4x kipspiesjes op de BBQ
Als het weer het toe laat, gaan we graag barbecueën. De ene keer is dat wat uitgebreider dan de andere keer en soms is dat alleen met het gezin en de andere keer gezellig met meer mensen. Voor Vaderdag krijgt mijn stiefvader ook altijd een barbecue maaltijd cadeau met het hele gezin (zo langzamerhand bestaat dat uit 12 personen) en dat is elke keer nog erg gezellig. Vorig jaar ging de barbecue even niet door vanwege mijn bevalling en de zwangerschap van mijn schoonzusje…toen was hij best beteuterd ;) Maar ook buiten speciale gelegenheden om is een barbecue met een groep erg gezellig en een goede reden om even flink uit te pakken.
Meestal maak ik zelf wat hamburgers en verschillende kipspiesjes. Deze zijn erg makkelijk om te maken en vallen altijd wel in goede smaak. Ook maak ik er altijd verschillende salades bij, meestal wel een huzarensalade en een pastasalade. En uiteraard kan een zelfgebakken stokbroodje en zelfgemaakte kruidenboter dan ook niet ontbreken.
Maar de spiesjes zijn toch wel het simpelst om te maken. En je kunt er lekker veel van maken zonder dat je er veel voor nodig hebt.
Recept voor kipspiesjes op de BBQ
Voor 4x 4 stokjes heb ik het volgende gebruikt:
- 3 kipfilets
- olijfolie
- ketjap
- 1 citroen
- ananas
- 1 paprika
- 1 ui
- 4 kleine tomaatjes
- peper
- zout
- kruidnagel
- komijnpoeder
- kardemompoeder
- korianderpoeder
- paprikapoeder
- kurkuma
- kaneel
- oregano
- tijm
- basilicum
- tandoorikruiden
- stokjes
Ik maak vaak vier bakjes klaar. In alle vier gaan 12 blokjes kipfilet, peper en zout. Vanaf dan varieert elk bakje. In de vier bakjes gaat vervolgens het volgende bij…
- Kipsaté: citroensap, ½ el olie, ½ el ketjap, de 6 kruiden met een ‘k’ en van elk ongeveer een ½ tl, maar van kaneel maar een klein snufje.
- Shaslick / sjasliek: 1 tl paprikakruiden, ½ tl kruidnagel
- Italiaans spiesje: ½ el olie, 1/2 tl kruidnagel, ½ tl oregano, ½ tl basilicum, tijm
- Tandoori spiesje: 1 ½ el tandoorikruiden
Roer de kruiden goed door het vlees en laat het even marineren, zodat de smaak goed in de kip trekt. Rijg vervolgens de spiesjes als volgt…
- Kipsaté: citroensap, kip, kip, kip
- Shaslick / sjasliek: kip, stukje ui, stukje paprika, kip, stukje ui, stukje paprika, kip
- Italiaans spiesje: kip, stukje ui, ½ tomaat, kip, stukje ui, ½ tomaat, kip
- Tandoori spiesje: kip, ananas, kip, ananas, kip
En dan hoeven ze alleen nog maar op de barbecue en dan is het smullen geblazen.
Dat ziet er heerlijk uit! Mijn favorieten zijn denk ik de kipsaté en het Italiaanse spiesje. Ik maak de laatste tijd steeds minder kip klaar omdat ik zo nu en dan wondjes op mijn vingers heb (door stoten of snijden). Ik heb gehoord dat je dan erg moet uitkijken met rauwe kip. Zucht. Even minder onhandig worden en dan ... Want een BBQ is ook alweer een eeuw geleden...