);

Echte Prinsessenstamppot

Echte Prinsessenstamppot

De koude dagen komen er weer aan. Voor velen betekent dat het dan weer tijd is voor een heerlijke stamppot. Helaas zijn veel kinderen er niet zo dol op en moet je goed je best doen om de stamppot te slijten aan de kleine.

Ik heb een moestuin, dus daar verbouw ik heerlijke groenten die ik door het jaar heen mag omtoveren tot wat lekkers. Ik vind bietjes erg lekker en ontzettend leuk om wat lekkers van te maken. Je hebt prachtige soorten: rode, roze, gele, witte, oranje, met rondjes er in…noem maar op. Hier kun je leuke dingen mee doen op het bord. Bietjes hebben alleen de vervelende eigenschap alles te verven wat het maar aanraakt. Wanneer ik bietjes klaarmaak, gebruik ik latex handschoentjes. Anders loop ik de rest van de week met roze handen en ik ben nu niet echt fan van roze. wink 

Deze anders zo vervelende eigenschap wou ik eens omtoveren tot iets positiefs. Ik besloot een tijd terug het eten roze te verven voor twee nichtjes die eigenlijk niet zulke groente-eters zijn. Ik had bedacht dat ik de bietjes maar eens even ging omtoveren tot een stamppot, en met succes. De naam vonden ze al leuk, maar de roze berg met kleine rode sliertjes op hun witte bord was toch wel het meest fantastisch. Vrolijk hebben de prinsesjes hun bordjes leeg gegeten.

Nu heb ik een stiefdochtertje die niet echt veel eet en daarbij ook nog eens kieskeurig is. En we hebben een dochtertje die je zou kunnen verwarren met een prullenbak; alles verdwijnt er in wat je haar maar voorschotelt en het liefst nog wat er op mijn bord ligt. Doordat ik een blog wou schrijven over iets voor deze periode, begon ik te struinen tussen mijn recepten. Ik kwam mijn bietenstamppot tegen, ook wel bekend als prinsessenstamppot. Top, dat ging ik maken, want deze sombere koude dag kon wel wat vrolijk roze gebruiken.

Roze prinsessenstampot

Hoe maak je een prinsessenstamppot?

Wat heb je nodig: 4-5 bieten, 1kg aardappelen, 1 ui, peper, zout, bakboter.

Hoe maak je deze vrolijke stamppot? Je gaat als volgt te werk. Je trekt latex handschoenen aan op elk moment dat je de bieten in handen moet hebben! (tenzij je graag een week met roze handen rond wilt lopen, dan moet je vooral GEEN latex handschoenen aantrekken laugh)

Verwijder het loof van de bieten. Kook de bieten. Ondertussen schil je de aardappelen. Ook deze kook je. Snipper de ui en bak deze in een beetje boter, tot ze glazig zijn. Wanneer de bieten gaar zijn, kun je het water afgieten en de bieten goed afspoelen met koud water…of eventjes in koud water laten staan (je handen zullen je dankbaar zijn). Wrijf de schil van de bieten. Als je een mandoline hebt, werkt dat het prettigst voor het snijden van de bieten. Ik maak het liefst kleine sliertjes van de bieten, want dat staat zo gezellig. Wanneer je geen mandoline hebt, kun je de bietjes ook in hele kleine blokjes snijden. Giet de aardappeltjes af. Stamp de aardappelen in de pan fijn met een stamppotstamper (geen idee hoe dit ding echt heet, maar zo noem ik het). Als je een kleine vent of meid hebt die nog niet grof mag eten, dan is nu het moment aangebroken om wat bietjes te pureren en dit samen met wat gestampte aardappel in een bakje te mengen. Aardappels nooit met een staafmixer pureren, dit wordt dan net als lijm! Snijd een flinke klont boter af en doe deze samen met wat peper en zout in de pan met gestampte aardappelen. Voeg de bietjes toe en schep alles goed om tot de aardappels helemaal roze zijn. Serveer de stamppot met een lekker stukje vlees en je sombere, koude dag krijgt wat meer kleur met deze mooie en lekkere roze prinsessenstampot!

Eet smakelijk!

Pompoensoep met appeltjes

Pompoensoep met appeltjes

Dat ik dol op pompoen ben is geen geheim. Naast dat het ontzettend lekker en gezond is, is het ook nog eens leuk om mee te werken. In de herfst…

De hilarische muts van Flipeez

De hilarische muts van Flipeez

Toen ik de muts van Flipeez voor het eerst zag, moest ik gelijk lachen. Wat een lekker eigenwijze muts zeg. Hij is ontzettend vrolijk en binnen…

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

De meeste kinderen lusten volgens mij wel worteltjes. De een vindt ze rauw lekkerder en de ander gekookt en sommigen lusten beide graag. Hier…

Mijn naam is Natascha en ik ben in 1981 geboren. In 2015 heb ik mijn man leren kennen en werd ik bonusmama van een lieve, vrolijke, pientere meid van 2,5 jaar. In 2016 ben ik mama geworden van een actieve, leergierige meid. Het is heerlijk om mama te zijn, maar even mezelf zijn is ook wel fijn. Wanneer ik (eindelijk) wat tijd voor mezelf heb, kook ik graag en naai ik kleding of dingen om mee te spelen. En als we verwend worden met een paar avonduurtjes voor onszelf, zijn we druk aan het lego bouwen met z’n tweetjes. Verder heb ik altijd in het onderwijs gewerkt en ik hoop binnenkort weer voor de klas te kunnen staan.

 

Reacties 2

  1. Vlijtig Liesje

    dec 02, 2016 at 11:34

    Dit lijkt me best lekker! Ik eet bietjes nu altijd gewoon naast de aardappels, maar dit is weer eens wat anders.  2. Wat een leuk idee! Dankjewel Natasja! Ik heb laatst dit recept voor appel-bietenspread voor op brood gemaakt. Wellicht leuk om als prinsessenspread te gebruiken? Je kunt mijn recept op mijn website, artyfartylife.com vinden.

    Liefs, JessicaThis thread has been closed from taking new comments.