Recept: Pompoen met kip en rijst

Pompoen is een van mijn favoriete groente. Het is zoet, zacht en veelzijdig. Pompoen heb ik al in vele gerechten verwerkt. Meestal maak ik er soep van, maar met pasta, risotto, aardappeltjes of rijst doet hij het ook prima. Ook heb ik eens heerlijke pompoentaart en pompoenpasteitjes gemaakt. Mmm, heerlijk. Het lekkerst vind ik de flespompoen, ook wel muskaatpompoen genoemd. Deze pompoensoort is vol van smaak en makkelijk te snijden. En het leukste aan deze pompoen is dat hij makkelijk te verbouwen is, je kunt de plant zelfs laten klimmen in een hekwerk. En qua onderhoud vraagt de plant niet veel van je, behalve af en toe een flinke slok water en genoeg zonlicht voor de pompoenen. Zelfs de bloemen zijn heerlijk te vullen om vervolgens met een beslagjasje gefrituurd te worden.
Om lekker gezond en niet al te zwaar te beginnen dit jaar, heb ik pompoen met kip en rijst gemaakt. Een tweede keer opscheppen is bij dit gerecht voor mij geen uitzondering. Het gerecht is een heerlijke combinatie van zoet, zuur en eventueel pittig voor de liefhebbers.
Wat heb je nodig voor dit Pompoen recept?
Wat heb je nodig? Je hebt een wok, klein braadpannetje en een kookpan nodig om alles in klaar te maken voor groot en klein. Voor de dames kan ik het niet te pittig maken, vandaar het extra braadpannetje. Qua ingrediënten gebruik ik rijstolie of kokosolie, ui, knoflook, verse gember, madame chenette, limoen, ketjap, pompoen, kipfilet, palmsuiker of bruine suiker, rijst.
Zo maak je pompoen met kip en rijst
Hoe maak je het gerecht? Doe olie in de wok en eventueel in het kleine pannetje. Snijd ui in blokjes en fruit deze in de wok. Ik doe geen ui in het kleine pannetje omdat onze jongste nog maar zeven maand oud is. Snijd de knoflook zeer fijn en voeg deze toe. Ook de knoflook doe ik niet in het kleine pannetje vanwege de jongste dame. Snijd de madame chenette zeer fijn en doe dit in de wok…en dus echt niet in het kleine pannetje. Snijd twee tot drie dunne plakjes gember in zeer fijne blokjes en doe dit zowel in de wok als in het pannetje. Voeg het sap van de limoen toe, zowel in de wok als in het pannetje. Doe ook in beide een scheutje ketjap. Snijd de flespompoen in plakken. Snijd de schil er af en snijd de zaden er uit. Snijd de plakjes pompoen in blokken. Snijd een plak in hele kleine blokjes. De gewone blokjes gaan in de wok, de kleine blokjes gaan in het pannetje. Snijd kipfilet in blokjes, en snijd dus ook een paar zeeeer kleine blokjes. De gewone gaan weer in de wok en de kleine gaan weer in het pannetje. Roer goed tot de kip volledig dichtgeschroeid is. Voeg eventueel een klein beetje water toe, zodat de pompoen niet aanbrandt maar lekker zacht gaar wordt. Zet een pan water op en kook daarin de rijst. Wanneer de pompoen, kip en rijst gaar zijn, kun je bruine suiker of palmsuiker toe voegen.
En dan, dan kun je lekker opscheppen en smullen.
Kijk hier voor meer blogs met lekkere recepten
» Lees ook: recept voor glutenvrije kipkerrie
Ik ben niet zo'n fan van pompoen maar dit klinkt wel lekker.