);

Pretparken voor peuters en kleuters onder de loep

Pretparken voor peuters en kleuters onder de loep

Je ziet op het gebied van pretparken door de bomen het bos niet meer! Zoveel zijn er voor peuters, kleuters en jonge kinderen. Je hebt de bekendere parken, zoals; Julianatoren, Plopsaland, Drievliet, de Efteling en Hellendoorn. Daarnaast zijn er ook nog tal van minder bekende parken, zoals; Sprookjeswonderland, Kabouterland, speelpark Oud Valkeveen, Linnaeushof en de Waarbeek. En guess what? Deze stonden reeds al eens bij ons op het menu! Als gezin met drie jonge meiden, ontkom je er niet aan om zo nu en dan eens een pretpark te bezoeken. En dat vindt deze mama heeeeulemaal niet erg hoor! Dan krijgt het kind in mij ook weer even de kans om de bloemetjes buiten te zetten. Ik zette ze op een rijtje.

 

De Efteling v.s. Hellendoorn

De Efteling

Bij ons varieert de leeftijd van de kinderen tussen de twee en de zes jaar. Wat is dan een leuk attractiepark om heen te gaan? Als ik mijn oudste vraag welk park zij het leukste vindt van het rijtje die wij al eens bezochten, dan zegt ze resoluut dat dit Hellendoorn en de Efteling is. Best wel twee uitersten, vind ik. De Efteling, zit vol beleving en er wordt goed ingespeeld op de fantasie van kinderen, het is erg groot en het is er vrijwel al-tijd (erg) druk! Daarnaast is de laatste genoemde erg aan de prijzige kant. Maar de Efteling heeft natuurlijk wel een prachtige entourage en is gewoon een geweldig, sprookjesachtig en magisch park! Er is voor ieder wat wils, voor jong en voor oud. Echter kunnen al die indrukken voor de allerkleinsten nog best wel eens overweldigend en beangstigend zijn. Zo is het Sprookjesbos betoverend mooi, maar het kan best intens zijn voor die kleintjes. We zijn er ooit eens geweest toen onze middelste twee jaar was, dit ging voor haar bijvoorbeeld heel erg op.

Vanaf 1.30 meter kunnen kinderen in de meeste attracties, vanaf 1.10 meter ook wel, maar dan zijn er toch nog wel wat beperkingen. Alles daaronder moet het vooral van de talloze speeltuintjes hebben. Dit merkten we dan ook bij onze jongste (2 jaar), ze trok vooral naar alle speelweides en speeltuintjes toe, dan dat ze iets om attracties gaf. Voor haar maakt het niet uit of we naar de Efteling gaan of naar de speeltuin op de hoek. De lange wachtrijen doet haar humeur en spanningsboog ook geen goed. Dus als er binnen je gezin ook kinderen van twee of drie jaar, mee naar de Efteling gaan, dan ontkom je er niet aan om regelmatig op te splitsen; de ene iets met de oudste doen, de andere iets met de jongste. De wachttijden zijn te lang en het park is te groots opgezet om dan op elkaar te wachten.

Buiten dat is het een heel mooi park, vol met magie en prachtige aankleding en sprookjes. Vooral voor de wat grotere kinderen (vanaf een jaar of 5/ 6), is dit een geweldig pretpark! De Efteling is heel het jaar geopend en speelt in de op de verschillende seizoenen. Daarnaast biedt het prachtige shows en voorstellingen aan, die zeker de moeite waard zijn. Ook voor de papa’s en de mama’s is de Efteling een écht dagje uit.

Even een paar feitjes:
Entree kosten: Koop je je ticket online, dan betaal je 40 euro. In het laagseizoen: 38 euro. Aan de kassa is het 2 euro duurder. Kinderen t/m 3 jaar gratis
Parkeerkosten: 10 euro. Uitrijkaart kun je ook online al kopen
Plaats: Kaatsheuvel
Ook leuk: Een speciale ‘Efteling-app’ kan je op de hoogte houden over actuele informatie en wachttijden. Een van de grote supermarktketens, heeft regelmatig een leuke spaaractie waarmee je voor korting kunt sparen.

 

Hellendoorn

Hellendoorn

We gingen ook naar Avonturenpark Hellendoorn, waar ik een groot fan van ben! Het herbergt niet alleen geweldige jeugdherinneringen, het is ook een park die voor uiteenlopende leeftijden leuk is, maar waar je toch met heel het gezin veel samen- of naast elkaar kunt doen.  Zoals zojuist benoemd, zijn er een hoop attracties waar je met heel het gezin in kunt: Bootjes, Oldtimers, treintje, het schommelschip, monorail, Dombo, draaimolens, de boomstammetjes, achtbaan en noem het maar op. Wanneer de leeftijden voor een attractie toch te ver uiteen liggen, dan is er altijd wel een attractie nabij gelegen, waardoor het makkelijk is om even op te splitsen, zonder elkaar meteen kwijt te raken en waardoor je dus ook nooit lang op elkaar hoeft te wachten. Het park is niet te groot en de attracties liggen dicht bij elkaar, dat maakt het overzichtelijk. Het is een net en goed onderhouden park. De sanitaire voorzieningen zien er netjes en verzorgd uit en ook de horeca is goed betaalbaar. Wij hebben er een hapje gegeten met tien personen en waren rond de 60 euro kwijt. De porties waren erg groot en ruim voldoende voor iedereen. Daarnaast smaakte het ook goed en waren er ook gezonde en verantwoorde maaltijden te krijgen!

Voor de waterliefhebbers, biedt Hellendoorn een kakel nieuw slidepark aan. Ik vind Hellendoorn echt een aanrader en wij zullen dit park zeker nog meerdere malen gaan bezoeken!

Even een paar feitjes:
Entree kosten:
Aan de kassa 24,50 p.p. Koop je je ticket online, dan betaal je 23,50 euro. Kinderen t/m 2 jaar gratis. Ben je jarig? Dan ook gratis toegang!
Plaats: Hellendoorn
Ook leuk: Ga je nog een hapje eten bij eethuis Berghoeve (in het park zelf) en besteed je minimaal 35 euro, dan krijg je de kosten van de parkeerkaart ter waarde van 7 euro weer terug. Houd veilingsites in de gaten, raadpleeg Google voor leuke kortingen voordat je tickets koopt

» Lees ook: review dreumesland in Hellendoorn

 

Julianatoren v.s. Drievliet

Julianatoren pretpark

Julianatoren

Wij bezochten ook de Julianatoren en Drievliet. Twee buitengewoon gezellige familieparken en beiden erg leuk voor de kleine kinderen onder ons!

Bij de Julianatoren kun je meteen bij binnenkomst al overweldigd worden door het feit dat het door veel bezoekers, al vrij gauw chaotisch overkomt. Smalle paadjes werken dit in de hand. Dit komt mede doordat de attracties allemaal redelijk dicht bij elkaar staan en het park niet heel erg groot is. Het voordeel hiervan is, dat je geen lange afstanden hoeft te lopen. Een groot pluspunt is, dat jonge kinderen veel attracties zelfstandig kunnen doen. Voor kinderen ouder dan zeven, kan het park al wat ‘kinderachtig’ zijn. De attracties die er zijn, die prikkelen en spreken tot de verbeelding!

Er zijn verschillende speelweides met speeltuintjes en een picknickveld met voldoende schaduw bij zonnig weer. De shows zijn erg leuk, maar deze kunnen ook best wel spannend zijn voor de wat kleinere ukkies. De sanitaire voorzieningen zijn wat gedateerd, waardoor het er wat smoezelig uit kan zien. De kosten voor consumpties zijn niet duurder dan van die van een gemiddeld pretpark. Julianatoren is over het algemeen een leuk familiepark waar de kinderen zich uitstekend een dag kunnen vermaken!

Wat feitjes op een rij:
Entreekosten:
Aan de kassa 25 euro p.p. Bestel je ze online, 24 euro p.p.
Parkeerkosten: gratis. Als parkeerplaats 1 vol, is er nog een parkeerplaats 2. Deze is echter wel een stuk van het park verwijderd en er rijden vanaf daar pendelbussen naar het park. Niet erg praktisch met kleine kinderen en het is meteen een voorteken dat het flink druk is in het park.
Plaats: Apeldoorn
Ook leuk: Houd veilingsites in de gaten, raadpleeg Google voor leuke kortingen!

» Lees ook: review Julianatoren

 

Drievliet

Drievliet ontkwam ook niet aan een bezoekje van ons! Meteen een, ‘let op!’, want Drievliet is ook een plaatsje ongeveer een half uur van het pretpark Drievliet vandaan. Als je navigatie gebruikt, is het handig om het juiste adres in te voeren! Als je dan de juiste navigatie in hebt gevoerd, stuurt deze je naar de achterkant in plaats van naar de gewenste hoofdingang. Even alert zijn dus!
Drievliet spreekt vooral de kinderen aan vanaf ongeveer 6 t/m 12 jaar. De allerkleinsten mogen onder begeleiding van een volwassene bijna overal in. Hier en daar is het wat gedateerd, maar de sfeer en de ambiance zijn prima. Doordat de prullenbakken niet af zijn gesloten, vieren de wespen in het wespenseizoen, groot feest! Niet grappig hoeveel overlast daarvan is. Verschillende kinderen zijn ook daadwerkelijk gestoken.

Verder is het park niet al te groot, is het een knus familiepark en lekker overzichtelijk. Bij grote drukte kunnen de wachttijden wel wat oplopen. De prijzen van consumpties zijn vergelijkbaar met dergelijke andere familieparken. Het ziet er schoon en goed verzorgd uit en er zijn voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig. Drievliet is een leuk park om een dagje te vertoeven!

Wat feitjes op een rij:
Entreekosten:
Aan de kassa 24,50 euro p.p. Bestel je ze online, 22,50 euro p.p. Kinderen tot 1 meter lengte, hebben gratis entree.
Parkeerkosten: 7,50 euro
Plaats: Den Haag

 

Sprookjeswonderland v.s. Kabouterland

Sprookjeswonderland

Hoog zwanger van onze tweede was ik, toen we Sprookjeswonderland voor het eerst bezochten! Wat een ontzettend leuk, nostalgisch, gemoedelijk en sprankelend park is dat! En helemaal niet duur. Ook consumpties zijn helemaal niet duur. Het doet een beetje aan als een mini Efteling, compleet met leuke sprookjes en kabouterbos, maar ook met dieren die je kunt aaien. Er zijn eenvoudige attracties en een uitgebreide speeltuin. Mijn dametje van toen 2,5 jaar, heeft zich er kostelijk vermaakt. Ik schat zo in, dat dit park leuk is voor kinderen van 3 tot ongeveer 8 jaar. Er zijn geen wilde of spannende attracties. Het is goed onderhouden en ziet er netjes en prachtig uit. Ook wanneer het druk is, zijn de wachttijden goed behapbaar.
Ik ben zeer enthousiast over dit park en ik vind Sprookjeswonderland dan ook een échte aanrader!

Wat feitjes op een rij:
Entreekosten:
11 euro p.p. Zowel aan de kassa als online
Parkeerkosten: 0,0 euro!
Plaats: Enkhuizen

 

Kabouterland

In onze vakantie gingen we kabouters spotten in Kabouterland! Middels een uitgezette wandelroute, kwamen we langs allerhande kabouterkoppels, kabouterfamilies en trollen. Langs de route waren verschillende doorkijkjes en er stonden verschillende verblijfruimtes met schattige bosdieren er in. Denk aan eekhoorns, marmotten (of iets wat er op leek), konijnen, prairiehondjes, papegaaien, schildpadden e.d. Dit sprak de kinderen erg tot de verbeelding en ze stuiterden de wandelroutes door, op naar de volgende dieren en de volgende speelgelegenheden. Voor peuters en kleuters erg leuk, maar ik vond er zelf niet veel boeiends aan. Het park had hier- en daar wel wat achterstallig onderhoud. De sanitaire voorzieningen waren eenvoudig maar wel netjes.

Buiten de wandelroute om, was er een speeltuin waar de kinderen zich heerlijk hebben vermaakt. We deden er nog een eenvoudige lunch, die ons goed smaakte en die goed betaalbaar was. Helaas wisten de wespen ons al gauw te vinden.

De paden van de wandelroute waren smal en niet toegankelijk voor wandelwagens/ buggy’s. Jammer voor de ukkies die net lopen of nog niet zo goed kunnen lopen. Na de entree word je geacht je kinderwagen op een speciaal daarvoor aangewezen plek, achter te laten. Ook niet fijn voor eventuele tassen die je bij je hebt, want daar sjouw je, je samen met je kind die nog niet kan lopen- of pas net loopt, een breuk aan.

Al met al, best een leuk park, maar je moet je er niet teveel bij voorstellen. 8,50 euro lijkt niet zoveel, maar in verhouding voor wat je er voor krijgt, is het een aardige duit.

Wat feitjes op een rij:
Entreekosten:
8,50 p.p. Zowel aan de kassa als online. Kinderen tot 2 jaar gratis.
Parkeerkosten: 0,0 euro! Ze hebben geen eigen parkeerterrein, maar in de omgeving is voldoende parkeergelegenheid
Plaats: Exloo

 

Linnaeushof v.s. Oud Valkeveen

Linnaeushof speeltuin

Linnaeushof

Linnaeushof schijnt de grootste speeltuin van Europa te zijn! Er is in de Linnaeushof voor iedere leeftijd een speciale speelzone. Zowel buiten- als binnen zijn er speeltoestellen en attracties. Toch is het meer op buiten gericht. Als de weersvoorspelling niet al te best is, zou ik een andere dag plannen. Voor de echte waterratjes, is er ook nog een hele mooie watertuin! Alleen brengt dit wel extra kosten met zich mee. Het is ruim opgezet, lekker overzichtelijk en een goed verzorgd en onderhouden park. Het bruist en nodigt uit. Dit park is leuk voor kinderen van 2 t/m 7 jaar denk ik. In dit park hebben je kinderen zeker een geweldige dag!

Wat feitjes op een rij:
Entreekosten:
Aan de kassa 13,50 euro p.p. Bestel je ze online, 12,50 euro p.p.
Parkeerkosten: 6 euro
Plaats: Bennebroek

 

Oud Valkeveen

Dit is niet een heel groot park, maar wel een veelzijdig park! Voor de allerkleinsten is er een afgebakend speelterrein, zodat je kleintje niet zomaar weg kan lopen. En aan het uiteinde van het park is een strandje, compleet voorzien met palmbomen. Ik was daar erg van gecharmeerd! Zeker omdat het best een warme dag was toen wij er waren. Vlak voor het strandje was een veldje met verscheidene picknicktafels en daaromheen verschillende springkussens. Op dat veldje hebben wij verschillende keren even een pauze gehouden en peuzelden daar onze eigen meegebrachte versnaperingen lekker op. Zodra de kinderen klaar waren, deden zij zich tegoed aan een van de springkussens of ze leefden zich uit bij het nabij gelegen speelplaatsje, in de vorm van een piratenschip.

Het park is een afwisseling van speeltoestellen en eenvoudige attracties, veel ook geschikt voor de kleintjes. Het park is verder schoon en fris, ook het sanitair zag er netjes uit en consumpties hebben schappelijke prijzen. Er is ook nog leuke animatie. Kortom, hier kun je terecht voor een leuke dag!

Wat feitjes op een rij:
Entreekosten:
Aan de kassa 10.50 euro p.p. Bestel je ze online, 9.50 euro p.p. Kinderen onder de twee gratis.
Parkeerkosten: 0,0 euro!
Plaats: Naarden

 

Plopsaland Coevorden v.s. De Waarbeek

Plopsaland Coevorden

We gingen ook eens naar Plopsaland in Coevoerden. Zij hanteren best een ingewikkeld systeem voor de entreekosten, dit baseren zij op de lengte van de kinderen. Dit zorgt wel eens voor scheve verhoudingen. Voor kinderen onder de 1 meter, is er weinig te doen, maar de entreekosten liegen er niet om!

Er wordt met een wisselsysteem gewerkt, wat er voor zorgt dat niet altijd alle attracties in werking zijn. Goed opletten dus als je ergens in wilt, en de betreffende attractie is buiten werking, voor je het weet heb je het rouleringsmoment gemist. Ik raad je aan je eigen consumpties mee te nemen, tenzij je écht niet weet wat je met je geld aan moet en je het geen probleem vindt om een fortuin aan consumpties binnen dit attractiepark uit te geven.

Het grootste deel is overdekt, maar er is ook een outdoor gedeelte. Plopsaland is niets meer- en niets minder dan een verkapte kermis. Eigenlijk is het niets bijzonders, al vermaken de kinderen zich er wel prima. De voorstellingen met de bekende Studio 100 figuren zijn wel een succes! Dit is heel erg leuk opgezet en mijn inziens ook meteen het leukste van Plopsaland. Er is ook de mogelijkheid om met de figuren op de foto te gaan, alleen betaal je dan weer een godsvermogen aan die rottige foto! Er zijn nog meer opties die extra kosten met zich meebrengen, zoals schminken/ tattoo zetten en sommige spelletjes. Voor niets gaat de zon op, zo luidt het gezegde, en dit geldt zeker voor Plopsaland. Je wordt flink uitgemolken!

Verder is het park niet zo groot, maar wel netjes verzorgd en schoon. Al met al is dit geen favoriet van mij. Het is veel te duur in verhouding voor wat je er voor krijgt. Ik raad het daarom ook niet aan.

Wat feitjes op een rij:
Entree kosten: Afhankelijk van lengte: Kleiner dan 85 cm is gratis. 85 cm t/m 99 cm 10,99 euro. Vanaf 100 cm 19,99 euro. Dus ook voor ouders!! Jarig (t/m 11 jaar) ? Gratis toegang!
Parkeerkosten:10 euro
Plaats: Coevorden
Ook leuk: Via de website van Plopsaland is er nu t/m 6 januari 2019 een actie waarbij alle vijfjarigen gratis entree hebben! Raadpleeg voor deze actie wel even de voorwaarden op de website

Vind je de kosten ook best aan de hoge kant, maar ben je toch nieuwsgierig? Houd veilingsites in de gaten, raadpleeg Google voor leuke kortingen voordat je tickets koopt. En anders raad ik je aan om gewoon naar de plaatselijke kermis te gaan!

 

De Waarbeek

Heel wat uurtjes heb ik in mijn jeugd in dit park doorgebracht! Zoals het park er toen uit zag, zo ziet het er nu grotendeels nog steeds uit, alsof de tijd heeft stil gestaan. Voor mij één grote brok herkenning en jeugdsentiment! Echter als ik daar doorheen kijk, dan zie ik ook wel dat het best wel is verouderd en het flink schort aan onderhoud. Helaas zijn er ook heel wat speeltoestellen/ attracties buiten werking/ dicht. De charme van vroeger, lijkt helaas plaats te maken voor vergane glorie. De sanitaire voorzieningen waren niet ‘je van het’. We hadden meegebrachte consumpties meegenomen, dus ik heb geen zicht op de horecavoorzieningen, al moet ik eerlijk bekennen dat deze ook niet erg uitnodigend oogden.

De attracties en speelattracties stonden dicht bij elkaar, handig voor de kleintjes onder ons. Veel attracties waren ook voorzien van zelfbediening. Dat kan leuk zijn, maar soms ook best onhandig, want je bent altijd afhankelijk van anderen die op een knop moeten drukken. Maar nadat je op een knop hebt gedrukt, was er voldoende tijd om plaats te nemen en je kon zo vaak de attractie in als je zelf wilde! De allerkleinsten kunnen ook in heel veel attracties. Het park is vooral leuk voor kinderen van 2 t/m 10 jaar. Het was leuk om er na al die jaren eens een keer met mijn eigen kinderen heen te gaan, om ze te laten zien waar mama zich altijd zo goed vermaakte, buiten dat, is het niet heel bijzonder en zou ik er pas weer heen gaan, als het een flinke renovatie achter de rug heeft.

Wat feitjes op een rij:
Entreekosten:
Aan de kassa 12,50 euro p.p. Bestel je ze online, 9,95 euro p.p. Kinderen 0 t/m 2 jaar gratis.
Parkeerkosten: 3,50 euro
Plaats: Hengelo
Ook leuk: Middels allemans vriend Google, kun je op leuke kortingen voor De Waarbeek stuiten.

 

Opvallend
1) Ouders moeten ook overal toegang betalen, terwijl ze lang niet in alle parken ook overal in kunnen
2)  Er zijn niet overal gezonde consumpties (Bij Avonturenpark Hellendoorn wel!)
3) Veel pretparken hanteren een rouleringssysteem voor de bediening van attracties. Hierdoor zijn niet alle attracties tegelijk open en moet je dus in de gaten houden wanneer jouw favoriet toegankelijk is voor gebruik.
4)  Parkeerkosten lopen behoorlijk uiteen en kunnen best oplopen
5)  Ook de kosten van consumpties loopt behoorlijk uiteen. In de meeste parken mag je meegebrachte consumpties gewoon nuttigen
6) Vaak is er online nog wel korting te vinden voor de meeste parken
7) Op www.tripper.nl vind je de leukste dagjes uit met lucratieve kortingen
8) In veel pretparken mag er nog gewoon worden gerookt! Avonturenpark Hellendoorn hanteert rookzones.

Mijn favorieten:

Avonturenpark Hellendoorn en Sprookjeswonderland verdienen absoluut mijn voorkeur! Dat zijn twee mooi opgezette parken, ze zien er netjes en verzorgd uit en ze hebben alles in huis voor een heerlijke dag. De kwaliteit/ prijsverhouding is prima en ook consumpties kun je er voor een schappelijke prijs nuttigen. Sprookjeswonderland is meer voor de wat kleinere kinderen en in Avonturenpark Hellendoorn, kunnen de leeftijden wat meer uiteenlopen. Dat is ook nog leuk voor de kinderen aan het einde van de basisschool en begin middelbare school. Al moet ik bekennen dat ik er met mijn 37 jaar, ook nog de grootste lol had!

De Efteling, Oud Valkeveen en Linaeushof zijn ook echt leuke parken! Al zullen wij nog enkele jaren wachten met de Efteling. Voor onze oudste van 6 jaar, is het fantastisch, maar onze middelste en jongste hebben vooralsnog, meer plezier in de speeltuintjes en speelweides en dat maakt dat ik het nu echt nog geen toegevoegde waarde voor hen vind hebben en het vooral heel erg duur vind. Voor sprookjesachtige taferelen, kunnen we daarvoor ook prima in Sprookjeswonderland terecht…al groeit onze oudste daar inmiddels ook al weer aardig overheen. Dilemma’s….

De Waarbeek, Plopsaland Coevorden en Kabouterland willen wij gauw vergeten! Een hoop geld voor weinig. Als je een van die parken toch wilt bezoeken, zou ik je aanraden dit alleen met flinke korting te doen, anders is het echt zonde van je geld!

Welk pretpark vind jij nou erg leuk?

Om te pinnen:

Pinterest - pretparken voor peuters en kleuters

 

Meer blogs van Judith:

Over volwassen worden enzo...

Over volwassen worden enzo...

Terwijl de ene 90’s hit na de andere de boxen uit knalt, zit onze oudste dame ongeïnteresseerd en onderuitgezakt op de achterbank in onze…

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.