);

De R in de maand: dus groenten eten!

De R in de maand: dus groenten eten!

De R is in de maand. Een tijdje al weer. We boffen met het mooie weer van de afgelopen dagen maar inmiddels valt de regen zo nu en dan met bakken uit de lucht en raast de wind met vlagen om ons huis. De zomer, en ja ook de nazomer, zijn voorbij.  De zomerjassen gaan naar zolder en de dikke truien en dito dassen komen er af. We moeten het nu echt onder ogen gaan zien: De R is in de maand.

Deze R roept bij veel mensen negatieve reacties op: de dagen worden korter, somberder, kouder; we krijgen massaal minder energie en we worden verkouden en soms zelfs grieperig. We moeten nog beter voor onszelf zorgen en extra vitaminen zijn belangrijk!! Uiteraard kopen we die tegenwoordig  gewoon bij de drogist. En wie maakt ons nog wat? Die acht eRRe-lange maanden krijgen ons er toch zeker niet onder?

 

Vitaminen in pilvorm

Maar helpt zo’n pilletje nou echt voldoende? En hebben onze kinderen ze echt nodig? Vragen die ik mezelf regelmatig stel? Als mijn kinderen voldoende ‘natuurlijke’ vitaminen binnen krijgen, kunnen die pilletjes dan niet gewoon in de prullenbak? Ik wil dit graag geloven, en hoewel ik ook veel ‘drukke dagen-dus-even-snel-wat-opwarmen-uit-een-potje-of-pakje-dagen” ken, doe ik mijn best om veel vers op tafel te zetten.

 

Of verse groenten?

Nou heb ik één makkelijke groente-eter (at vroeger alleen maar potjes want wilde mijn verse baby-prakjes niet consumeren) en één matige groente-eter (at alleen maar mijn verse baby-prakjes want vond de potjes afgrijselijk). Ik heb geen slechte groente-eters. Toch merk ik dat het echt helpt om de groenten ook op andere manieren aan te bieden. Ineens ontdekken ze dat de smaak van bloemkool rauw heel anders is dan gekookt. Of dat een soepje de smaak van een groente net voldoende verandert om wel in de gratie te vallen.

Een paar tips van mijn groentegerechten die door mijn kinderen enorm gewaardeerd worden wil ik graag met jullie delen.

 

  1. Maak eens Courgettesoep. Water, courgette in blokjes, verse kruiden uit de tuin en eventueel een bouillonblokje. Pureren met de staafmixer. Soepstengeltje er bij om het op te leuken en mijn kinderen smullen er van.
  2. Groentekoekjes. Hier kun je natuurlijk mee variëren voor wat betreft de ingrediënten. Ik kies voor een recept met geraspte wortel, ui en courgette. Aanmaken met wat bloem/meel, havervlokken, ei, mosterd en verse kruiden. Bakken in kokosolie. Heerlijk en gezond.
  3. Witlof gevuld met banaan. Om de bittere smaak van de witlof het hoofd te bieden vul ik de helft van een stronkje met banaan, andere helft er bovenop. Plakje ham er om heen en met een prikkertje vast zetten. Even in de oven en ineens is ook de witlof in trek.
  4. Bloemkoolcouscous. De bloemkool even fijn malen in de keukenmachine tot het couscousachtige kruimeltjes zijn. Rauw gebruiken of een minuutje bakken in een koekenpan. Aanmaken met druppeltje olijfolie en wat citroensap en naar wens vermengen met wat je lekker vindt. Hier is dat vaak blokjes gerookte kip, granaatappelpitjes en peterselie. Naar smaak kruiden en lekker genieten!
  5. Slaschuitjes. Heel eenvoudig eigenlijk maar mijn groentekind is dan weer niet zo gek op sla. Maar een schuitje van little gem, gevuld met een salade van appel, bleekselderij, ongezouten cashewnoten en stukjes perzik gaat er in als zoete koek.
  6. Bleekselderij uit de oven. Gaar de bleekselderij eens in (verse) appelsap in de oven. Het ‘scherpe’ gaat er af en de zoete stengeltjes zijn heerlijk zacht en vinden gretig aftrek.
  7. Wortel met gember: roerbak de wortel eens kort in plakjes met rozijntje, wat gembersiroop en eventueel een druppeltje honing.
  8. Andijviepannenkoeken. Deze hebben ze bij toeval vorige week zelf ontdekt tussen een stapel recepten. Mam, maak je die eens? Nou is papa in huis de pannenkoekenbakker dus papa aan het werk gezet. De andijvie even slinken en toevoegen aan het pannenkoekenbeslag. Pannenkoek bakken met een plakje spek voor de lekkere trek. In no time waren de pannenkoeken, en daarmee toch al gauw zo’n 500 gram andijvie, helemaal opperdepop.

 

En als ik ze echt wil verwennen, krijgen ze als toetje nog een echt herfsthapje. Niet voor de vitamientjes maar omdat ze zo ontzettend lekker zijn: zelf bereide stoofpeertjes.  Oké, dit zijn misschien suikerbommetjes maar de kinderen vragen niet meer om een duur en waarschijnlijk evenzeer gezoet supermarkt toetje.

Al bijna twee R-maanden voorbij…. Nog zes te gaan! Kom maar op! Wij zijn er klaar voor:

“Mam wat eten we vandaag? Oh yessss… lekker!!”

Hebben jullie ook nog leuke groentetips? Ik hoor ze graag…..

 

Foto met groenten is van Shutterstock

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.