);

Boekrecensie: Dit is dyscalculie

Boekrecensie: Dit is dyscalculie

Nooit heb ik een diagnose gehad, maar ik verdenk mezelf ervan dat ik wel eens ‘Dyscalculie’ zou kunnen hebben. Onlangs bracht Prof. dr. Hans van Luit het boek; ‘Dit is dyscalculie’ uit. Interessant! Wie weet zou ik er herkenning in vinden en een aantal bruikbare handvatten voor mijn oudste dochter, waarbij ik ook wat bekende trekjes herken. Ik had het geluk dat ik het voor website4mama mocht lezen!

 

Het boek, ‘Dit is dyscalculie’

‘Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen met het leren en vlot/ accuraat oproepen/ toepassen van reken- en wiskundekennis (feiten/ afspraken).’ Zo luidt de definitie van dyscalculie in het boek: Dit is dyscalculie. Voor mij een definitie die voor mij veel verklaart. Het vertelt me dat ik er niets aan kon doen, dat ik al die informatie niet kon verwerken en omzetten en het vertelt me dat ik er niets aan kon doen dat ik dat hele rekenen nooit heb begrepen en hier nog steeds geen snars van snap!

 

Er viel veel op zijn plek

In het eerste hoofdstuk, kwam ik een veelzeggende zin tegen; ‘De wijze van oplossen is in eerste instantie belangrijker dan het juiste antwoord.’ Daar ben ik het helemaal mee eens. Door te zien hoe een leerling tot de oplossing van een berekening komt, kun je een helder inzicht vergaren over hoe deze rekenprocessen verwerkt. Ik kan mij van mijn schoolperiode nog levendig herinneren, dat het destijds van belang was, dat je berekeningen deed aan de hand van hoe deze je werden geleerd. Zo werkte dit voor mij niet en dit is een belangrijk deel waardoor ik heel veel simpelweg echt niet begreep! Het sloot niet aan bij mijn verwerkingsproces.

Ik las dat geheugenproblemen ook ten grondslag kunnen liggen aan deze vervelende kwaal. Ook ik heb moeite met onthouden van- en oproepen van dingen die ik gewoon behoor te weten. Dingen die normaliter routinematig horen te zijn. Ik werk in de kinderopvang en mijn collega’s weten feilloos welke kinderen, op welke dagen komen. Ik moet dit iedere dag weer nakijken op de presentielijst of dit navragen bij mijn collega’s, om maar eens een voorbeeld te noemen. Eenvoudige dingen die ik simpelweg niet krijg geautomatiseerd. Nooit eerder bracht ik dit in verband met dyscalculie.

 

Een diagnose Dyscalculie is niet eventjes gesteld

Er word uitvoerig beschreven hoe men aan een diagnose komt; hoe complex dat is en hoe tijdrovend. Een diagnose is niet in een dagje gesteld, daar kunnen echt maanden aan (onderzoek en bijles aan) vooraf gaan. Dyscalculie is niet een eenduidig probleem en dat komt heel goed naar voren! Dit boek zal uitermate geschikt zijn voor leerkrachten of professionals (waar dit boek onder andere voor is bedoeld) in aanverwante werkvelden, er wordt herkenbaar vakjargon en afkortingen voor deze beroepsgroepen gehanteerd. Dat maakt het voor mij, als ‘leek’ en/ of geïnteresseerde ouder, soms wat lastig te volgen, daar er meermaals naar deze termen wordt gerefereerd. Echter worden die termen wel goed uitgelegd, maar ja, ik als zogenaamde ‘dyscalculie’, kan dat niet zo makkelijk onthouden.

 

Twijfel je of jij of je kind aan dyscalculie lijdt?

Na het lezen van dit boek, vallen er voor mij nog veel meer dingen op zijn plek, en kan ik een hoop twijfels van tafel vegen. Het wordt me pijnlijk duidelijk dat het bij dyscalculie niet gaat om een klein achterstandje of niet zo goed in rekenen zijn, nee, het gaat echt verder en dieper dan dat. Het wordt zelfs aangeduid als stoornis. Confronterend om dit vanuit dit oogpunt te benaderen en mij te beseffen hoe weerloos ik als kind was en waarom het me toen zoveel moeite kostte. Heel mijn schoolcarrière heb ik me onzeker gevoeld. Als ik zie hoe dit hedendaags nog steeds onderdeel is van mijn dagelijkse leven en hoe vaak ik bewust om moet gaan met dingen die voor anderen, routinematige dingen zijn en hoe moeilijk ik alles op het gebied van cijfers, inzichten en (routinematig)onthouden blijf vinden, dan kan het met recht een stoornis worden genoemd. Want het is breed en ik kom het echt ov-er-al in tegen. Door dit boek begrijp ik ook hoe dat komt!

Mijn oudste dochter gaat nu bijna naar groep drie, en bij haar zie ik af en toe ook al een glimp. Zij begrijpt het begrip, eraf en erbij, niet altijd. Wel als ik het haar voordoe, om het vervolgens weer faliekant te vergeten en het daarna wederom niet te begrijpen. Nu is zij nog heel erg jong en moet het echte schoolse leven nog starten, maar ik ben op mijn hoede en zal er voor zorgen dat zij niet zo’n deuk op zal lopen met rekenen, zoals dit bij mij gebeurde. Dit boek kan daar een efficiënte leidraad voor zijn en verschaft een hoop inzichten.

 

Interactie in het boek

Met handige QR codes, word je regelmatig gelinkt naar aansluitende links en er wordt veel gebruik gemaakt van voorbeelden, grafieken, figuren en er staan tal van casussen beschreven, die situaties extra verduidelijken en die deze situaties goed uitleggen. In de tekst worden er veel verwijzingen naar gebruikte bronnen gedaan, dit is iets waardoor ik het soms wat lastig vond om het te volgen, de eigenlijke tekst vertroebelde daar soms wat door, waardoor ik af en toe even terug moest lezen om het herkenningspunt te hervatten. Maar dit heeft vooral te maken met mijn eigen dyscalculie trekjes, vermoed ik. Als je dat niet hebt, dan zul je hier geen (of minder) hinder aan ondervinden. Middels een register, achterin het boek, kun je ieder onderwerp over dyscalculie makkelijk opzoeken en vinden.

 

Boekrecensie Dit is DyscalculieEen aanrader!

Ik vond het erg fijn om het ene punt van herkenning en erkenning, na de andere te vinden in dit boek. Wat heb ik mij vaak gewoon een domme gans gevoeld, terwijl ik echt, een serieus probleem had (heb). Nog steeds ondervind ik hier dagelijks hinder van. Soms voel ik me nog steeds wel eens die domme gans, maar merendeel is het onderdeel van mij geworden en heb ik er berusting in gevonden. Als je vermoedens hebt dat jijzelf of je kind aan dyscalculie lijdt, dan is het boek, ‘Dit is dyscalculie’, zeker een aanrader en zal het veel verduidelijking geven. Maar ook voor mensen die in hun werkveld met dyscalculie te maken hebben, is dit boek ook zeker een must-have!

 

Over het boek: Dit is Dyscalculie

Het boek: Wat is Dyscalculie is geschreven door dyscalculie expert prof. dr. Hans van Luit en uitgegeven door Lannoo Campus. Het is 320 pagina’s dik en kost € 29,99. Je kunt het via de boekhandel of Bol.com bestellen via isbn: 9789401451093

 

Meer blogs van Judith:

Over volwassen worden enzo...

Over volwassen worden enzo...

Terwijl de ene 90’s hit na de andere de boxen uit knalt, zit onze oudste dame ongeïnteresseerd en onderuitgezakt op de achterbank in onze…

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.