Rare eetgewoontes tijdens de zwangerschap

Is het echt waar dat je een zwangere vrouw kan herkennen aan een pot zure bommen? Dat is wat overtrokken, maar veel vrouwen krijgen, na de periode van ochtendmisselijkheid, een smaak- en geurverandering en soms een onbedwingbare behoefte naar bepaalde voedingsmiddelen.
Tijdens mijn eerste zwangerschap veranderde mijn smaak en geur dusdanig dat ik ongeveer tot 32 weken nauwelijks normaal kon eten. Het enige waar ik niet misselijk van werd waren geroosterde boterhammen met kaas, pasta met rode saus en schuimpjes. Niet heel gevarieerd, maar beter dan niets. Ik verwachtte na deze zwangerschap dat mijn dochter wel een enorme liefhebber zou worden van pasta met rode saus, maar dat blijkt niet het geval.
Toen ik van mijn tweede dochter zwanger was, dacht ik mijn kast weer te kunnen vullen met rode saus, maar nu had ik daar niet zo’n behoefte aan. Gelukkig was ik een stuk minder misselijk en kon ik eigenlijk normaal eten. Wel had ik veel meer behoefte aan zoetigheid en veel minder aan hartig, terwijl dit normaal omgekeerd is. Bij mijn derde dochter had ik eveneens meer behoefte aan zoete dingen, maar ook had ik regelmatiger zin in iets vet; friet met mayonaise of een kroketje.
Naar welke vreemde combinaties smachten vrouwen tijdens hun zwangerschap
Veel zwangere vrouwen krijgen veel behoefte aan zoet, zout, zuur en gekruid. Zo ken ik o.a. tompouce, chocolade, ijs, haring, hamburger en sinaasappel verslaafden. Maar ook schijnen sommige vrouwen behoefte te krijgen aan zeer vreemde voedselcombinaties waaraan je buiten je zwangerschap niet moet denken. Een aantal aparte op een rijtje:
- Haring met slagroom
- Augurken met softijs
- Vis met chocolade saus
- Roomijs met salami
- Popcorn met chilisaus
Naast deze niet doorsnee combinaties, blijken sommige vrouwen zelfs de behoefte te hebben om oneetbare dingen, als klei, wol, krijt, aarde en haar, te eten. Dit heet pica.
Waar komen deze vreemde eetgewoontes vandaan?
Men vermoedt dat dit te maken heeft met een veranderde hormoonhuishouding en mogelijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Zo zou de verhoogde hoeveelheid oestrogeen zorgen voor een verhoogde bloedtoevoer waardoor de smaakpapillen gevoeliger worden. En zwangeren zodoende behoefte krijgt aan andere voedingsmiddelen.
Wat betreft een tekort aan voedingsstoffen zou een sinaasappelverslaving wijzen op een tekort aan vitamine C, terwijl een grote behoefte aan rood vlees zou duiden op een tekort aan ijzer.
Maar of dit echt zo is…
Zoet bij een meisje zuur bij een jongen
Een leuk wetenswaardigheidje of fabeltje is dat sommige mensen denken dat je het geslacht van je kindje kan voorspellen door te kijken naar wat je eet. Heb je veel zin in zoet zoals fruit, koekjes of chocolade dan wordt het een meisje. Smacht je meer naar zuur zoals bijvoorbeeld augurken of haring dan wordt het een jongetje. Nu moet ik wel zeggen dat ik bij alle drie de zwangerschappen van mijn dochters altijd heel veel zin had in schuimpjes. Toen de Sinterklaas schuimpjes uit de winkel verdwenen was het even zoeken. Gelukkig kwamen snel de paasschuimpjes. Buiten mijn zwangerschappen vind ik ze ook lekker, maar niet meer dan af en toe een keer. Dus ja, misschien klopte het bij mij.
Zijn de opmerkelijke eetgewoontes schadelijk?
Aparte eetgewoontes tijdens de zwangerschap kunnen helemaal geen kwaad zolang je maar wel zorgt dat je algemene voedingspatroon, indien mogelijk, gezond en gevarieerd is en dat je een aantal producten tijdelijk uit je voedingsschema schrapt.
Dus geniet van de vreemde combinaties tijdens je zwangerschap en lach er naderhand smakelijk om!
Wat was jouw opmerkelijke eetgewoonte tijdens de zwangerschap?
» Lees hier: blogs over zwangerschap
De afbeelding van de zwangere vrouw is van Shutterstock
Meer blogs van Shirley:
Reacties 0