het jou wel gegund is om moeder te worden en het bij een dierbare vriendin maar niet wil vlotten? Dat levert soms uiterst…

Samen spelen samen delen

Samen spelen samen delen

‘Samen spelen, samen delen…’ Een uitspraak die ik veelvuldig tegenkom op mijn werk in de kinderopvang. Ik betrap mezelf er soms ook wel eens…

Uit het leven gerukt

Uit het leven gerukt

Als ik de schuifpui open schuif en de tuin in stap, is het verraderlijk stil buiten. De afgelopen periode was het onrustig in de buurt. Er…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 2

  1. Heel herkenbaar. Ik schrijf alleen links, bel met rechts, voorkeur voor rechts met een voetbal. Knip en brei (ja echt) alleen als een rechtshandige en zo kan ik nog even doorgaan    1. Judith

      dec 12, 2018 at 10:49

      Grappig hé, die verschillen!This thread has been closed from taking new comments.