Postnatale depressie en acupunctuur

Postnatale depressie en acupunctuur

Jaarlijks krijgen zo’n 20.000 vrouwen last van een postnatale of postpartum depressie (bron Trimbos instituut). Daarmee is dit de meest voorkomende aandoening voor nieuwe moeders. Erg ingrijpend en vaak is het moeilijk om hier over te praten. Dit is een van de gelukkigste momenten van je leven, toch? Je moét nu toch wel blij zijn? Deze verwachting, de lichamelijke moeheid en de druk van nieuw moederschap maken dat de realiteit helaas soms heel anders is.

 

Postnatale depressie en acupunctuur — Chinese geneeswijzen

Ook volgens Chinese geneeswijzen is een zwangerschap hard werken. 9 maanden lang zijn jij en je lichaam hard aan het werk om een nieuw leven vorm te geven. Dat, de bevalling en mogelijk oude en/of nieuwe complicaties maken dat de periode na een zwangerschap heel zwaar voor je kan zijn.

Je kent vast de uitdrukking wel een gezonde geest zit in een gezond lichaam. En dat is precies waar het wringt. Vaak is je lichaam na de zwangerschap (en soms ook tijdens) niet zo gezond. Je lichaam is op, moe en heeft mogelijk ook veel bloed verloren. Op deze manier bekeken is het dus helemaal niet gek dat je niet zo goed voelt. Maar je moet weten dat je letterlijk en figuurlijk jezelf (nog) niet bent en je deze klachten als erg intensief kunt ervaren. Hopelijk vind je hierin al wat berusting. En weet dat je er wat aan kan doen, op een natuurlijke manier.

 

Hoe herken je een postnatale depressie

Wat niet vaak openlijk besproken wordt, is dat de nieuwe moeder geen gevoel van moederschap ervaart of geen hechting voelt met haar baby. Het ironische is dat dit weer een schuldgevoel kan oproepen. Ook kan je als net nieuwe moeder twijfelen aan jezelf en aan je vermogen om een goede moeder te zijn. Al met al kan je daar goed van in de war raken.

Een postnatale of postpartum depressie herken je aan de volgende symptomen:

 • Stemmingswisselingen
 • Huilerig, boos of ongeduldig
 • Hechtingsproblemen
 • Naar binnen gekeerd zijn
 • Geen eetlust
 • Intense vermoeidheid
 • Rusteloze, droomverstoorde slaap
 • Hartkloppingen en/of kortademigheid
 • Hoofdpijn

 

Postnatale depressie, acupunctuur & kruidentherapie

Acupunctuur & kruidentherapie zijn therapievormen die lichaam en geest op een natuurlijke manier weer in balans brengen. Met acupunctuur gebeurt dat met dunne naaldjes die op specifieke plekken worden gezet. Deze plekken geven het lichaam vervolgens de instructie om aan herstel te werken. Met kruiden gebeurt dat door het nemen van een kruidenthee extract. Deze neem je gemakkelijk in de vorm van een tablet of in de vorm van een poeder met een beetje warm water.

De behandelingen zijn er op gericht om je lichamelijk weer sterk te maken en tegelijkertijd te ontspannen. Door de behandeling, in combinatie met voedings- en leefstijladvies merk je snel verbetering in je situatie. Er zijn geen nadelige bijwerkingen. Toegegeven de naaldjes kan je wel een beetje voelen, maar het is heel goed te doen!

 

Tips bij een postnatale depressie

Weet dat voor veel nieuwe moeders een postnatale depressie een probleem is. Je ben niet alleen en er is licht aan het einde van de tunnel. Help jezelf door steeds te zoeken naar kleine verbeteringen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Blijf in beweging. Bijvoorbeeld wandelen en yoga zijn hele fijne manieren voor herstel van het lichaam en geest. 5 minuten yoga en daarna weer verder met je dag. Zoek op YouTube naar leuke oefeningen.
 • Stap voor stap: nieuw ouderschap is op zich zelf al heel ingrijpend – laat staan met een postnatale depressie. Plan tijd voor jezelf in om te ontspannen, ook al zijn het maar die 5 minuten. Elke verandering begint met de eerste stap.
 • Houd er rekening mee dat het langer kan duren voordat je lichamelijk en geestelijk bent hersteld, 1 tot 3 maanden is niet vreemd als je nagaat hoeveel fysiek werk je de afgelopen 9 maanden hebt geleverd.
 • Niemand is perfect, ook nieuwe moeders niet, ook niet met het belangrijkste in jouw leven: je pasgeboren kindje. Doe je best, dat is goed genoeg. Fouten maken mag, leer er van en vergeef jezelf.
 • Vraag je omgeving om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen en veel mensen zullen een oprechte vraag om hulp positief beantwoorden. Vraag je buurvrouw om even 10 minuutjes op te letten zodat jij even iets voor jezelf kan doen of je vriendin om iets mee te nemen uit de winkel. Ook als je zelf op stap bent kan je vragen of je in de bus mag zitten (mensen zijn niet altijd galant uit zichzelf) of iemand de deur voor je open wilt houden.
 • Eet gezond, sterk je lichaam goed aan: drink warm water, eet soepen (met mergel en vlees, lekker lang laten trekken) en denk aan rood vlees, eieren, spinazie (voedt bloed) en haver, (zoete) aardappel, rijst en gember (sterkt je energie aan).
 • Houd een dagboek bij en schrijf iedere dag 1 ding op waar je op dat moment dankbaar voor bent (hoe klein dan ook!). En schrijf je gevoelens en ervaringen ook op, dit helpt met verwerken van wat je doormaakt.

 

Wil je meer weten over Chinese geneeswijzen, acupunctuur en kruidentherapie? Kijk dan eens op onze website: Nurtureyournature.nl. Of neem vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag!

» Lees meer blogs over zwangerschap en blogs over bevallingen

 

De getoonde foto van een depressieve jonge moeder met baby is van Shutterstock

 

Tweelingen en erfelijkheid: hoe zit dat precies?

Tweelingen en erfelijkheid: hoe…

Al meer dan twintig jaar is er onderzoek gedaan naar de vraag: in hoeverre spelen de genen een rol bij het verwekken van een tweeling. De…

6 tips voor een geslaagd kinderfeestje

6 tips voor een geslaagd kinderfeestje

Is je kind binnenkort jarig, dan moet dat natuurlijk gevierd worden! De verjaardag die gevierd wordt voor de familie is simpel. Slingers ophangen,…

Behind the shop: Kids Decoshop

Behind the shop: Kids Decoshop

In behind the shop geven we een kijkje achter de schermen van webshops. Welk gezicht zit achter die leuke webshop?…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.