);

De populairste jongens en meisjes babynamen van 2016

De populairste jongens en meisjes babynamen van 2016

Toen wij onze dochter kregen, waren wij totaal niet bezig met welke namen op dat moment populair waren. Ik wilde heel graag een meisjesnaam met de letter M. Het waarom is heel persoonlijk. Mijn moeders naam was Marjorie en in mijn tienerjaren en begin 20 leerde ik Mariëtte, Mirjam en Mylène kennen. Alle 3 waren mij zeer dierbaar, waarvan overigens alleen Mariëtte als zeer dierbare vriendin is overgebleven. Dus ik heb wat met de letter M. Ik vond het om die reden heel mooi om mijn dochter ook een naam te geven met de letter M. Ik heb er heel wat opgeschreven, maar ik kwam er niet uit. Totdat we in de telefoon van mijn stiefdochter keken naar haar contacten, aangezien zij wel iets van 400 “vriendinnen” had of zo…. wink En daar stond een Marissa tussen en dat vond ik al heel leuk. In dezelfde week hoorde ik dat Giel Beelen“s (ex)vrouw Marisa heet en dat vond ik zo’n mooie naam, dat het Marisa moest worden. Niet te verwarren dus met Marissa. Je spreekt het ook uit als Mariesa.

Marisa staat in geen velden of wegen in de top zoveel van populairste babynamen. Ik geloof dat er in heel Nederland maar 200 Marisa’s rondlopen. Er zijn in 2016 4 Marisa’s geboren en qua naam staat ze op plaats 1949. In z’n geheel dus niet populair. Als ik kijk naar mijn eigen naam Esmée, dan is dat beduidend meer met 122 in het afgelopen jaar en op plaatst 126. Nou was dat overigens in 1970 een heel ander verhaal, want toen was de naam nog heel onbekend.

» Lees ook: de populaire babynamen van 2018

 

De populairste meisjesnamen van 2016

De populairste babynamen voor meisjes van 2016 waren Anna, Emma en Tess, in die volgorde. Er werden 665 Anna’s geboren en Emma en Tess staan op een gedeelde 2e plek met 664x. De naam Sophie komt daarna op plek nummer 4 met 644x. Emma is al 3 jaar op een rij heel populair. In 2014 stond Emma op plek nummer 2, waarna ze in 2015 de ranglijst mocht aanvoeren en dus een jaar later weer naar 2 verschoof. Dus een heel grote kans dat over 2/3 jaar er meer dan 1 Emma in de klas zit.  Het probleem wordt dan vaak op school dat in de klas eentje Emma wordt genoemd en bij de andere Emmaatjes de achternaam erbij wordt gezegd óf gewoon een cijfer. Je wordt dan dus gereduceerd tot een cijfer. Ik weet niet of je dat nu moet willen voor je kind.

jongensnamen en meisjesnamen

De populairste jongensnamen van 2016

De populairste jongensnamen van 2016 waren Daan, Noah en Sem. Er werden 681 Daan’s geboren, 679 Noah’s en 663 Sem’s. Korte namen met 3 of 4 letters lijken wel enorm populair te zijn. Als je kijkt naar de naam Daan, dan was Daan in 2014 ook het populairst, zakte af naar 7 in 2015 en nu in 2016 dus weer de populairste babynaam voor jongens. De populairste jongensnaam in 2015: Liam is in 2016 afgezakt naar de 13e plek. Kunnen we hieruit concluderen dat in het opvolgende jaar bewust niet de populairste naam wordt gekozen door sommige ouders?

 

Vreemde voornamen

Als je je kind komt aangeven bij de Burgerlijke stand dan heb je als ouder enorm veel vrijheid. Wil jij je kind Feeërieke, Walhalla of Smiley noemen? Geen enkel probleem. Ze zijn inmiddels al officieel geregistreerd in Nederland. Maar een ambtenaar van de burgerlijke stand kan een naam weigeren als het spottend of kwetsend is als een scheldwoord. Zo schijnt Emile Ratelband zijn kinderen hebben willen registreren als Rolce Royce, hoewel bij mijn weten Mercedes een geaccepteerde meisjesnaam is wink en zijn dochter als Tsjakkalotje. Nou moet je wel officieel niet goed bij je hoofd zijn als je dat serieus overweegt, maar ja… niets gekker dan de mens en niets gekker dan Emile Ratelband in dit geval.

 

Welke naam heb je jouw kind destijds gegeven? En waarom? Leuk als je het laat weten.

De informatie voor dit blog heb ik van de Sociale Verzekeringsbank

Foto's zijn van Shutterstock.

 

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe badkamer

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe…

Weet je wanneer ik extra geniet van een vakantie of een weekendje weg? Als de accommodatie in kwestie een mooiere badkamer heeft dan ik thuis…

De beste vloeren voor een gezin met jonge kinderen

De beste vloeren voor een gezin…

Wanneer je een huishouden hebt met kleine kinderen, dan stel je heel andere eisen aan de vloeren in je woning dan…

Investeren in je ontwikkeling door coaching

Investeren in je ontwikkeling door…

Elke euro die ik tegenwoordig besteed in mijn business aan coaching is direct een investering in mijn eigen ontwikkeling. Maar je hoeft natuurlijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 3

 1. De mijne hebben Hollandse namen: Maartje, Jan, Teuntje, Ot en Piet. 2. Gré

  jan 13, 2017 at 10:06

  Mijn dochter heet Leviene vernoemd naar haar tante Levine, het zusje van mijn man die op 7 jarige leeftijd is overleden aan de ziekte cf. Toen ik mijn man leerde kennen en hij vertelde over zijn overleden broertje en zusje vond ik het meteen al zo'n mooie naam dat ik toen al dacht mochten we ooit samen een meisje krijgen dan wil ik haar zo noemen. Het enige verschil is dat ik er een e tussen heb gezet om het Hollandser te laten klinken en ik wilde niet het onheil over me af roepen vanwege het veel te vroege overlijden van de tante misschien een beetje bijgelovig maar toch. En bovendien kwam ik er achter dat Levvine ook een achternaam is in Amerika. Vorig jaar is er 1 jongen levine genoemd en 2 meisjes Lévine het blijft dus een mooie unieke naam. 3. Sandra

  jan 13, 2017 at 10:11

  Wij hebben onze zoon de echte stoere Hollandse naam Jelle gegeven. We hebben nog overwogen om t met een Y te schrijven oftewel Yelle, maar dan zou hij altijd zijn naam moeten spellen, dus toch maar gekozen voor de "gewone" schrijfwijze.This thread has been closed from taking new comments.